water

4. Wat drink je op het keto dieet?

Water drinken is altijd goedVeel drinken bevat suiker of andere zoetstoffen. Daarom drink je op het keto dieet bij voorkeur vooral water. Kraanwater is prima, maar je kan ook mineraalwater drinken. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat water met koolzuur je hongeriger maakt. Dus vooral als je je al hongerig voelt, kan je beter water zonder koolzuur drinken. Dit is bovendien veel beter voor je gebit!

Water met smaakjes, ook als ze geen suiker maar zoetstoffen bevatten kunnen in principe wel op het keto dieet gedronken worden, maar ik raad ze toch af. Alles wat zoet erin heeft, zal je hang naar zoetigheid blijven voeden en het dus uiteindelijk moeilijker maken. Je kan je smaakpapillen misschien wel voor de gek houden, maar je hersenen niet!

Water met komkommer en munt

Het is wel een optie om zelf water met een smaakje zonder zoetstoffen te maken.

Doe bijvoorbeeld een plakje komkommer en wat muntblaadjes in je water. Je kan ook met citroen en citroenmelisse experimenteren of citroenmelisse en munt. 

 

Koffie

Hendi slagroomapparaat

Op het keto dieet kan je natuurlijk zwarte koffie drinken, maar je kan ook koffie met geklopte of ongeklopte slagroom nemen.

Het is wel belangrijk dat de slagroom geen suiker bevat. Je kan zelf heel snel slagroom maken met een slagroom apparaat, je hebt dan binnen 2 minuten geklopte slagroom (en natuurlijk zonder suiker).

Als je net met het keto dieet begint kan je wat vanille aroma aan je slagroom toevoegen, dat geeft iets zoets.

Met cappuccino moet je oppassen, want melk bevat 4 gram koolhydraten per 100 ml. Dat klinkt misschien niet veel maar in een grote beker cappuccino zit al snel 100 ml melk en soms zelfs meer. Je kan dus wel cappuccino drinken, maar niet te vaak en een niet te grote kop.

Je kan ook zelf cappuccino maken met kokosmelk. De kokosmelk kan je makkelijk opschuimen met een melkopschuimer. Kokosmelk bevat 2 gram koolhydraten per 100 gram, al kan dit per merk verschillen. Check dus de verpakking of koop Aroy-D of Fairtrade Original. Je kan ook wat cacao poeder of chai spice mix aan je koffie toevoegen of over de slagroom strooien. 

Thee

Thee op het keto dieet

Je kan natuurlijk ook thee zonder suiker en zoetstoffen drinken.

Kijk uit met vruchtenthee, vooral in zakjes, want daar wordt nogal eens suiker aan toegevoegd. Dit staat vaak niet op de verpakking! In een theezakje zit namelijk maar heel weinig suiker en omdat het zo weinig is hoeft het dan niet vermeld te worden.

Voedselproducenten zetten daarom soms de ingrediënten voor een heel kleine hoeveelheid van hun product, want dan hoeven ze niet alle ingrediënten erop te zetten (tenzij het allergenen zijn, die moeten zelfs in kleine hoeveelheden vermeld worden). 

Jacob Hooy groene thee met citroenHet is dus een goed idee om groen of zwarte thee zonder smaakje te kopen of om losse thee te kopen. Je kan natuurlijk ook heel makkelijk zelf smaakjes aan je thee toevoegen, een schijfje citroen of limoen, citroenmelisse of munt, etc. 

Groene thee kan bovendien helpen met het onderdrukken van een hongergevoel. Dus vooral als je net met het keto dieet begint is het handig om groene thee in huis (en op je werk) te hebben. 

Bouillon

Een ander goed drankje is bouillon. Op het keto dieet krijg je veel minder zout binnen omdat je geen bewerkte producten eet.

Your Organic Nature Heldere kippenbouillon

Zout is wel heel belangrijk voor je gezondheid, ons lichaam heeft zout nodig.

Het is daarom een goed idee om zout aan je eten toe te voegen en zeker als je net met het keto dieet begint elke dat 1-2 kopjes (drink) bouillon te drinken. Gebruik geen bouillonblokjes, maar drinkbouillon zonder toegevoegde suikers en bij voorkeur zonder zaad-olie, dus zonder raapzaadolie of zonnebloemolie. Deze oliën veroorzaken chronische ontstekingen. 

Nog beter is het om je eigen bouillon te trekken, want dat bevat niet alleen natrium, maar ook kalium en magnesium. Supergezond dus!

Alcohol

Als je het keto dieet volgt om af te vallen, dan is het een goed idee om niet te veel alcohol te drinken. Alcohol is in feite een heel geconcentreerde vorm van energie en als je die energie niet gebruikt, wordt het dus opgeslagen als vet. En hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op een vervette lever

Whisky op het keto dieet

Niet alle alcohol is hoog in koolhydraten.

Vooral drank met een hoog alcohol percentage en geen toegevoegde smaakjes kan laag in koolhydraten zijn.

Denk dan bijvoorbeeld aan jenever, whisky, tequila, brandy en wodka. 

 

 

Wijn op het keto dieetWijn heeft meer koolhydraten, al heeft rode wijn minder koolhydraten dan witte wijn. Je kan dus best af en toe een glas rode wijn nemen op het keto dieet.

 

 

 

Bier op het keto dieet

Bier is problematisch. Het is niet voor niks dat je van veel bier een bierbuik krijgt!

Een glas bier bevat al snel 14 gram netto koolhydraten. Kijk ook uit met alcoholvrij bier, want bijvoorbeeld Radler is een mix van bier en limonade en bevat dus veel koolhydraten. 

Alle andere drankjes …

… passen in principe niet op het keto dieet.

Dus drink bij voorkeur ook geen light-frisdranken. Ze blijven je hang naar zoetigheid voeden en maken het uiteindelijk moeilijker voor je.

Vruchtensap, groentensap en smoothies passen ook niet echt binnen het keto dieet! De vezels zijn kapotgemaakt en hierdoor wordt de van nature aanwezige vruchtensuiker (fructose) veel sneller door je bloed opgenomen. Hierdoor krijg je een piek in je insuline niveau en raak je uit ketose.

Mocht je dus je eigen smoothie willen maken, gebruik dan koolhydraatarm fruit, zoals frambozen, met niet te veel room of kokosmelk en drink een klein glaasje! Door room of kokosmelk met een hoog vet percentage te gebruiken zal je je eerder verzadigd voelen. Door bevroren fruit te gebruiken kan je zo je eigen milkshake maken, maar beperk de hoeveelheid!

Afvalshakes

Afvalshakes passen niet op het keto dieet, ook niet als er keto op staat! Vaak bevatten ze heel veel eiwitten en dit is niet gezond. Een te veel aan eiwitten kan tot nierproblemen leiden.

Als je natuurlijke voeding neemt, zal je zelden een te veel van iets krijgen. Op het moment dat je kunstmatige voeding, en dat is wat deze shakes zijn, gaat drinken, dan heb je wel degelijk de kans dat je te veel binnenkrijgt. Bovendien kan er van allerlei rommel in deze shakes gestopt worden!

De voedingsindustrie is volop de keto markt gestort en de markt wordt nu overspoelt door zogenaamd gezonde en makkelijke producten. Ik weet hier alles van, want ik krijg vrijwel dagelijks aanvragen of ik bepaalde producten wil promoten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *