motivatie

Jezelf blijven motiveren

Je leefstijl veranderen is één van de allermoeilijkste dingen. Toch kan het wel. Aan het einde van deze blog kan je een interessante presentatie zien van Tali Sharot met de meest recente inzichten uit de neuropsychologie over hoe je jezelf kan motiveren.

We focussen op wat we graag willen horen

We zijn geneigd om meer te focussen op wat we prettig vinden en minder te focussen op wat we eigenlijk niet willen horen. Daarom werken campagnes die bedoeld zijn om mensen hun gedrag te veranderen gebaseerd op angst aanjagen (bijvoorbeeld autogordels, stoppen met roken, etc.) in het algemeen niet heel goed of zelfs averechts.

Bovendien is er tegenwoordig zoveel informatie op sociale media, dat we altijd wel informatie die juist het tegendeel bevestigen kunnen vinden. Dit helpt ons om ons eigen gedrag te rationaliseren en dan hebben we dus nog minder reden om te proberen ons gedrag te veranderen.

Het is zelfs zo dat niet alleen teenagers maar ook mensen van 40 jaar en ouder heel erg goed zijn in negatieve boodschappen negeren. Dit betekent dat vooral deze twee groepen het moeilijk vinden om van waarschuwingen te leren. Dit is niet iets wat we expres doen, het is hoe onze hersenen werken.

Help je hersens om je gedrag bij te sturen

Gelukkig hebben neuropsychologen drie dingen gevonden waarmee we onze hersenen kunnen bijsturen, namelijk:

Sociale drijfveren

sociale drijfveren

Het is heel gewoon dat je het net iets beter dan een ander wilt doen. Dus als je ziet hoe je het doet ten opzichte van anderen, kan dat je motiveren om net wat harder te proberen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat dit effect zelfs nog 6 maanden door blijft gaan nadat je gestopt bent met jezelf te vergelijken. Het goede hiervan is dat die 6 maanden lang genoeg is om je leefstijl ook daadwerkelijk te veranderen. Tegen die tijd is je nieuwe gedrag gewoonte geworden.

Dit is waarom het belangrijk is dat je je eigen positieve en negatieve ervaringen met iemand kan delen, over problemen kan praten, etc.

Snelle beloning

beloning

Als je af wilt vallen is je grootste beloning waarschijnlijk het lagere cijfer op de weegschaal. Maar eigenlijk zijn er ook een heleboel andere dingen die je als beloning zou kunnen zien. Vaak voordat de weegschaal wat laat zien, merk je al dat je kleding losser gaat zitten, of je horloge moet opeens strakker of je ring wordt te groot. Misschien merk je dat je veel mooiere nagels krijgt (door meer eiwitten te eten). Of dat je opeens geen last meer van eczeem, astma of een andere chronische aandoening meer hebt.

Je kan jezelf natuurlijk ook een wekelijkse beloning in het vooruitzicht stellen, dat kan natuurlijk van alles zijn, een film, sauna, bij voorkeur iets waar je van houdt maar wat niet met eten/drinken te maken heeft. 

Voortgang monitoren

Je  motivatie is direct verbonden aan je voortgang. Het is daarom belangrijk dat je je voortgang duidelijk zichtbaar maakt voor jezelf. Misschien gaat het deze week niet zo goed, maar dan helpt het om te kunnen zien hoe ver  je al gekomen bent, hoeveel je al bereikt hebt.

Vooral als je net begint met het keto dieet of als je vastloopt en bijvoorbeeld een gewichtsplateau hebt bereikt, dan raad ik je aan om het Keto Eetdagboek een tijdje bij te houden. Zo kan je zelf uitvinden wat er misgaat. Het is ook een heel goed idee om regelmatig een foto van jezelf te maken. Je zal verbaasd zijn hoe je lichaam verandert gedurende het keto dieet!

Op YouTube kan je dit filmpje zien van Tali Sharot over hoe je jezelf kan motiveren om je gedrag te veranderen. Het filmpje is in het Engels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.