Koffie als ontbijt op een keto dieet.

20. Is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Ontbijt – de belangrijkste maaltijd van de dag.

Ja, dat hoor je vaak. Maar is dat wel zo? Waar is dat op gebaseerd?

Of is het beter om alleen te eten wanneer je ook echt honger hebt? Bepaalt de klok wanneer we moeten eten?

Drie maaltijden?

Voor dat ik de switch naar ketogeen eten maakte, at ik eigenlijk de hele dag door. Ik had honger als ik opstond, begon rond koffie tijd opnieuw trek te krijgen. Dan kwam lunch, gevolgd door iets bij de thee (in mijn geval dronk ik eigenlijk de hele dag door koffie), dan avondeten en dan nog een snack voor het naar bed gaan.

Mijn eerste uitdaging op het keto-dieet was dus om ‘maar’ drie keer per dag te eten: ontbijt, lunch en avondeten. In het begin at ik nog wel tussendoortjes, maar al gauw merkte ik dat de drie maaltijden echt voldoende waren.

Als ik toch trek kreeg (geen honger, maar trek!) dan nam ik een kopje drinkbouillon. In negen van de tien keer, was dat voldoende.

De reden dat het wordt aangeraden om drie maaltijden te nemen als je de omschakeling naar het keto-dieet maakt, is om de kans dat je (ongezonde) tussendoortjes gaat eten te verminderen. Als je geen trek hebt, omdat je net een goed ontbijt hebt gegeten, dan is de kans dat je om 11.00u gaat snacken met een koekje een stuk kleiner.

In het begin is het misschien wel even zoeken wat het beste/makkelijkste ontbijt is. Brood, muesli, cornflakes, havermout staan allemaal op de ‘zwarte lijst’ want ze bevatten veel te veel koolhydraten. Dus wat kan je dan wel eten? Hier kan je een heleboel ontbijt-suggesties vinden.

Mijn ontbijt bestaat vaak uit 2 gebakken eieren met spek of roerei met gerookte zalm. Daar drink ik dan een kop thee of koffie met soms een scheutje (ongeklopte, ongezoete) room bij.

In het weekend, eet ik regelmatig een uitgebreid Engels ontbijt: worstjes, spek, eieren, gebakken tomaten, gebakken champignons, allemaal in roomboter gebakken natuurlijk, met keto beschuit en een kop koffie of thee.

Andere keren maak ik wafels met slagroom en frambozen of  keto poffertjes met slagroom en frambozen en ketotella en een kop koffie of thee. Zelf vind it keto rijstepudding of een chia-puddinkje ook heel lekker als ontbijt of lunch, dat is bovendien supersnel klaar.

Tussendoortjes

Helemaal in het begin, dus de eerste paar maanden, at ik nog wel tussendoortjes, meestal een hard gekookt ei (ik had altijd een paar hard gekookte eieren in de koelkast klaarstaan) of een avocado met zout en peper of een uitgeholde tomaat gevuld met tonijn en mayonaise.

Verder nam ik regelmatig een kopje drinkbouillon, maar dat doe ik nu ook nog.

Na die eerste paar maanden had ik helemaal geen behoefte aan tussendoortjes meer en nu eet ik dus al sinds eind 2016 helemaal geen tussendoortjes meer. Dat wil ik ook graag zo houden, want tussendoortjes zijn eigenlijk gewoon een heel slechte gewoonte (ervan uitgaande dat je ze niet om medische redenen moet nemen natuurlijk, want dat is anders).

Weight loss plateau: afvallen wordt moeilijker

Ik begon met het keto dieet in augustus 2016. De eerste paar weken viel ik meteen zo’n 4 kilo af. Dat moedigt wel aan! Daarna viel ik zo’n 2-3 kilo per maand af.

Ik at drie maaltijden per dag en nam geen tussendoortjes. Ik hield het totaal aantal koolhydraten dat ik per dag at bij. In de eerste drie maanden ben ik toen zo’n 10 kilo afgevallen. Niet mis dus.

Daarna ging het afvallen langzamer. Ik kwam er toen achter dat ik waarschijnlijk te veel zuivel at (bijvoorbeeld volle yoghurt en volle kwark). In zuivel zitten melksuikers en je neemt al snel meer dan 100 ml als je een schaaltje yoghurt of kwark eet. Dus dan loopt het toch nog op, want er zitten zo’n 4 gram koolhydraten in 100 ml yoghurt/melk/kwark.

Verder kwam ik er achter dat ik waarschijnlijk te veel noten at. Het is heel makkelijk om zo nu en dan een handje noten weg te eten, ook dan is er een grote kans dat je meer koolhydraten eet dan je van plan bent. In plaats van kant-en-klare noten, koop ik daarom tegenwoordig noten in de dop. Het feit dat je ze eerst moet kraken, betekent automatisch dat je minder snel en uiteindelijk ook een kleinere hoeveelheid eet.

Jason Fung

Toch merkte ik dat ik niet meer zo veel afviel als voorheen. Ik heb toen op YouTube wat filmpjes van Jason Fung zitten kijken en besloot om zijn boek over vasten te gaan lezen. Ik kan iedereen die geïnteresseerd is in vasten dit boek van harte aanbevelen. Het staat echt boordevol informatie en is bovendien heel inspirerend. Er zijn namelijk heel veel verschillende manieren om te vasten en ook om vasten makkelijker te maken en die worden dus in dit boek uitgebreid besproken.


Veel van de informatie over vasten op mijn website is dan ook op Jason Fung gebaseerd.

 

 

Intermittent fasting: 16 uur niet eten, 8 uur wel eten

Tot een aantal weken geleden, bestond mijn routine eruit om ’s avonds om 19.00u of 20.00u te eten en dan sloeg ik ontbijt de volgende dag over en at pas weer met lunch.

Aanvankelijk nam ik dan een vroege lunch, rond 10.00u-11.00u en dat werd steeds later. Op een gegeven moment at ik pas rond 14.00u en soms pas om 17.00u. Dus het grootste deel van de week vastte ik voor een periode van 16 uur (inclusief de nacht) en eet ik twee maaltijden in een periode van 8 uur.

Soms als ik wel honger had, dan nam ik wel gewoon ontbijt. In het weekend, ontbijten we op ’s zondags met de familie samen, dus dan heb ik ook ontbijt.

Eerst vastte ik 16:8 (intermittent fasting) zo’n 3 tot 4 keer per week. Uiteindelijk werd het zo’n 5-6 keer per week. Het beviel me prima en kostte me niet veel moeite. Sterker nog, het hielp me met het weight loss plateau te doorbreken en het gaf me meer energie. Het maakt me veel actiever, ik ben meer geneigd om te gaan fietsen, lopen, rennen etc. Bovendien heb ik het gevoel, gezien wat ik gelezen heb over ‘autofagie‘, dat het gewoon veel gezonder voor me is. Hier kan je nog veel meer informatie vinden over vasten en ook voor wie het wel, maar vooral ook voor wie het niet geschikt is. 

Toch weer ontbijten, maar nu vasten vanaf 14.00u

Dat was dus tot afgelopen weekend. Toen zag ik al het nieuws dat je veel beter ontbijt en lunch kan eten en dan vanaf 14.00u vasten tot de volgende ochtend.

Het schijnt niet alleen uit te maken wat je eet maar ook wanneer je eet!

Nou ik vind het best lastig, maar ik heb dus besloten om van tack te veranderen.

De eerste paar dagen vond ik dit heel moeilijk. Het kostte meer tijd en ik moest dus eerder opstaan (ontbijt maken in plaats van een kopje koffie). ’s Ochtends moest ik dan beginnen met lunch te koken en als het dan tijd was om lunch te eten (met als doel niet meer na 14.00u te eten, dus lunchen voor 14.00u), had ik eigenlijk nog helemaal geen honger.

Ik heb dit 9 dagen achter elkaar gedaan. Ik ben in die 9 dagen niet meer afgevallen dan op mijn normale manier (zo nu en dan ontbijt overslaan) meer ben wel  meerdere centimeters rond mijn taille kwijtgeraakt en volgens mijn weegschaal is mijn vetpercentage omlaag gegaan. Dus dat is zeker positief.

Inmiddels heb ik ook manieren gevonden om snel ontbijt klaar te kunnen maken en er is natuurlijk helemaal geen reden om niet ’s avonds te koken, maar het pas de volgende middag te eten. Ik heb een koelkast, ik heb een vriezer, ik heb een magnetron. Het is alleen even omschakelen.

Ontbijt of avondeten overslaan

Ik heb dus beiden geprobeerd, maar ik moet zeggen dat ik het toch wel veel en veel makkelijker vind om ontbijt over te slaan. Op die manier kan ik namelijk heel makkelijk 16 uur vasten. Als ik probeer na lunch niet meer te eten, heb ik veel meer de drang om ’s avonds te gaan snacken.

Het is mijn man wel gelukt om twee weken helemaal niet te eten na lunch. Hij luncht meestal om half 12, dus hij vastte dan van 12.00u ’s middags tot half 8 de volgende ochtend. Hij is daardoor flink afgevallen en nu heel slank. Zijn belangrijkste doel was echter om van zijn vervette lever af te komen.

Update: hij heeft inmiddels een echo laten maken. Ongelooflijk,maar na jaren in elk geval sinds 2006 (want toen was het voor het eerst vastgesteld en daarna meerdere keren bevestigd via echo’s) is hij dus helemaal van zijn vervette lever af. Geen spoortje meer. Dit laat dus inderdaad zien dat leververvetting niet alleen omkeerbaar is, maar je kan het inderdaad heel snel bereiken.

En dat is nog niet eens alles! Zijn eczeem want hij al sinds zijn jeugd had, is compleet verdwenen. Ik denk dus dat dit echt met autofagie te maken heeft. Volgens mij laat dit zien hoe goed ons lichaam zichzelf kan herstellen, als we het maar de kans geven!

Voor mij dus wel weer meer motivatie om het nog eens te gaan proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *