Keto noten, zaden en pitten

3. De beste noten, pitten en zaden

Op het keto dieet eet je meer noten, zaden en pitten dan op een standaard dieet. Toch zijn niet alle noten, zaden en pitten koolhydraatarm.

niet alle noten, zaden en pitten zijn koolhydraatarm

De beste keto noten zijn noten die minder dan 5 gram netto koolhydraten per 100 gram bevatten. Dit zijn er niet heel veel!

Verreweg de meeste noten bevatten veel meer koolhydraten. Je eet dan ook geen pistache nootjes, cashewnoten of tamme kastanjes op het keto dieet.

Ook met hazelnoten, walnoten, pinda’s (eigenlijk geen noot) en amandelen moet je wel degelijk oppassen.

Portiegrootte

noten in de dop

Met noten moet je bovendien extra op je portiegrootte letten. Het is heel makkelijk om noten te ‘overeten’. Onderzoek heeft uitgewezen dat je vooral eerder door blijft eten als noten gezouten zijn.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je portie van te voren weegt. Het kan ook helpen om noten in de dop te kopen. Je eet ze dan een stuk minder snel.

Portiegrootte is ook heel belangrijk als je met notenmeel gaat bakken. Amandelen bevatten 10 gram netto koolhydraten per 100 gram, dat is dus niet echt heel laag. Zeker als je gaat bakken moet je daarom oppassen, want 100 gram notenmeel is helemaal niet zo veel. Dit is dan ook de reden dat ik liever ricotta of cottage cheese gebruik als ik poffertjes of pannenkoeken maak.

Echte keto noten

macadamia's zijn echte keto noten

Macadamia’s zijn echte keto noten. Ze zijn iets hoger in koolhydraten dan pecannoten en paranoten, maar bevatten veel gezonde vetten.  

Pecannoten en paranoten bevatten beiden 4 gram netto koolhydraten per 100 gram, macadamia’s bevatten 5 gram netto koolhydraten per 100 gram.

Slechts één paranoot voorziet in de dagelijkse selenium behoefte van een volwassenen. Te veel selenium is niet gezond, dus beperk hoeveel paranoten je eet.

 

Netto koolhydraten in zaden

Chia zaad past heel goed binnen het keto dieet

Chiazaad past heel goed binnen het keto dieet. Je kan met chia zaad een makkelijk en snel ontbijt maken. Het is wel belangrijk dat je de zaadjes eerst de kans geeft om te weken, ze nemen namelijk heel veel vocht op en gaan dan flink uitzetten.

Lijnzaad en hennepzaad zijn ook echte keto zaden, want ook zij bevatten maar 1 gram netto koolhydraten per 100 gram. 

Cyanogenen in lijnzaad

Met lijnzaad moet je wel je portiegrootte in de gaten houden, want lijnzaad bevat cyanogenen, net als bijvoorbeeld abrikozenpitten, vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).

Ons lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Dit is waarom aangeraden wordt om niet meer dan 15-45 gram gebroken lijnzaad per dag te eten.

Je lichaam kan bovendien de cyanogenen uit lijnzaadmeel makkelijker omzetten en daarom is het waarschijnlijk een goed idee om niet meer dan 15 gram lijnzaadmeel per dag te eten. Dit soort problemen heb je niet met hennepzaadmeel, dus je kan lijnzaad ook (deels) vervangen door hennepzaad(meel) of natuurlijk door amandelmeel, al bevat amandelmeel wel meer koolhydraten.

Netto koolhydraten in pitten

Pompoenpitten zijn echte keto pitten

Pompoenpitten zijn echte keto pitten. Ze bevatten 2 gram netto koolhydraten per 100 gram. 

Pompoenpitten zijn ook een goede bron voor kalium. Een tekort aan kalium kan keto griep veroorzaken.

Zonnebloempitten bevatten 6 gram netto koolhydraten per 100 gram en pijnboompitten maar liefst 9 gram netto koolhydraten per 100 gram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.