Menu
Menu
Menu
wat drink je op het keto dieet

4. Wat drink je op het keto dieet?

Vraag je je af wat je kan drinken op het keto dieet? Op het keto dieet beperk je het aantal koolhydraten tot minder dan 20 gram per dag. Je wilt dus zorgen dat je drinken geen suiker bevat.

drinken op het keto dieet

Veel drinken bevat suiker of andere zoetstoffen. Daarom drink je op het keto dieet bij voorkeur vooral water. Kraanwater is prima, maar je kan ook mineraalwater drinken. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat water met koolzuur je hongeriger kan maken. Dus vooral als je je al hongerig voelt, kan je beter water zonder koolzuur drinken. Dit is bovendien veel beter voor je gebit!

 

Drinken zonder suiker

water met komkommer en citroen

Water met smaakjes maar zonder suiker kunnen op het keto dieet gedronken worden. Zoetstoffen zoals stevia en erythritol mogen wel, maar ik raad ze wel af. Alles wat zoet erin heeft, zal je hang naar zoetigheid blijven voeden en het dus uiteindelijk moeilijker maken. Je kan je smaakpapillen misschien wel voor de gek houden, maar je hersenen niet! 

Het is wel een optie om zelf water met een smaakje zonder zoetstoffen te maken.

Doe bijvoorbeeld een plakje komkommer en wat muntblaadjes in je water. Je kan ook met citroen en citroenmelisse experimenteren of citroenmelisse en munt. 

 

Koffie

Hendi slagroomapparaat

Op het keto dieet kan je natuurlijk zwarte koffie drinken, maar je kan ook koffie met geklopte of ongeklopte slagroom nemen. Bulletproof koffie is ook een optie, al bevat het relatief veel calorieën, door de hoge hoeveelheid vet.

Het is wel belangrijk dat de slagroom geen suiker bevat. Je kan zelf heel snel slagroom maken met een slagroom apparaat, je hebt dan binnen 2 minuten geklopte slagroom (en natuurlijk zonder suiker).

Als je net met het keto dieet begint kan je wat vanille aroma aan je slagroom toevoegen, dat geeft iets zoets.

Met cappuccino moet je oppassen, want melk bevat 4 gram koolhydraten per 100 ml. Dat klinkt misschien niet veel maar in een grote beker cappuccino zit al snel 100 ml melk en soms zelfs meer. Je kan dus wel cappuccino drinken, maar niet te vaak en een niet te grote kop.

Je kan ook zelf cappuccino maken met kokosmelk. De kokosmelk kan je makkelijk opschuimen met een melkopschuimer. Kokosmelk bevat 2 gram koolhydraten per 100 gram, al kan dit per merk verschillen. Check dus de verpakking of koop Aroy-D of Fairtrade Original. Je kan ook wat cacao poeder of chai spice mix aan je koffie toevoegen of over de slagroom strooien. 

Thee

Thee op het keto dieet

Thee zonder suiker en zoetstoffen past goed binnen het keto dieet.

Kijk uit met vruchtenthee, vooral in zakjes, want daar wordt nogal eens suiker aan toegevoegd. Dit staat vaak niet op de verpakking! In een theezakje zit namelijk maar heel weinig suiker en omdat het zo weinig is hoeft het dan niet vermeld te worden.

 

Voedselproducenten zetten daarom soms de ingrediënten voor een heel kleine hoeveelheid van hun product op de verpakking. Ze zetten dan de hoeveelheden voor 4 gram (theezakje) in plaats van 100 gram product. Door dit op deze manier te doen hoeven ze niet alle ingrediënten erop te zetten (tenzij het allergenen zijn, die moeten wel ook in kleine hoeveelheden vermeld worden). 

Jacob Hooy groene thee met citroenHet is dus een goed idee om groen of zwarte thee zonder smaakje te kopen of om losse thee te kopen. Je kan natuurlijk ook heel makkelijk zelf smaakjes aan je thee toevoegen, een schijfje citroen of limoen, citroenmelisse of munt, etc. 

Groene thee kan bovendien helpen met het onderdrukken van een hongergevoel. Dus vooral als je net met het keto dieet begint is het handig om groene thee in huis (en op je werk) te hebben. 

Bouillon

Een ander goed drankje is bouillon. Op het keto dieet krijg je veel minder zout binnen omdat je geen bewerkte producten eet.

Your Organic Nature Heldere kippenbouillon

Zout is wel heel belangrijk voor je gezondheid, ons lichaam heeft zout nodig.

Het is daarom een goed idee om zout aan je eten toe te voegen en zeker als je net met het keto dieet begint elke dat 1-2 kopjes (drink) bouillon te drinken. Gebruik geen bouillonblokjes, maar drinkbouillon zonder toegevoegde suikers en bij voorkeur zonder zaad-olie, dus zonder raapzaadolie of zonnebloemolie. Deze oliën veroorzaken chronische ontstekingen. 

Nog beter is het om je eigen bouillon te maken, want dat bevat nog meer mineralen.

