Menu
Menu
Menu
Cracker test: hoe koolhydraatgevoelig ben jij?

De cracker-test

In het programma ‘The Truth about Carbs” van de BBC, wordt mensen gevraagd om de cracker test te doen.

Deze test is ontworpen door Dr Sharon Moalem, een arts en neuro-geneticus.  De cracker-test geeft een idee hoe koolhydraat-gevoelig een persoon is.

Genetisch zijn we nu eenmaal allemaal anders en sommige mensen kunnen heel veel koolhydraten eten zonder dik te worden, terwijl anderen veel minder koolhydraten eten en daar dan toch dik van worden. Deze test geeft een idee in welke categorie jij zit.

De cracker-test

Je hebt een stopwatch (telefoontje) en een naturel crackertje (zonder extra zout) nodig.

Zet je stopwatch op je telefoontje aan. Begin het crackertje te eten, goed kauwen! Time met je stopwatch na hoeveel seconden de smaak van het crackertje begint te veranderen en het een beetje zoetig begint te smaken. Bij sommige mensen verandert de smaak niet, dat is ook OK.

Wat de uitslag betekent

Met deze simpele test krijg je een idee hoe koolhydraat-gevoelig je bent.

  • binnen 15 seconden: als de smaak van het crackertje binnen 15 seconden verandert, dan heb je een hoge tolerantie voor koolhydraten.
  • tussen 15 en 30 seconden: je hebt een gemiddelde tolerantie voor koolhydraten.
  • meer dan 30 seconden of helemaal geen verandering: je hebt een lage tolerantie voor koolhydraten.

Als je in de eerste groep hoort, dan kan je waarschijnlijk veel koolhydraten eten, zonder dat je daar enig probleem van ondervindt. Je kan koolhydraten heel goed afbreken en verbranden.

Als je in de tweede groep zit, dan kan je wel koolhydraten eten, maar moet je toch wel oppassen dat je er niet te veel eet.

Als je in de derde groep zit, wordt je waarschijnlijk snel dik van koolhydraten en moet je dus proberen om het aantal koolhydraten dat je eet te beperken.

Wat meet de test

De test meet hoeveel enzym amylase in je mond aanwezig is als je het crackertje eet. Mensen die een hoge tolerantie voor koolhydraten hebben (dus niet erg gevoelig voor koolhydraten zijn), hebben veel meer van het enzym amylase in hun mond. Dit enzym helpt met de afbraak van koolhydraten in suikers, vandaar dat je een wat zoetig smaakje krijgt.

Hoeveel van dit enzym je in je mond hebt, is genetisch bepaald. Dr Moalem legt in zijn boek ‘The DNA restart’ uit, hoe je wat je eet specifiek kan aanpassen aan jouw eigen genetische make up.

Hoe betrouwbaar is deze test?

De meningen verschillen, maar ik vond het wel grappig om deze test in dit BBC programma te zien.

Ik heb hem zelf natuurlijk ook uitgevoerd. Ik zit in de middelste categorie en denkt dat dat best weleens zal kunnen kloppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
Het Grote Keto Kookboek

Het Grote Keto Kookboek

In het Grote Keto Kookboek vind je 85 keto-recepten die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn. Alle recepten zijn makkelijk te volgen, en je kunt kiezen tussen zeer uitgebreide maaltijden, of snelle maar toch vullende maaltijden.

In dit boek kan je ook lezen hoe het keto dieet precies werkt, wat je wel en niet kan eten en drinken, wat keto griep is en nog veel meer. Ook kan je vinden waarom het keto dieet niet alleen goed is voor gewichtsverlies maar ook een heleboel andere gezondheidsvoordelen heeft en hoe het je helpt om emotioneel beter in je vel zitten. Verder vind je handige tips en interessante weetjes over ingrediënten en kooktechnieken.

cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​