ketonen als brandstof

6. Hoe word je een goede vetverbrander?

Heb je je weleens afgevraagd waarom sommige mensen heel veel kunnen eten en toch slank blijven? Slanke mensen hebben een goede basisstofwisseling en een goede hormoonhuishouding.

Onze basisstofwisseling kan versnellen en vertragen

Je basisstofwisseling bepaalt het minimale aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om te functioneren. Dus de energie die je nodig hebt om te ademhalen, je hart te laten kloppen, bloed rond te pompen, etc. De energie die je gebruikt voor activiteiten, zoals lopen, sporten, etc. is hier niet bij inbegrepen.

Hoeveel energie je nodig hebt voor je basisstofwisseling hangt af van een aantal factoren:

  • man of vrouw (mannen hebben in het algemeen een hogere BMR)
  • leeftijd (jongere mensen hebben een betere basisstofwisseling)
  • lengte
  • gewicht
  • hoe lang je al overgewicht hebt
  • of je veel diëten hebt gevolgd.

Basisstofwisseling op ‘spaarstand’

Je lichaam kan de basisstofwisseling tot op zekere hoogte aanpassen aan hoeveel voeding het krijgt. Dit is ook logisch, want in de oertijd waren de jagers lang niet altijd succesvol en toch is het menselijk ras niet uitgestorven. Dus in tijden van schaarste kan ons lichaam onze stofwisseling aanpassen.

Basisgewicht – Body Set Weight (BSW)

Ieder mens heeft een soort basisgewicht (Body Set Weight, BSW). Je lichaam wil op dat gewicht blijven. Dus stel je weegt al 20 jaar 70 kilo en gaat dan een week heel veel extra eten, dan zal je waarschijnlijk toch na die week nog steeds 70 kilo wegen. Je lichaam zal namelijk proberen op dit gewicht te blijven en zo mogelijk je stofwisseling versnellen, om zo de extra calorieën te verbranden.

Als je wekenlang, maandenlang, jarenlang extra gaat eten dan zal je wel geleidelijk gaan aankomen. Overgewicht is een langzaam proces dat zich over vele jaren afspeelt. Dat is waarom je het vaak pas laat merkt.

Hetzelfde geldt voor afvallen. Jij kan wel heel weinig gaan eten, maar je lichaam gaat proberen toch op zijn basisgewicht te blijven! Je lichaam zit jou dus tegen te werken! Je lichaam doet dit door op een soort ‘spaarstand’ te gaan. Wat je dan vaak  ziet is dat je in het begin van je dieet even goed afvalt, maar daarna past je lichaam zich aan en wordt je stofwisseling steeds trager. Uiteindelijk eet je bijna niks meer en val je toch niet af.

Zodra je dan opgeeft en weer gewoon gaat eten, kom je direct heel veel aan (je lichaam wil weer een voorraadje aanleggen voor het geval er weer een magere tijd komt). Je lichaam wil weer zo snel mogelijk terug naar zijn ‘basisgewicht’, eigenlijk heel slim dus. Dit is uiteindelijk hoe wij als mensen een hongerwinter kunnen overleven. Het is dus een overlevingsmechanisme. En dat verklaart dus ook waarom het zo moeilijk is om af te vallen en dat gewicht er ook af te houden als je al heel lang overgewicht hebt gehad.

Je vraagt je misschien af of je ooit blijvend zal kunnen afvallen, nu je weet dat je lichaam zal proberen op zijn basisgewicht te blijven. Er is maar één manier: je moet je basisgewicht verlagen. Dit kan alleen door je hormoonhuishouding te beïnvloeden.

Hormoonhuishouding

Normaal gesproken gebruikt je lichaam glucose (‘suiker’) als de belangrijkste voedingsstof (brandstof). Zodra je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikergehalte omhoog en gaat je lichaam insuline aanmaken om je bloedsuikergehalte te reguleren en te zorgen dat je lichaamscellen glucose op kunnen nemen. Insuline wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd, want als je insuline niveau hoog is, gaat je lichaam overtollige energie als glycogeen en daarna vet opslaan.

Zolang je insuline niveau hoog is kan je lichaam geen vet verbranden. Je hoeft helemaal niet veel koolhydraten te eten, een koekje is al voldoende, om je insuline niveau te laten stijgen. Dus zelfs als je meerdere malen per dag kleine beetjes koolhydraten (een koekje, een banaan, een boterham) eet, zal je lichaam steeds net genoeg insuline aanmaken om te voorkomen dat je lichaam opgeslagen lichaamsvet kan verbranden.

Om vet te kunnen verbranden moet je insuline niveau heel laag zijn. Om af te vallen moet je lichaam glucagon gaan aanmaken. Maar hoe bereik je dit?

Hoe wordt je een goede vetverbrander?

Je kan dit op twee manieren bereiken, namelijk door het keto dieet te volgen of door te gaan vasten.

Het keto dieet

Op het keto dieet eet je heel erg weinig koolhydraten. Het effect hiervan is dat je bloedsuiker vrij constant blijft en je lichaam het insuline niveau laag kan houden. Hierdoor gaat de hoeveelheid glucagon omhoog en kan je lever lichaamsvet verbranden om aan energie te komen.

Het keto dieet kan dan ook alleen werken als je helemaal geen suiker en bovendien ook geen voedingsstoffen die door je lichaam makkelijk in glucose (suiker) worden omgezet, dus voedingsstoffen hoog in zetmeel (=koolhydraten), eet.

Fat burner

Maar dat is niet het enige. Om een echte fatburner te worden, moet je ook voldoende eiwitten eten (vandaar dat sommige mensen denken dat het keto dieet een eiwit dieet is) en voldoende gezonde vetten. Je eet voldoende gezonde vetten te eten om te zorgen dat je stofwisseling niet gaat vertragen. Dus om vet te kunnen verbranden eet je meer vet. Bij voorkeur eet je vette vis (zalm, sardientjes, makreel, etc.) en vettere stukken vlees (dus half-om-half gehakt in plaats van mager gehakt) en natuurlijke vetten, zoals roomboter, olijfolie, kokosolie, etc.

Exercise

Je kan ook afvallen door heel veel te gaan sporten maar dat gaat lang zo snel niet. Het gewicht wat eraf gaat komt er heel waarschijnlijk weer aan zodra je weer minder gaat sporten.

Sporten kan namelijk je stofwisseling wel activeren, maar het kan niet je hormoonhuishouding in evenwicht brengen.

Eerst sporten en dan pas eten

Als je sporten met het keto dieet combineert dan zal je wel nog sneller kunnen afvallen, want het zal elkaar versterken. Het is dan het beste om voor maaltijden te sporten. Toch werkt het keto dieet ook heel goed als je niet sport, dus het is geen noodzaak om af te vallen.

Als je dit niet doet, dan volg je niet het keto dieet, maar ben je je calorieën aan het beperken. Diëten waarbij je je calorieën beperkt zorgen ervoor dat je lichaam op de spaarstand gaat en dan val je dus niet af!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *