Keto diet

1. Wat is het keto dieet?

Wat is het keto dieet? Veel mensen denken dat het een dieet is waarbij je geen groentes en fruit kan eten en/of een dieet waarbij je tekorten kan krijgen doordat je geen graanproducten kan eten. Dit is niet zo, maar wat is het keto dieet dan wel?

Het keto dieet is een strikte versie van een koolhydraatarm dieet. Je eet dus wel koolhydraten, alleen veel minder koolhydraten dan op een standaard dieet. Hierdoor kan je in ketose komen en daarom wordt het keto dieet ook weleens het ketose dieet genoemd. 

Wat betekent ‘keto’?

Wat is het keto dieet?

Het woord ‘keto’ verwijst naar ketonen. Je lever kan ketonen maken door (lichaams) vet te verbranden.

Ketonen zijn kleine brandstofmoleculen die je hele lichaam als brandstof kunnen gebruiken. Vooral voor je hersenen zijn ketonen een ideale brandstof. Je spieren kunnen namelijk ook direct op vet werken, maar je hersenen kunnen alleen op glucose of ketonen werken.

Ketose

ketonen als brandstof

Het doel van het keto dieet is om in ketose te komen en te blijven. Als je lever ketonen maakt dan ben je in ‘ketose’.

De snelste manier om in ketose te komen is door te vasten – dus door helemaal niks te eten. Maar je kan natuurlijk niet lange tijd gaan vasten.

‘Fast-mimicking’ dieet

Het keto dieet is heel speciaal want het heeft de voordelen van vasten, zoals bijvoorbeeld gewichtsverlies, maar zonder dat je ook echt hoeft te vasten!

Het wordt dan ook wel een ‘fast-mimicking’ dieet genoemd. Voor je stofwisseling lijkt het in zekere zin of je aan het vasten bent, alleen eet je wel degelijk. Je eet zelfs totdat je verzadigd bent (dus je hoeft geen kleine porties te eten om te kunnen afvallen op het keto dieet).

Je komt in ketose door minder dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Het keto dieet is geen uithongeringsdieet zoals de meest calorie-beperkte diëten. Je haalt namelijk het merendeel van je energiebehoefte uit vetten. Juist doordat je lever die vetten kan verbranden kom je in ketose, je wordt dan een ‘vetverbrander‘.

Je wordt niet van de ene op de andere dag direct een goede vetverbrander. Het is voor je lichaam best een grote omschakeling van glucose als brandstof naar vetten als brandstof. Dit omschakelingsproces duurt bij de meeste mensen zo’n 2-3 maanden.

Afvallen

(lichaams) vet gaan verbranden

Je lichaam kan alleen vet gaan verbranden, als je insuline niveau heel laag is. Zodra insuline heel laag is gaat je lichaam niet alleen vet uit je voeding maar ook lichaamsvet verbranden en het doet dit 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Gezondheidsvoordelen

Dit is natuurlijk heel goed als je wilt afvallen, maar er zijn ook nog een heel aantal andere voordelen. Je lichaam heeft nu opeens toegang tot een continue voorraad energie in de vorm van lichaamsvet gekregen.

Dit is waarom je je op het keto dieet niet hongerig voelt en geen pieken en dalen meer hebt in je energie niveau, maar gedurende de hele dag constante energie hebt. Het is ook waarom je hersenen veel beter kunnen functioneren en je bijvoorbeeld veel beter kan concentreren. Vaak ga je veel beter in je vel zitten, want door pieken in je bloedsuikerniveau kan je heel humeurig worden.

Bovendien zijn ketonen een heel pure brandstof voor je hersenen. Dit is waarom het keto dieet bij een heel aantal hersenaandoeningen wordt toegepast. Dit is natuurlijk helemaal niet zo vreemd, want het keto dieet was ontwikkeld om kinderen met ernstige epilepsie te behandelen. Hier kan je daar meer over lezen.

1 reactie op “1. Wat is het keto dieet?”

  1. Ik ga beginnen met het keto dieet. Ik heb hier al veel informatie gevonden en me net ingeschreven op de Keto Challenge.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.

Koop nu de Keto Prep lijst!

Koop nu de Keto Prep lijst!

Met deze Keto Prep lijst ben je op alles voorbereid. Je hebt voor meerdere weken voldoende boodschappen in huis.

Op deze lijst vind je niet alleen etenswaren, maar ook huishoudelijke producten en medicijnen.

Met deze Keto Prep lijst ben je op alles voorbereid. Je hebt voor meerdere weken voldoende boodschappen in huis.

Op deze lijst vind je niet alleen etenswaren, maar ook huishoudelijke producten en medicijnen.