Menu
Menu
Menu
Keto groenten voedingswaardes

1. Keto groenten

Groene groenten

Echte keto groenten zijn vooral groenten die minder dan 5 gram netto koolhydraten per 100 gram groente bevatten. Toch moet je nog steeds een beetje uitkijken met deze regel, want het gaat natuurlijk ook om portiegrootte. 

Op het keto dieet eet je meestal 20 gram netto koolhydraten per dag. Het netto aantal koolhydraten is het totaal aantal koolhydraten min het aantal gram vezels per 100 gram.

Groenten die boven de grond groeien

Groenten die boven de grond groeien

De basisregel op het keto dieet is om groenten te eten die boven de grond groeien.

Deze groenten bevatten in het algemeen minder koolhydraten dan groenten die onder de grond groeien (wortels, bollen en knollen).

Keto groenten: groene bladgroenten

Groene bladgroenten

Op een keto dieet probeer je zeker 1-2 keer per week groene bladgroenten te eten. Echte keto bladgroenten zijn: spinazie, andijvie, snijbiet, maar ook veel van de kruisbloemige groenten zijn bladgroenten.

Groene bladgroenten zijn goede bronnen van calcium, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A,C en K, anti-oxidanten.

Vooral als je net naar het keto dieet overschakelt, is het belangrijk om te zorgen dat je voldoende van deze mineralen binnenkrijgt, anders heb je een veel grotere kans dat je keto griep krijgt.  

Keto groenten: kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten passen ook goed binnen het keto dieet.  Voorbeelden van kruisbloemige groenten zijn:

Kruisbloemige groenten
 • broccoli
 • bloemkool
 • spruitjes
 • boerenkool
 • koolrabi
 • radijs
 • paksoi
 • koolraap
 • Chinese kool
 • witte kool
 • waterkers.

Kruisbloemige groenten worden ook wel crucifere groenten genoemd. Ze heten kruisbloemig want als je ze doorsnijdt hebben ze de vorm van een kruis. Deze groenten bevatten veel vezels, calcium, ijzer, vitamine A en vitamine C. Een recente studie heeft laten zien dat deze groenten ons immuunsysteem stimuleren.

Top 10 keto groenten

Echte keto groenten zijn groenten die minder dan 5 gram netto koolhydraten per 100 gram bevatten.

Keto groenten voedingswaardes

Deze groenten zitten vol met vitamines en mineralen en ze zijn heel veelzijdig! Zo kan je met courgette, courgette spaghetti of lasagna maken. Met bloemkool kan je puree en bloemkoolrijst maken. Van kool kan je ook heel lekkere stamppot maken.

Keto groenten: let op portiegrootte

Je kan soms ook groenten die wat hoger in koolhydraten zijn eten, alleen moet je extra op je portiegrootte letten. Als groenten meer dan 5 gram netto koolhydraten bevatten ben je zo over je 20 gram netto koolhydraten per dag heen!

Het is dus best mogelijk om gele en rode paprika’s, tomaten, knolselderij en pompoen te eten, maar weeg je groenten en hou je aan je portie. Dit is vooral belangrijk voor groenten die je in een puree of stamppot verwerkt of groenten waar je spaghetti mee maakt.

Kijk ook uit als je sauzen gaat maken met groenten. Tomaten kan je best op het keto dieet eten, maar ook weer niet heel veel. Eigenlijk is een tomaat geen groente, maar fruit en dat verklaart waarschijnlijk waarom ze zoeter smaken.

Hoeveel weegt een stuk groente?

Het is vooral voor groente met meer dan 5 gram koolhydraten een goed idee om te weten hoe zwaar een gemiddeld stuk groenten is.

 • een tomaat weegt zo’n 75 gram
 • een paprika weegt al snel 140 gram
 • een aubergine weegt vaak tussen de 250 en 350 gram
 • een bloemkool weegt ongeveer 1 kilo

Niet alle groenten passen binnen het keto dieet

Bollen en knollen

Bollen en knollen bevatten veel zetmeel

Bollen en knollen bevatten veel zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat en op het keto dieet probeer je de hoeveelheid koolhydraten die je eet strikt te beperken. Dit is waarom aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaken en bietjes niet goed binnen het keto dieet passen. Je moet ook goed oppassen met koolraap, knolselderij en uien. Je kan er maar kleine hoeveelheden van eten als je in ketose wilt blijven. Deze groenten groeien namelijk allemaal onder de grond.

Niet voor iedereen

Veel keto groenten bevatten vrij veel vitamine K. Sommige mensen moeten daarom oppassen met te veel groene groenten. Als je ijzerstapelingsziekte hebt en/of warfarine gebruikt, kunnen deze groene groenten niet goed voor je zijn. Lees daarom de disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​