Menu
Menu
Menu
Hoeveel vet?

2. Hoeveel vet?

hoeveel vet in je keto maaltijd

Hoeveel vet in je keto maaltijd zit, is één van de belangrijkste factoren om te zorgen dat je in ketose kan blijven.

Als je een keto menu samenstelt is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat het de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevat. Maar het keto dieet wordt niet voor niks een vetrijk dieet genoemd. Zonder de juiste hoeveelheid vetten is het niet mogelijk om het keto dieet succesvol te volgen.

Vetrijk dieet

Op het keto dieet krijg je het grootste deel van je energie uit gezonde vetten. Op zich is dit niet zo moeilijk want 1 gram vet bevat 9 kcalorieën, terwijl 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwitten 4 kcalorieën bevat.

Dus ook al is het keto dieet een vetrijk dieet, dit betekent niet dat je enorme hoeveelheden vet hoeft te eten.

Vettere stukken vlees of vis

vettere stukken vlees

De meeste eiwitbronnen bevatten vet. Op het keto dieet kies je bij voorkeur vettere stukken vlees en vette vis.

Dit is dan ook de reden dat varkensvlees heel goed binnen het keto dieet past en kipfilet een stuk minder. Natuurlijk kan je prima kipfilet eten, maar dan is het wel belangrijk om extra vet toe te voegen.

Extra vet

Mocht je extra vet moeten toevoegen dan heb je een hoop keus. Je kan extra boter, extra vierge olijfolie of kokosolie tijdens het koken gebruiken, maar je kan je gerecht ook met een bron van vet serveren, zoals bijvoorbeeld:

extra vet zoals mayonaise
  • (kruiden) boter
  • kruidenkaas
  • kruidenolie
  • mayonaise
  • creme fraiche dip
  • guacamole
  • andere dip
  • Mornay (keto bechamel) saus
  • Hollandaise saus

Bijgerecht met extra vetten

bloemkoolpuree

Je kan ook zorgen dat je bijgerecht je belangrijkste bron van vetten is. Dit is soms makkelijker als je vlees of gevogelte eet wat niet zoveel vet bevat, bijvoorbeeld rosbief.

Avocado’s bevatten ook relatief veel vet dus je kan ook een salade met avocado serveren.

In zo’n situatie kan je een groente puree serveren. In zo’n puree kan je je vetgehalte makkelijk bepalen door een combinatie van room en mascarpone (en/of roomkaas) toe te voegen.

Soep bevat meestal niet veel vet, maar je kan prima mascarpone aan tomatensoep, champignonsoep of aspergesoep toevoegen om op die manier het vetgehalte te verhogen.

Hoeveel vet?

Hoeveel vet je op het keto dieet eet hangt af van het stadium waar je in zit. Als je net met het keto dieet begint eet je vaak veel vet en heel weinig koolhydraten zodat je heel snel in ketose komt en snel en lang verzadigd blijft.

Net met het keto dieet begonnen

75%-80% vet

Als je net met het keto dieet bent begonnen, haal je 70-80% van je energiebehoefte uit vet, 15-25% uit eiwit en 5% uit koolhydraten.

In het begin zet je je energiebehoefte vaak tussen de 2000-2300 kcalorieën.

Dit is redelijk hoog, maar het feit dat je misschien veel moet afvallen, betekent ook dat je lichaam nog veel energie nodig heeft voor je basisstofwisseling.

Je wilt je energiebehoefte liever iets te hoog dan iets te laag instellen, want hiermee voorkom je dat je hongerig bent tijdens de overgangsfase. Gedurende deze eerste tijd is het niet ongebruikelijk om rond de 200 gram vet per dag te eten.

Goede vetverbrander

75% vet

Zodra je lichaam een goede vetverbrander is geworden en je de hele tijd in ketose bent, kan je het vetpercentage in je maaltijden geleidelijk gaan verlagen. Je wilt natuurlijk graag dat je lichaam lichaamsvet gaat verbranden om aan energie te komen.

Als je lichaam alle benodigde energie al uit je maaltijden kan halen kan het gebeuren dat je wel in ketose bent maar toch niet afvalt. Dat wil je dus vermijden.

Vet blijft je voornaamste energiebron

In alle fases van het keto dieet blijft vet je voornaamste energiebron. Dus ook al ga je de hoeveelheid calorieën die je dagelijks eet iets verlagen, het merendeel van je energie komt nog steeds uit vettere stukken vlees of vette vis of extra vetten.

Als je een goede vetverbrander bent en je doel is nog steeds om af te vallen dan kan je uiteindelijk 60-70% van je calorieën uit vet halen en toch in ketose blijven.

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat het aantal calorieën dat je eet en de hoeveelheid vetten die je eet voldoende zijn om te voorkomen dat je stofwisseling gaat vertragen.

Constant gewicht: extra vet?

Op het moment dat je je gewicht constant wilt houden kan je weer iets meer vetten gaan eten als dit nodig is. Je moet ook in de gaten houden dat je basisstofwisseling niet constant blijft tijdens het afvalproces.

Lager gewicht, lagere energiebehoefte

Hoe meer gewicht je verliest hoe lager je energiebehoefte wordt. Dit is normaal. Een slank persoon heeft minder energie nodig voor haar basisstofwisseling dan een persoon met zwaar overgewicht. Dus hoe meer gewicht je verliest, hoe lager je energiebehoefte wordt. Pas dit dus regelmatig aan, bijvoorbeeld met de macro calculator.

Spiermassa en energiebehoefte

De uitzondering hierop is spiermassa. Als je niet alleen gewicht verliest maar ook meer spiermassa opbouwt, dan kan je energiebehoefte voor je basisstofwisseling of gelijk blijven of zelfs groter worden. Dit is waarom hoeveel spiermassa je hebt een belangrijke factor is om je energiebehoefte uit te rekenen.

Er zijn dan ook weegschalen die niet alleen je gewicht aangeven, maar ook wat je spiermassa en vetmassa is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
Het Grote Keto Kookboek

Het Grote Keto Kookboek

In het Grote Keto Kookboek vind je 85 keto-recepten die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn. Alle recepten zijn makkelijk te volgen, en je kunt kiezen tussen zeer uitgebreide maaltijden, of snelle maar toch vullende maaltijden.

In dit boek kan je ook lezen hoe het keto dieet precies werkt, wat je wel en niet kan eten en drinken, wat keto griep is en nog veel meer. Ook kan je vinden waarom het keto dieet niet alleen goed is voor gewichtsverlies maar ook een heleboel andere gezondheidsvoordelen heeft en hoe het je helpt om emotioneel beter in je vel zitten. Verder vind je handige tips en interessante weetjes over ingrediënten en kooktechnieken.

cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​