Keto zuivel

4. De beste zuivelproducten

De beste zuivelproducten op het keto dieet zijn zuivelproducten met zo min mogelijk koolhydraten.

Zuivelproducten bevatten melksuikers

Ontbijt je ’s ochtends met muesli? Op een keto dieet kan je je eigen keto muesli met zaden en noten maken, alleen moet je uitkijken met hoeveel kwark of yoghurt je toevoegt.

Zuivelproducten bevatten melksuikers (lactose). Melk smaakt daarom van nature een beetje zoet.

Yoghurt smaakt zuurder dan melk en bevat dan ook minder melksuikers dan melk. Dit is waarom mensen die lactose intolerant zijn, soms wel yoghurt kunnen eten. Toch moet je ook met yoghurt nog steeds je portiegrootte in de gaten houden. Dit is omdat je heel makkelijk 250 ml melk of yoghurt kan drinken en dan tikken de koolhydraten nog best wel aan.  Portiegrootte is dus belangrijk.

Zuivel: keto of niet keto?

lactose in zuivelproducten

Op een keto dieet kies je voor volle zuivelproducten en dus niet voor halfvolle of magere producten. Het idee hierachter is dat volle producten meer vet bevatten en je daarom eerder een gevoel van verzadiging geven. Bovendien wordt er vaak een vorm van suiker aan halfvolle of magere producten toegevoegd om ze smaak te geven en dat wil je natuurlijk al helemaal vermijden.

Zuivelproducten zoals (volle) melk, kwark en yoghurt bevatten 4 gram koolhydraten per 100 ml. Ze bevatten geen vezels, dus ook de hoeveelheid netto koolhydraten per 100 ml is 4 gram. Op zich zou je dus kunnen zeggen dat ze binnen het keto dieet passen. Alleen het probleem met veel zuivelproducten is dat je al snel een te grootte portie neemt.

Een glas melk is al snel 250 ml dus dat is dan 10,8 koolhydraten, te veel dus op een keto dieet! Kijk daarom ook uit met cappuccino of maak een cappuccino met kokosmelk. Dat is ook heel lekker en veel lager in koolhydraten!

Kijk ook uit als je muesli met yoghurt of kwark eet. Houd de portiegrootte weer in de gaten of eet het met kokosmelk of creme fraiche of Hütten käse!

Kaas

parmigiano reggiano

Kaas bevat meestal heel weinig koolhydraten. Maar kijk wel even op de verpakking (vooral bij kaas), want het kan per merk verschillen. Sowieso kan je ervan uitgaan als er smaakjes aan toegevoegd zijn, dat het extra koolhydraten bevat. Denk dan aan roomkaas met gember, roomkaas met ananas, etc.

Nederlandse kaas is bovendien een goede bron van vitamine K2 en echte Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) is een goede bron van calcium en het is één van de weinige kazen die Omega 3 vetzuren bevatten. In Italië wordt Parmigiano Reggiano als een superfood beschouwd. Hier kan je daar meer over lezen.

Roomboter en ghee

Roomboter is vrijwel alleen vet en bevat dus hoegenaamd geen koolhydraten en hetzelfde geldt voor ghee (geklaarde boter).

Roomboter mag niet te heet worden want dan verbrand het. Als je iets op hoge temperatuur in roomboter wilt bakken (niet frituren!), voeg dan een scheut extra vierge olijfolie toe of gebruik ghee.

Omega 3 vetzuren in zuivelproducten

koeien grazen, mensen niet

Zuivelproducten van koeien die uitsluitend grasgevoerd worden (dus niet slechts een deel van het jaar!) kunnen ook een goede bron zijn van Omega 3 vetzuren.

Dit is waarom mensen vroeger waarschijnlijk een veel betere balans tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren hadden, want ze kregen niet alleen door het eten van vette vis, maar ook door zuivelproducten en vlees van grasgevoerd vee Omega 3 vetzuren binnen.

Tegenwoordig is dit heel moeilijk, want zelfs ‘weide melk’ komt van koeien die niet uitsluitend gras eten, maar slechts een deel van de tijd op de wei staan en dan vaak nog steeds met granen bijgevoerd worden, zodat ze meer melk produceren. Melk van nu is dus niet hetzelfde als melk van vroeger en dat geldt ook voor andere zuivelproducten, zoals grasboter, etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.