1. Een nieuwe leefstijl of een dieet?

Ben je net met het keto dieet begonnen? Of volg je het al langere tijd? Wat is je doel zodra je je streefgewicht hebt bereikt?

Afvallen en je streefgewicht

Meestal begin je het keto-dieet om snel af te kunnen vallen. Maar wat doe je dan zodra je je streefgewicht hebt bereikt? Ga je door met het keto dieet of ga je geleidelijk de hoeveelheid koolhydraten vermeerderen?

Zodra je je streefgewicht hebt bereikt, kan je natuurlijk geleidelijk wat meer koolhydraten gaan eten. Je moet dan wel uitkijken dat je je vetinname vermindert. Als je namelijk ongeveer even veel vet als koolhydraten in een maaltijd eet, schakelt dat je verzadigingsmechanisme uit. Je gaat dan dus overeten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien is het een goed idee om je gewicht goed in de gaten te houden als je weer meer koolhydraten gaat eten. Zo kan je uitvinden wat voor jou de ideale hoeveelheid koolhydraten zijn zonder dat je weer aankomt. En mocht je toch weer aankomen, wacht dan niet, maar grijp direct in. Verminder je koolhydraten zodat je weer in ketose komt en je overgewicht direct weer kwijtraakt. Het is een stuk makkelijker om 1 kilo kwijt te moeten raken, dan 10 kilo nietwaar?

Heel veel mensen kiezen er echter voor om het keto dieet gewoon te blijven volgen zodra ze hun streefgewicht bereikt hebben. Dit is helemaal niet zo gek, want het is tegen die tijd vaak een nieuwe leefstijl geworden. Dit laat ook wel zien dat het keto dieet prima op de lange termijn vol te houden is. Een heel groot verschil dus met andere diëten. Je kan natuurlijk niet de rest van je leven WeightWatchers, Slimfit, of andere diëten waarbij je speciale dieetvoeding moet eten, doen. Dat is niet gezond, want je gaat tekorten ontwikkelen, maar het is ook niet in je sociale leven in te passen.

Keto leefstijl

Doordat ketogeen eten je leefstijl wordt, kan je veel makkelijker op je streefgewicht blijven. Je maakt een eind aan jojoën. Je hoeft niet bang te zijn dat je blijft afvallen. Je lichaam zal een balans vinden en de stofwisseling aanpassen aan je voedselinname. Mocht je wel blijven afvallen, dan kan je extra vetten eten als je in ketose wilt blijven. Je kan ook experimenteren met een beetje meer koolhydraten(bijvoorbeeld 30 gram netto koolhydraten per dag) en dan checken of je nog steeds in ketose bent. Als je heel actief bent, veel sport, veel spieren hebt en nog vrij jong bent, dan is het zelfs mogelijk dat je nog meer koolhydraten kan eten en toch in ketose blijft. Dit is dus een kwestie van checken. Je kan dit met ketostix doen, maar als je lichaam een heel efficiënte vetverbrander is geworden, dan krijg je soms een valse negatieve uitslag. Volgens de ketostix ben je dan niet in ketose, terwijl je dat wel bent. In die gevallen is het betrouwbaarder om ketonen in je bloed te meten, bijvoorbeeld met een CareSens bloedketonenmeter. Vergeet niet dat je bij een bloedketonenmeter ook de teststrips moet bestellen. Je kan natuurlijk ook ketonen in je adem meten, dit is ook een heel betrouwbare methode.

Uit eten gaan op het keto dieet

Je kan het keto dieet prima in je sociale leven inpassen. Heel veel kan je namelijk wél eten. Dus focus op wat wél kan in plaats van wat niet kan. Daar wordt je op een gegeven moment heel handig in.

Als je naar een restaurant gaat, vraag dan om een extra portie groenten in plaats van aardappels/friet/rijst etc. Je kan in principe alle vleesgerechten (liefst wel zonder saus) en verreweg de meeste groenten eten.

Natuurlijk zijn sommige restaurants meer geschikt dan anderen. Een pizzeria is geen goed idee, want daar heb je maar heel beperkte keus – alle pizza’s vallen af. Een snackbar kan meestal weer wel, want je kan het broodje van een burger weggooien en alleen de burger met de sla eten. Vegetarische restaurants zijn weer minder geschikt, aangezien je geen peulvruchten kan eten. Toch is er keus genoeg!

Eigenlijk hoef je maar kleine aanpassingen te maken, zodra je weet hoe het werkt. Uit eten gaan is dus eigenlijk helemaal niet zo’n probleem. Feestjes hoeven ook geen probleem te zijn. Taart is lastig. Maar vlees(waren), kaas, olijven, groenten, nootjes en de meeste dips kan je allemaal eten. Sommigen zijn niet 100% keto, sommigen zullen zaad-oliën en/of zetmeel en/of wat suiker bevatten, maar daar leer je mee omgaan en een keertje is echt niet erg!

Een keertje veel koolhydraten gegeten?

Natuurlijk zal het voorkomen dat je soms toch veel meer koolhydraten eet dan je op een keto dieet hoort te doen. Zolang dat uitzonderingen zijn is het geen groot probleem.

Stel je gaat naar een bruiloft, of het is je eigen bruiloft, je verjaardag of een ander feest. Of je hebt opeens een keer een enorme eetbui.

Het is niet het einde van de wereld! Als je een keer ‘zondigt’ en heel veel koolhydraten eet, ben je natuurlijk niet meer in ketose. Maar je weet in elk geval hoe je weer in ketose kan komen! En zodra je weer in ketose bent is dat extra gewicht zo weer weg.

Je lichaam heeft inmiddels geleerd hoe het kan switchen van suikerverbrander naar vetverbrander! Dus zorg dat je je de volgende dag weer strict aan het keto dieet houdt en je zal binnen 1-2 dagen weer in ketose zijn.

Duurt dat te lang? Ga dan (vet)vasten en je bent waarschijnlijk binnen 24 uur alweer in ketose – hoe lang het duurt is wel afhankelijk van hoeveel koolhydraten je hebt gegeten, hoe actief je bent, etc.

Het keto dieet geeft je dus heel veel flexibiliteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *