Menu
Menu
Menu
Low carb lunchdoos

Gezonde lunch om mee naar school te nemen

Wat geef je jouw kind mee voor lunch?

In Nederland eten we veel brood. Het is dus niet gek dat veel kinderen brood mee naar school nemen.

Brood?

Maar brood bevat helemaal niet zoveel voedingsstoffen, vooral niet als je ons brood van nu vergelijkt met brood van vroeger. Het is dus heel begrijpelijk dat kinderen in de groei wel 6 boterhammen mee naar school nemen. Veel brood bestaat hoofdzakelijk uit simpele koolhydraten. Voor ons lichaam is dat net als suiker en veel brood bevat maar weinig vezels.

Gezonde lunch

Vooral kinderen in de groei hebben essentiële voedingsstoffen nodig, en dit geldt voor hun ontbijt, lunch en avondeten. Als ze tussendoortjes eten, dan geldt het ook voor de tussendoortjes. Geef dus lekker en voedzaam eten.

Probeer dat elke maaltijd voor je kind een bron van eiwitten heeft (dus vlees/vis/eieren/peulvruchten), een bron van goede koolhydraten (groente, fruit) en gezonde vetten. Op die manier weet je dat je kind ook de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Lunch ideeën

Je kunt een hele lekkere lunch zonder brood meegeven. Denk dan bijvoorbeeld aan groenten in reepjes gesneden met kleine gehaktballetjes.

Of geef eens volkorenpasta of rode linzenpasta met worstjes in tomatensaus mee, met reepjes komkommer of bleekselderij en eventueel een stukje kaas. Ik gebruik gourmet worstjes, maar je kan ook saucijsjes nemen en die in plakjes snijden.

Gezonde lunch naar school

Of komkommer, tomaat, mozzarella en een avocado. Ook heel lekker en voedzaam!

Gezonde lunch voor school

Zo heb je heel snel een lekkere en makkelijke en nog belangrijker (!) voedzame lunch voor mee naar school! Als je naar deze lunchdoosjes kijkt denk je misschien, dat is veel te weinig voor mijn kind. Dat kan, elk kind is anders, maar het kan ook omdat je kind niet voldoende voedingsstoffen met ontbijt binnenkrijgt en daarom de behoefte heeft aan snacks.

Begin de dag met een goed ontbijt

Het is dus belangrijk dat je kind de dag met een goed ontbijt begint. Daar geldt dus weer hetzelfde voor. Je wilt weer zorgen voor een goede bron van eiwitten, maar ook van koolhydraten en natuurlijk van gezonde vetten.

Dit is waarom ontbijtgranen vaak niet zo’n goede keus zijn. Ze bevatten vaak veel suiker. Bovendien krijg je niet genoeg eiwitten binnen. Zelf zou ik daarom eerder voor bijvoorbeeld roerei met zalm kiezen of gebakken ei met tomaat en champignons. Je zal merken als je kind zo’n ontbijt eet, de behoefte aan tussendoortjes enorm afneemt. Dat is heel goed! Ook kinderen moeten niet de hele dag door snacken. Ook hun darmen hebben rustmomenten nodig.

Lekkere lunch in een goede lunchdoos

Als je een lunch met verschillende dingen meegeeft  heb je natuurlijk wel een goede lunchdoos nodig. Als het even kan een lunchdoos met meerdere vakjes.

Ik vind dit daarom de prettigste lunchdoos voor kinderen, al vind ik hem wel erg duur. Deze lunchdoos komt in leuke kleurtjes, heeft veel verschillende vakjes en sluit heel goed af. Hij is alleen niet vaatwasser/magnetron bestendig.

Vooral als je kind niet zo’n grote tas heeft of al een heel volle tas heeft, dan kan een opvouwbare lunchdoos een uitkomst zijn. Deze lunchdoos komt in meerdere kleurtjes en heeft meerdere vakjes plus een vorkje/lepel die je kan uitvouwen en in de deksel opruimen. Bovendien is hij zowel vaatwasser als magnetron bestendig.

Hij sluit goed, maar de deksel sluit de verschillende compartimenten niet goed van elkaar af. Dus als je in één vakje mozzarella (nogal nattig) en in een ander vakje frambozen doet, dan is de kans groot dat wat vloeistof van de mozzarella op de frambozen komen en dat is niet lekker. Ik los dit op door de mozzarella dan in een plastic zakje te doen. Maar je kan natuurlijk ook een lunchdoos kopen die dit probleem niet heeft!

Mijn tips voor het kiezen van een lunchdoos voor kinderen:

  1. meerdere vakjes
  2. makkelijk open te maken en makkelijk te sluiten
  3. niet te groot
  4. niet te veel losse onderdelen (ivm zoek raken)
  5. leuk kleurtje
  6. makkelijk schoon te maken (liefst vaatwasserbestendig)

Ook een goede waterfles!

Gezond drinken is minstens net zo belangrijk als gezond eten. Geef je kind dus een goede waterfles mee naar school.

Het is niet aan te raden om een flesje mineraalwater in de supermarkt te kopen en dat flesje her te gebruiken. Dit is namelijk niet hygiënisch. Ook in water zitten bacteriën en de flesjes kunnen niet goed genoeg schoongemaakt worden. Kies dus een leuke en natuurlijk goed afsluitbare waterfles.

Lunchtasje

Zelf ben ik een enorme fan van lunchtasjes. Ze houden het eten lekker koel en je kind heeft alles bij elkaar. Bovendien, mocht iets lekken dan is het niet het einde van de wereld, want je hebt geen natte schooltas/natte boeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​