Eten uit gewoonte

Eten uit gewoonte

Eén van de lastigste dingen als je wilt afvallen is het veranderen van je gewoontes. Voordat je een gewoonte kan veranderen, is het belangrijk om je eigen eetgedrag te herkennen.

Probeer eens te kijken wanneer en waarom je eet:

  • Eet je uit gewoonte?
  • Eet je wanneer het ’tijd’ is om te eten?
  • Eet je als je honger hebt?
  • Eet je omdat je trek hebt?
  • Eet je omdat de mensen om je heen eten?
  • Eet je soms omdat je je verveelt?
  • Eet je omdat je je emotioneel voelt?

Eten uit gewoonte

Eten uit gewoonte

Als je uit gewoonte eet, ben je in goed gezelschap. Eigenlijk doen we dit allemaal. Onze biologische klok is hier helemaal op in gespeeld.

We hebben vanaf jongs af aan geleerd wanneer ‘het tijd is om te eten’, het is ‘etenstijd’, er wordt dus vanuit gegaan dat we op vaste tijden moeten eten. Op zich is dat natuurlijk ook wel zo makkelijk als je op school zit of op je werk bent.

Zo hebben onderzoekers gevonden dat als je mensen een dag lang zonder eten in een laboratorium houdt, ze niet de hele dag door honger blijven houden. De proefpersonen gaven aan dat ze honger hadden op de tijdstippen dat ze normaal gesproken gegeten zouden hebben (ontbijt, lunch, avondeten en hun normale snackmomenten). De rest van de tijd voelden ze geen honger.

Zodra je je dit bewust bent, weet je dus ook dat als je je hongergevoel negeert het zal verdwijnen. Dus door jezelf bijvoorbeeld bezig te houden en van eten weg te houden, kan je prima maaltijden overslaan en je gaat dan echt niet de hele nacht wakker liggen van de honger.

Lekkere trek of honger?

lucht van versgebakken brood

Als je lekkere etensluchtjes ruikt krijg je waarschijnlijk trek of lekkere trek. Dat is vaak de bedoeling van die luchtjes, dit is waarom je de lekkere lucht van ‘vers’ gebakken brood in de supermarkt ruikt, het maakt dat je zin krijgt in brood. Dit is waarom het advies altijd is om geen boodschappen te gaan doen als je hongerig bent. Dat geldt ook op het keto dieet.

Door al je boodschappen eens per week in huis te halen, maak je de kans dat je hongerig boodschappen loopt te doen meteen een stuk kleiner. Kies als dat kan een vaste dag, neem een flink ontbijt, plan je weekmenu en maak een boodschappenlijst (of gebruik de kant-en-klare weekmenu’s en print de boodschappenlijst uit) en doe al je boodschappen in één keer.

Wanneer heb je trek en wanneer heb je echt honger? Onderzoekers hebben hier geen verschil tussen kunnen vinden. Ja er is verschil tussen letterlijk uitgehongerd zijn en het hebben van trek, maar in onze hersenen kan je geen verschil meten tussen trek en honger hebben.

Zelf maak ik wel wat onderscheid, vooral ook voor kinderen. Mijn onderscheid is tussen ‘lekkere’ trek en honger. Trek krijg je vaak als je iets lekkers ziet of ruikt. Je hebt vaak trek in iets specifieks en vaak is dat zoetig, dus je hebt ‘lekkere trek’.

Honger is een gevoel uit je buik, je wilt echt iets eten en het maakt niet zo veel uit wat je eet, een stuk vlees en broccoli is prima. Dat noem ik dan honger. Toch zal je merken dat als je in zo’n situatie het eten langer uitstelt, je honger weggaat. Dit is hoe je zonder problemen kan vasten.

Je hongergevoel is dus iets psychisch en niet lichamelijks. Alleen het gevoel als je echt uitgehongerd bent (en dat hebben de meesten van ons gelukkig nooit ondervonden) en je leven op het spel staat als je niks te eten krijgt, is een fysiek proces.

Een rommelende maag: teken van honger?

Je hebt misschien geleerd dat een rommelende maag een teken van honger is. Dat is echter niet zo, het is een teken dat je darmen zichzelf aan het schoonmaken zijn, een soort natuurlijke detox. Heel positief dus!

Hier kan je daar meer over lezen.

Eten omdat anderen eten

groepsdruk

Ben je geneigd om mee te eten als mensen om je heen eten? Eten is ook iets sociaals, iets wat we willen delen. Het is dus niet vreemd dat je graag wilt eten als mensen om je heen eten.

Maar soms komt het helemaal niet van jou, maar van de mensen om je heen. Je bent dan ‘saai’ als je niet mee eet, dat slaat natuurlijk nergens op. Wat maakt het voor een ander uit of je wel of niet mee eet? Je hebt zo extra tijd om aan het gesprek deel te nemen en dan kunnen zij op hun gemak eten.

