Diarree

Diarree op het keto dieet

Het kan zijn dat als je net met het keto dieet begint, je wat last van diarree en buikkramp krijgt. Op het keto dieet eet je heel anders dan wat je waarschijnlijk gewend was. Je lichaam moet zich hier aan aanpassen en heeft daar wat tijd voor nodig. Het is wel extra belangrijk dat je zorgt dat je voldoende drinkt en voldoende elektrolyten (vooral natrium, kalium en magnesium) binnenkrijgt. Want die verlies je in hoog tempo als je veel last van diarree hebt!

Magnesium supplementen en diarree

Een te grote hoeveelheid magnesium, in de vorm van supplementen, kan ook tot diarree leiden. Magnesium is namelijk laxerend. Dus als je last van diarree krijgt en ook regelmatig of misschien wel elke dag een magnesiumsupplement gebruikt dan kan je kijken of je diarree weggaat als je tijdelijk stopt met je magnesium supplement of het minder vaak neemt.

Een andere optie is om je magnesiumsupplement te vervangen door een (voeten)bad met magnesiumsulfaat (Epsom zout).

Verstoorde darmflora

Er is een direct verband tussen de gezondheid van je darmflora en hoe goed je lichaam voedingsstoffen kan opnemen. Dus als je problemen hebt met je vetvertering, is dit ook vaak een aanwijzing dat je darmflora verstoord is. Dit is helemaal niet zo vreemd, want inmiddels weten we dat suiker je darmflora verstoord. Dus als je jarenlang vrij veel koolhydraten, waaronder suiker hebt gegeten, is de kans dat je een verstoorde darmflora hebt heel groot. Gelukkig kan je hier wel degelijk zelf wat aan doen.

Explosieve diarree!

Als je lichaam nog niet zo heel goed vet kan verteren, ga je dat extra vet uitpoepen en dat veroorzaakt de diarree. Misschien kan je je nog herinneren dat er een aantal jaar geleden een afslankpil (Alli, Orlistat) op de markt kwam die de vertering van vet tegen ging. Die pil had als bijwerking dat mensen enorme diarree kregen, omdat al dat vet in de ontlasting terecht kwam.

Bij verreweg de meeste mensen duurt dit niet heel lang. Er is echter een groep mensen waarbij zowel de diarree als de tijd dat het lichaam nodig heeft om zich aan te passen heel andere vormen aanneemt.

Diarree als je naar het keto dieet overschakelt wordt vaak veroorzaakt doordat je opeens veel meer vet gaat eten. Als je lichaam deze extra vetten niet goed kan verteren, leidt dit tot explosieve diarree.

PDS of bacteriële overgroei in de dunne darm

De kans dat je hier mee te maken krijgt is groot als je lijdt aan Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of bacteriële overgroei in de dunne darm. Dit is een probleem wat je misschien al jaren hebt en misschien ben je wel nooit gediagnosticeerd. Je darmen zijn beschadigd en ze hebben tijd nodig om te herstellen zodat je weer op een normale manier vet kan verteren.

Het keto dieet kan eel goed helpen om hier vanaf te komen, maar dit heeft wel tijd nodig! Het keto dieet helpt namelijk met het tegengaan van chronische ontstekingen.

Chronische ontstekingen

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met PDS of bacteriële overgroei vaak chronische ontstekingen hebben en we weten dat het keto dieet hier heel goed bij kan helpen. Als je in ketose raakt, maakt je lichaam het keton beta-hydroxybutyraat en dat is een enorm krachtige ontstekingsremmer.

Dit proces om je darmen te laten herstellen kan wel 6 maanden duren en het is dan ook niet vreemd dat veel mensen in de tussentijd afhaken. Dit is begrijpelijk, maar heel jammer.

Stress en tekort aan vitamine D

Er is veel bewijs dat stress ook tot darmproblemen kan leiden. Bovendien zijn er aanwijzingen dat mogelijk ook een tekort aan vitamine D (dat helpt met de vetvertering) kan leiden tot darmproblemen.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen met prikkelbare darm syndroom vaak een vitamine D tekort hebben. Het kan echter ook zijn dat dit tekort aan vitamine D niet de oorzaak is van darmproblemen, maar het gevolg.

Wat kan je doen bij IBS?

  1. keto dieet
  2. vasten
  3. stress verminderen
  4. zorg voor voldoende vitamine D

Andere oorzaken van plotselinge diarree

Er zijn ook een aantal andere oorzaken die kunnen leiden tot diarree tijdens de overschakeling naar het keto dieet, namelijk:

  • Zoetstoffen: veel zoetstoffen hebben als bijwerking dat ze diarree kunnen veroorzaken
  • Teveel eiwitten: dit geldt vooral als je speciale eiwitproducten gebruikt, dit kan leiden tot diarree
  • Zaad-oliën: op het keto dieet probeer je zaad-oliën die veel Omega 6 vetzuren te vermijden. Een teveel aan deze oliën (vooral in verhouding tot bronnen van Omega 3 vetzuren) kan ook leiden tot diarree

Vasten bij diarree

Er zijn aanwijzingen dat vasten kan helpen om je darmflora te herstellen. Als je vast, geef je je darmen de rust om te herstellen.

Het is alleen heel moeilijk voor de meeste mensen om te vasten, vooral als je net met het keto dieet begint. Op het moment dat je fat-adapted bent, ga je bijna automatisch vasten, gewoon omdat je veel minder honger hebt. Het is daarom een goed idee om eerst naar het keto dieet over te schakelen en zodra je je hongergevoel goed onder controle hebt, rustig met intermittent fasting te beginnen. Gedurende de Fat-Adapted Challenge maak je geleidelijk een begin met eerst intermittent fasting en later een iets langere vast.

Gezonde darmflora

Je zal merken dat hoe langer je het keto dieet volgt, hoe beter je darmflora zich herstelt. Je merkt dit onder meer door een betere spijsvertering, verminderen of verdwijnen van huidproblemen, verminderen of verdwijnen van chronische aandoeningen die door ontstekingen veroorzaakt werden, beter immuunsysteem, maar ook dat je je steeds prettiger in je vel gaat voelen. Lichamelijk en geestelijk. Dit is niet zo vreemd, want onze darmflora wordt ook wel ons tweede stel hersenen genoemd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.