etenstijd

Hoe vaak op een dag eet je kind?

Hoeveel tussendoortjes geef je je kind? Hoeveel ‘eetmomenten’ heeft je kind op een dag? Heeft je kind ook echt behoefte aan die tussendoortjes of moet je aandringen? 

Veel kinderen eten wel 5x op een dag, niet altijd grote hoeveelheden, maar het zijn toch ‘eetmomenten’. Voor kinderen begint dit met ontbijt, en dan al weer snel in de ochtendpauze op school, gevolgd door lunch en dan  een snack als ze uit school komen. Dan is het natuurlijk tijd voor avondeten en sommige kinderen eten en/of drinken ook nog wat net voordat ze naar bed gaan.

Veel kinderen eten dus best vaak op een dag. Vroeger was dit helemaal niet zo. Kinderen aten gewoon 3 maaltijden per dag en dat was het dan. De enige uitzondering waren natuurlijk zuigelingen, maar zelfs kleine kinderen kregen niet de hele dag maar snacks, want dan at je je avondeten niet op!

Gezonde leefstijl: stop met snacken!

Eén van de grootste veranderingen in de afgelopen 100 jaar is dat ook kinderen niet alleen grotere hoeveelheden zijn gaan eten, maar vooral ook veel vaker op een dag eten.

Zo vaak op een dag eten is niet goed voor je kind. Het verstoort namelijk de hormoonhuishouding. het menselijk lichaam is er niet voor gemaakt. We zijn omnivoren en hebben daarom niet continu voedsel nodig om goed te kunnen functioneren. 

Wat gebeurt er als je kind eet? Insuline gaat omhoog

Als je kind eet, gaat z’n alvleesklier insuline aanmaken. Insuline zorgt dat de cellen in het lichaam van je kind glucose uit de koolhydraten die hij net gegeten heeft kunnen gaan opnemen.

Het zorgt ook dat z’n bloedsuikerniveau niet te hoog en niet te laag wordt. Dus koolhydraten die je kind op dat moment niet nodig heeft, worden in eerste instantie met behulp van insuline opgeslagen in z’n lever als snel beschikbare energie (glycogeen). Als er nog meer overtollige energie moet worden opgeslagen, dan zorgt insuline dat die energie kan worden opgeslagen in de vorm van vet. Insuline is dus ook het vet-opslag hormoon.

Dus als je kind de hele dag door kleine beetjes eet, slaat z’n lichaam de hele dag door (kleine beetjes) vet op en heeft z’n lichaam totaal geen kans om dat vet te gebruiken. En door vaak kleine beetjes te eten, blijft je kind steeds weer trek krijgen. Zo kunnen zelfs jonge kinderen al een vervette lever of overgewicht krijgen. Nu hoef je misschien niet zo bang te zijn voor overgewicht bij kinderen in de groei, maar je leert je kind nu wel al een verkeerd eetpatroon aan. 

Minder vaak eten is beter voor je darmflora

Als je kind een aantal uur niet eet (en dus vast) dan gaat z’n lichaam opgeslagen vet verbranden om aan energie te komen. Dit gebeurt alleen als het insuline niveau heel laag is. Het is dus een goed idee om behoorlijke pauzes van meerdere uren tussen de maaltijden te hebben.

Zo geef je het lichaam van je kind de kans om voedingsstoffen te gebruiken en om tussendoor z’n darmen even rust te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat de periodes dat je kind niet eet helpen om een diverse darmflora te krijgen. Je kind krijgt hierdoor zowel grotere aantallen bacteriën als meer verschillende soorten bacteriën in z’n darmflora.  

Onderzoek laat zien dat door meer tijd tussen maaltijden te hebben er een gen wordt geactiveerd dat het vermogen van de epitheelcellen in de wand van de darmen om schadelijke stoffen tegen te houden versterkt. Dit vermindert de kans op allergische reacties!

Prikkelbare Darm Syndroom & de darmflora

De hele dag door snacken wordt dan ook in verband gebracht met de toename in bijvoorbeeld prikkelbare darmsyndroom. Onderzoek heeft uitgewezen dat periodes van vasten (dus niet eten en ook niet snacken), de symptomen van prikkelbare darmsyndroom flink kunnen verminderen. Dit is niet zo vreemd, want prikkelbare darmsyndroom komt voor bij mensen met een verstoorde darmflora en door periodes niet te eten, kan je darmflora verbeteren.

Autofagie

Inmiddels weten we bovendien dat als je vaak kleine hoeveelheden eet niet alleen de kans op overgewicht toeneemt, maar ook dat het lichaam geen kans krijgt om kapotte cellen of onderdelen van cellen op te ruimen. Dit proces heet autofagie en is heel belangrijk want bijvoorbeeld veel soorten kanker beginnen met kapotte cellen, maar het speelt ook een belangrijke rol in het bestrijden van infectieziektes.

Als je kind meerdere keren per dag een snack eet, is dit al voldoende om autofagie te stoppen. Het geeft natuurlijk niet als je kind soms een snack eet, maar probeer er geen gewoonte van te maken.

Omnivoren

Je kind is nu eenmaal een omnivoor, geen herbivoor. Omnivoren hebben een compleet ander darmstelsel en dat is niet gemaakt om de hele dag te snacken of zoals ze het in het Engels noemen ’te grazen’. Koeien zijn herbivoren, mensen niet!

Je kind heeft er geen belang bij om steeds te snacken. De enige die er belang bij hebben dat je kind wel de hele dag door eet zijn de producenten van alle chocoladerepen, energierepen, chips, energiedrankjes, snoepgoed en de dieetindustrie (laten dat nou stomtoevallig ook nog eens vaak dezelfde bedrijven zijn).

 

Kleine geleidelijke veranderingen

Het is niet nodig om van de ene op de andere dag meteen met alle tussendoortjes te stoppen! Geef je kind een voedzaam ontbijt, bij voorkeur met gebakken eieren of roerei met zalm. De kans dat hij dan al een paar uur later trek krijgt is veel kleiner.

Leer je kind om alleen te eten wanneer hij honger heeft. Als de lunchdoos dus nog half gevuld terugkomt, is dat ook prima! En dwing je kind dus ook niet om z’n bord leeg te eten.

Je wilt dat je kind naar z’n eigen lichaam leert luisteren!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.