Italiaanse amandelcake (pardullas)

Italiaanse amandelpuddinkjes (Pardullas)

Amandelpuddinkjes: Italië is niet echt een puddingland, maar deze amandelpuddinkjes met hun combinatie van smaken zijn echt Italiaans. De originele naam voor deze amandel pudding is ‘Pardullas’. Ze komen uit Sardinië.

Koolhydraatarme, glutenvrije amandelpuddinkjes

In het originele recept voor Pardullas zit heel veel suiker. Dit recept is daarom aangepast.

Mijn versie van deze amandel puddinkjes is koolhydraat-arm (kha) en het kan zelfs deel uitmaken van een keto-dieet als je zorgt dat je andere maaltijden niet te veel koolhydraten bevatten.

Een deel van de suiker heb ik vervangen door banaan te gebruiken. Verder bevatten deze puddinkjes ook kersen, dus ze bevatten natuurlijke vruchtensuikers uit de banaan en kersen. Ik heb geen toegevoegde suikers of zoetstoffen gebruikt.

Ik heb zo min mogelijk banaan gebruikt, dus deze versie is wel veel minder zoet dan originele pardullas.

Om ze nog lager in koolhydraten te maken, zou je natuurlijk de banaan helemaal weg kunnen laten, maar dan is de balans tussen de saffraan, het frisse van de citroen en het zoete van de banaan en kersen denk ik een beetje zoek.

Deze amandel puddinkjes bevatten natuurlijk geen (tarwe)bloem, maar heerlijk amandelmeel en zijn daarom glutenvrij.

(Natuurlijke) zoetstof

Zelf gebruik ik het liefst banaan als natuurlijke zoetstof. Bananen passen niet echt binnen een keto dieet, want ze bevatten bijna 19 gram koolhydraten per 100 gram (alles wat meer dan 10 gram koolhydraten per 100 gram bevat, gebruik je normaal gesproken niet op een ketogeen dieet). De truc is dan ook om net genoeg en niet te veel te gebruiken. Ik gebruik bij veel gerechten maar een paar plakjes banaan per portie. Zo heb je wel de koolhydraten (suikers) van de banaan, maar ook vitaminen, mineralen en vezels uit de banaan. Bananen bevatten veel kalium (belangrijk voor een gezonde bloeddruk en gaat botontkalking tegen), mangaan (goed voor botten en beschermt cellen tegen oxidatieve stress) en magnesium. Magnesium is een heel belangrijk mineraal en speelt een belangrijke rol bij onze energiestofwisseling, spierwerking, helpt ons omgaan met stress, etc. Bananen zijn dus heel gezond!

Het is natuurlijk ook mogelijk om stevia of een andere zoetstof te gebruiken. Mocht je stevia willen gebruiken, dan zou ik persoonlijk voor poeder van de gedroogde blaadjes gaan. Je kan dat eenvoudig zelf maken als je een stevia plantje hebt (Intratuin verkoopt ze) en de blaadjes in de zon te drogen of in de oven op 100° celcius (gaat heel snel). Verpulver de blaadjes met je vingers en doe het poeder in een klein, goed afgesloten potje. Bewaar in je keukenkastje.

Amandelmeel

Deze amandelpuddinkjes zijn gemaakt met amandelmeel. Amandelmeel is niet alleen heel lekker, maar ook gezond.

Amandelmeel gaat heel goed samen met citroen en saffraan, maar ook met kersen. Afhankelijk van de baktijd, zit er onderin het amandelpuddinkje smeuïge amandelspijs met kers of als je ze langer bakt, is het droger en meer zoals amandelcake.

De saffraan geeft deze amandelpuddinkjes een mooie goudgele kleur en een iets subtieler smaak. De citroen geeft ze een frisse smaak en de banaan en kersen voegen wat zoets toe.

Ricotta

Een ander belangrijk ingrediënt in deze amandelpudding is ricotta.

Ricotta kan je heel makkelijk zelf maken met volle melk en azijn!  Hier kan je het recept vinden. Zelfgemaakte ricotta ziet er wat meer als cottage cheese uit en is wat neutraler van smaak (minder zuur) dan de kant-en-klare ricotta uit de winkel.

Italiaanse amandelcake (pardullas)

Italiaanse amandelpuddinkjes met kersen

4.86 van 7 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Tussendoortje, Nagerecht, Gebak, chocolaatjes en koekjes
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 9g
Calorieën: 223kcal

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 130 gram kersen (12 kersen)
  • 50 gram ricotta
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel citroen rasp
  • 0.5 theelepel saffraan
  • 0.25 banaan optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160° celsius.
  • Pureer de banaan met een vork of een staafmixer.
  • Voeg de ricotta aan de banaan toe. Voeg nu ook het amandelmeel toe en mix goed doorelkaar.
  • Klop de eieren los in een aparte kom. Voeg toe aan de ricotta mix of voeg de ricotta mix aan de eieren toe. Het maakt niet uit wat aan wat wordt toegevoegd.
  • Voeg nu bakpoeder, citroenrasp en de saffraan toe en meng weer goed door elkaar. Als je saffraandraadjes gebruikt, dan moet je die eerst oplossen in een theelepel kokend water en dit dan aan de mix toevoegen.
  • Laat het beslag nu 10 minuten rusten.
  • Vul 4 muffincases (aluminium of papier) of ingevette ramekins met een klein laagje beslag, doe dan 2 ontpitte kersen bovenop het beslag en giet de rest van het beslag over de kersen. Garneer elk bakje nu met een ontpitte kers.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 20-30 minuten gaar. Als je 20 minuten bakt is het puddinkje smeuiger, als je langer bakt is het wat droger meer zoals cake.

Voedingswaarden

Calorieën: 223kcal | Bruto koolhydraten: 13g | Eiwit: 10g | Vetten: 16g | Sodium: 43mg | Kalium: 243mg | Vezel: 4g | Vitamine A: 195IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 1µg | Calcium: 138mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 15µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 10mg | Fosfor: 139mg | Selenium: 9µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 61% | Macro Koolhydraten: 22% | Macro Eiwitten: 17%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.