Als je eigenlijk helemaal geen honger hebt, probeer dan dus niet mee te eten. Het kan een goede optie zijn om alleen iets te drinken. Je zou een kop thee, een kop zwarte koffie of een glas water kunnen nemen.

Mocht je echter toch willen eten, kies dan iets met weinig koolhydraten. Als je van te voren weet dat zo’n moment komt (je hebt met mensen afgesproken om bijvoorbeeld de stad in te gaan), dan kan je je voorbereiden door thuis al iets te eten (zodat je weinig honger hebt en iets kleins kan nemen) of als dat mogelijk is door je eigen eten mee te nemen. Mocht dat niet kunnen vraag dan om een gerecht met eieren, rauwkost, vlees(waren), kaas, eventueel noten. Op veel plaatsen zullen mensen best een uitsmijter met ham en kaas maar zonder brood voor je willen maken. Hetzelfde geldt voor een hamburger of biefstukjes zonder brood en zonder friet maar met extra salade of kipsaté maar zonder rijst. Dit past prima binnen het keto dieet.

Stel je gaat met z’n allen naar de snackbar, ook dan kan je keto opties kiezen, zoals een frikandel, gehaktbal, mexicano en als saus kan je mayonaise nemen. Natuurlijk is het niet gezond, maar voor een keertje kan het echt wel en je kan dan nog steeds in ketose blijven.

Eten uit verveling

mindless eating

Ook dit is wat vaak voorkomt. Het wordt wel ‘mindless eating’ genoemd, want soms ben je je niet eens bewust dat je een hele kom noten zit leeg te eten terwijl je bijvoorbeeld TV aan het kijken bent.

Probeer dit niet te doen, probeer als je iets eet, ook bewust met eten bezig te zijn. Als je dit niet doet, dan is het risico dat je gaat snacken veel groter. Kijk maar eens om je heen. Heel wat mensen hebben hun avondmaaltijd gehad, gegeten totdat ze verzadigd waren en gaan toch snacken later op de avond. Vaak is dit een combinatie van gewoonte en verveling.

Op het keto dieet wil je deze gewoonte zo snel mogelijk doorbreken. Juist ’s avonds snacken is heel ongezond! Je lichaam heeft deze extra energie niet nodig en heeft ook niet de kans om het te gaan gebruiken (want je zit TV te kijken en gaat dan naar bed). Bovendien kan het er ook voor zorgen dat je slechter slaapt.

Als je weet dat je de neiging hebt om te eten uit verveling, zorg dan dat je iets hebt wat je leuk vindt om te doen. Heb je een hobby? Is er een boek wat je graag wilt lezen? Films of You Tube videos die je altijd hebt willen zien? Maak eventueel een plan. Stel je verveelt je ’s avonds na het eten tot bedtijd, plan dan iets leuks wat je elke avond kan doen en blijf van het eten weg. Lees bijvoorbeeld een boek in bed of tijdens een bad. En als je een bad neemt, doe er dan magnesiumsulfaat in. Dit helpt tegen stress en zorgt voor een betere nachtrust.

Eten uit emotie

Emotioneel eten is vaak een reactie op stress, maar kan ook zijn omdat je je moe of verdrietig voelt. Bij de meeste mensen leidt stress ertoe dat ze juist niet of weinig eten, maar emotionele eters gaan juist meer eten in reactie op een stressvolle situatie en kunnen dan moeilijk stoppen.

Het is belangrijk om te herkennen of dit op jou van toepassing is en om in te kunnen schatten wanneer dit soort situaties zich voor doen.

Zoek naar een alternatief om met stress om te gaan zonder dat eten hieraan te pas komt. Een lekker kopje thee met een leuke film, een goed boek, je hobby uitoefenen of op zoek gaan naar een leuke hobby, een bad of een lange douche nemen, wat past bij jou? Zou aromatherapie je helpen? Dit kan in de vorm van een geurkaars of brandertje zijn, of een paar druppeltjes aromatherapie olie in bad (met ook magnesiumsulfaat).

Eetdagboek

Het bijhouden van het Keto Eetdagboek kan je helpen om meer inzicht in jouw eetgedrag te krijgen.. Dit is belangrijk, want er zijn altijd moeilijke momenten en als je van te voren weet dat iets moeilijk voor je is, kan je je daar op voorbereiden. Het Keto Eetdagboek kan je ook helpen als je bijvoorbeeld een gewichtsplateau bereikt hebt. Je kan dan uitvinden of je misschien toch meer koolhydraten eet of een te grote hoeveelheid of bijvoorbeeld de verkeerde macro’s. Zodra je dit weet kan je dit bijstellen en je gewichtsplateau doorbreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.