Alcohol

Als je het keto dieet volgt om af te vallen, dan is het een goed idee om geen of heel weinig alcohol te drinken. Je lichaam ziet alcohol als vergif en je lever gaat dus eerst alcohol verwerken voordat het doorgaat met koolhydraten en vet verbranden. Door het drinken van alcohol vertraag je dus je vetverbranding en hinder je dus het afvalproces.

Bovendien is alcohol een heel geconcentreerde vorm van energie. Zelfs alcohol laag in koolhydraten bevat veel calorieën. Energie die je niet gebruikt, wordt opgeslagen als vet (vandaar een ‘bierbuik’). Bovendien verhoogt het de kans op een vervette lever

Tot slot krijg je trek van alcohol. De kans dat je dus gaat ‘overeten’ neemt toe. Als je aangeschoten bent, worden je eigen grenzen minder duidelijk en je kan minder helder nadenken. De kans dat je de ‘verkeerde’ dingen gaat eten wordt veel groter. Bovendien is de kans dat je aangeschoten wordt veel groter als je het keto dieet al enige tijd volgt en flink bent afgevallen. Je lichaam gaat dan veel sterker op de alcohol reageren, hou hier dus ook rekening mee.

Keto alcohol

Sterke drank

Whisky op het keto dieet

Niet alle alcohol is hoog in koolhydraten. Vooral drank met een hoog alcohol percentage (40% of hoger), zonder toegevoegde suiker en smaakjes kan laag in koolhydraten zijn.  Je kan dit dan ook op een keto dieet drinken, maar het bevat wel veel calorieën, hou hier dus wel rekening mee. 

Een glaasje jenever, whisky, tequila, rum, cognac, brandy en wodka kan dus passen binnen het keto dieet. Likeur daarentegen niet, want likeur bevat veel meer koolhydraten. 

Wijn en champagne

Je kan best een glas wijn of champagne nemen en toch in ketose blijven. Probeer de hoeveelheid wel in de gaten te houden. Een glas van 150 ml is een ‘ouderwets’ wijnglas en is dus niet heel groot. 

Wijn op het keto dieet

Champagne, droge witte wijn en rode wijn bevatten per 150 ml glas 2 gram koolhydraten.

Toch hangt het een beetje van het soort wijn af. Pinot Noir, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en de meeste Rosé bevatten 3 gram koolhydraten per glas. Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay bevatten 4 gram koolhydraten per glas en zoetere wijnen meer. Riesling bevat al gauw 6 gram koolhydraten per glas.

Deze hoeveelheden hangen bovendien af van het jaar en waar de wijn vandaan komt, het is dus moeilijk om met precieze getallen te komen.

Bier

Bier op het keto dieet

Bier is problematisch op het keto dieet. Het is niet voor niks dat je van veel bier een bierbuik krijgt! 

Een 250 ml glas pils bevat 7,5 gram koolhydraten. De meeste andere soorten bier bevatten per 250 ml meer dan 10 gram koolhydraten.  Hier kan je daar meer informatie over vinden.

Kijk helemaal uit met alcoholvrij bier. Dat is namelijk vaak een mix van bier en limonade. Het bevat dus juist heel veel koolhydraten. 

Alle andere drankjes

… passen in principe niet op het keto dieet.

Frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrinks, smoothies passen dus niet binnen het keto dieet.

Frisdranken gezoet met stevia zou je op zich wel kunnen drinken, maar ze blijven je hang naar zoetigheid voeden. Uiteindelijk zullen ze het moeilijker voor je maken. Door cold-turkey te gaan en helemaal te stoppen met suiker en het niet door zoetstof te vervangen, zal je eerder van je suikerverslaving afkomen en zal je smaak sneller veranderen.

fruitsmoothies zijn in feite suikerwater

Vruchtensap, groentensap en smoothies passen ook niet echt binnen het keto dieet! De vezels zijn kapotgemaakt en hierdoor wordt de van nature aanwezige vruchtensuiker (fructose) veel sneller door je bloed opgenomen. Hierdoor krijg je een piek in je insuline niveau en raak je uit ketose.

Mocht je dus je eigen smoothie willen maken, gebruik dan koolhydraatarm fruit, zoals frambozen, met wat room of kokosmelk en drink een klein glaasje! Door bevroren fruit te gebruiken kan je zo je eigen milkshake maken, maar beperk de hoeveelheid!

Afvalshakes

Atkins dieet producten

Afvalshakes passen niet op het keto dieet, ook niet als er keto op staat! Vaak bevatten ze heel veel eiwitten en dit is niet gezond. Een te veel aan eiwitten kan tot nierproblemen leiden.

Als je natuurlijke voeding neemt, zal je zelden een te veel van iets krijgen. Op het moment dat je kunstmatige voeding, en dat is wat deze shakes zijn, gaat drinken, dan heb je wel degelijk de kans dat je te veel binnenkrijgt. Bovendien kan er van allerlei rommel in deze shakes gestopt worden!

De voedingsindustrie is volop de keto markt gestort en de markt wordt nu overspoelt door zogenaamd gezonde en makkelijke producten. Ik weet hier alles van, want ik krijg vrijwel dagelijks aanvragen of ik bepaalde producten wil promoten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​