bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel en ernstige tekorten

bewerkt voedsel

Onderzoeken laten zien dat er een direct verband is tussen het eten van bewerkt voedsel en overgewicht. Lange tijd werd gedacht dat je overgewicht krijgt, omdat je gedurende langere tijd te veel calorieën binnenkrijgt. Er zijn echter inmiddels een heleboel onderzoeken die een verband laten zien tussen ultra bewerkt voedsel (‘ultra-processed food’) en overgewicht, hart-en vaatziektes en een vroegere dood. Het gaat dus niet om de hoeveelheid calorieën, maar waar die calorieën vandaan komen.

‘Nutriënt availability’

ultra bewerkt

Zo aten mensen gemiddeld maar 1764 kcalorieën per dag (veel minder dus dan wat normaal wordt aanbevolen!) en toch ontwikkelden ze overgewicht. De onderzoekers vonden een direct verband tussen het feit dat een groot deel van de calorieën uit hoog bewerkt voedsel kwamen. Hoe meer calorieën uit hoog bewerkt voedsel kwamen, hoe groter de kans dat de persoon overgewicht had. Dit stond los van de totale hoeveelheid calorieën!

Hoog bewerkt voedsel is chemisch bewerkt en uitsluitend gemaakt met geraffineerde ingrediënten en kunstmatige stoffen. Inmiddels is dit meer dan de helft van al het in supermarkten verkrijgbare voedsel. Vrijwel iedereen die kant-en-klare producten koopt, koopt dus hoog bewerkte producten.

ultra processed

De reden dat hoog bewerkt eten tot overgewicht leidt heeft mogelijk te maken met ‘nutrient availability’. Hiermee wordt bedoeld dat ons lichaam heel anders omgaat met energie uit hoogbewerkt eten.

De energie uit heel bewerkt eten kan ons lichaam heel makkelijk en heel snel opnemen. Voor je lichaam zijn 1000 kcalorieën uit hoog bewerkt eten dus heel anders dan 1000 kcalorieën uit natuurlijk en onbewerkt eten. Dit kan verklaren waarom mensen die helemaal niet zo veel kcalorieën eten, toch enorm aan kunnen komen in gewicht. Het gaat dus niet om de hoeveelheid die je eet, maar om wat je eet.

Snel eten

Er zijn aanwijzingen dat ultra bewerkt eten veel sneller gegeten wordt dan natuurlijke producten. Zo eet je een supermarkt boterham sneller dan een ambachtelijk gemaakte boterham. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de textuur van ultra bewerkt eten. Doordat je het sneller eet, krijg je niet op tijd een seintje dat je voldoende gegeten hebt en daardoor ga je mogelijk overeten.

Weinig voedingsstoffen

Tegelijkertijd bevat veel bewerkt eten maar heel weinig voedingsstoffen, dit leidt tot ernstige tekorten. Het is dan dus niet zo vreemd dat je honger blijft houden. Je lichaam vraagt om voedingsstoffen, maar die zitten niet in het eten dat je eet.

Het is mogelijk dat één en dezelfde persoon zowel aan overgewicht als aan ondervoeding leidt. Bij kinderen komt dit ook steeds vaker voor.

Dit is niet iets nieuws, in de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben wetenschapper hier al voor gewaarschuwd. Het wordt nu echter wel een steeds groter probleem, omdat meer dan de helft van de voedingsproducten in de supermarkt inmiddels ‘ultra-processed’ (hoog bewerkt) voedsel is. Dit leidt dan ook niet alleen tot overgewicht, maar ook tot tal van lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Uiteindelijk wordt je ziek van zulk voedsel.

Hoe herken je ultra bewerkt eten?

cornflakes

De makkelijkste manier om te kijken of een voedingsmiddel ultra bewerkt is, is door naar het etiket te krijgen. Als je heel veel ingrediënten ziet, dan is dit direct een aanwijzing dat je een ultra bewerkt product hebt. Ook zogenaamde gezondheidsproducten, inclusief koolhydraatarme of keto producten, zijn vaak ultra bewerkt.

Dit geldt dus voor heel veel soorten voedsel. Frisdranken, sauzen, instant soep, pot noedels, vruchtenyoghurt, worstjes. cornflakes, frosties, cocopops, supermarkt muffins, veganproducten, plantaardige steaks, koekjes, snoep, kant-en-klare maaltijden, etc. zijn ultra bewerkt. Dit geldt zeker voor veel veganproducten maar ook veel vegetarische producten zijn ultra bewerkt.

Wat staat op het etiket?

Ultra bewerkte producten bevatten vaak ongezonde plantaardige vetten, zoals gehydrogeneerde plantaardige oliën, veel suiker en/of zoetstoffen en gemodificeerd zetmeel. Bovendien bevatten deze producten:

  • Conserveermiddelen: chemicaliën die voorkomen dat het product bederft
  • Kleurstoffen: chemicaliën die worden gebruikt om het product een mooie kleur te geven
  • Smaakstoffen: chemicaliën die het product een bepaalde smaak geven
  • Texturanten (stabilisatoren, emulgatoren, etc.): chemicaliën die een bepaalde textuur geven

Hier kan je hier meer over lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.