Menu
Menu
Menu

Italiaanse tomaten-auberginesaus

Ik gebruik deels de slowcooker voor dit recept, maar je kan het ook gewoon helemaal in een grote braadpan maken. Italiaanse tomaten-auberginesaus is niet supersnel klaar. Dus als ik toch bezig ben, maak ik meestal een dubbele portie. Je kan deze saus heel goed invriezen.

Lekker met pasta of gevulde aubergines

De helft van de saus  gebruik ik om de aubergines mee te vullen en de rest vries ik in. Als je niet van aubergines houdt kun je die ook vervangen door courgettes. Je kan de saus ook gebruiken om gevulde paprika’s te maken, alleen bevatten paprika’s meer koolhydraten. Gebruik dan bij voorkeur dus groene paprika’s.

Vries wat saus in

Het is handig om altijd wat ingevroren pastasaus te hebben! Met een spiraalsnijder maak je in een paar minuten lekkere courgette spaghetti terwijl je deze saus in de magnetron opwarmt. Konjac spaghetti is natuurlijk nog sneller. Je hebt dan in een mum van tijd een lekkere maaltijd klaar! Als je konjac spaghetti gebruikt is het wel belangrijk dat je extra drinkt en maximaal 100 gram per persoon gebruikt (het zet namelijk uit in je darmen). Konjac spaghetti is niet geschikt voor kinderen.

Italiaanse tomaten-auberginesaus

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Vlees, Lunch, Pasta saus, Warme saus
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
4 uur
Totale tijd: 4 uur 45 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 395kcal

Ingrediënten

  • 6 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 kg (pruim) tomaten of 2 blikken hele pruimtomaten
  • 500 gram champignons
  • 1 kg rundergehakt
  • 2 aubergines
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 rode pepers afhankelijk van hoe heet ze zijn en hoe pittig je het wilt
  • paar takjes majoraan/oregano/marjolein gedroogd kan ook
  • paar takjes tijm gedroogd kan ook
  • 1 laurierblad
  • peper en zout

Instructies

Tomaten-aubergine-champignon saus

  • Pel de ui en snij in kleine stukjes.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een braadpan en zodra de olie heet is, de ui toevoegen. Enkele minuten op matig vuur fruiten totdat de ui zacht wordt.
  • Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet deze dan nu aan op 'hoog'. Was de champignons, laat even uitlekken en snij dan in stukjes.
  • Was de tijm en majoraan. Ik laat de takjes heel. Je kan in plaats van verse kruiden ook 0.5 theelepel gedroogde tijm en 0.5 theelepel gedroogde majoraan gebruiken. Maak ook de teentjes knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
  • Voeg de champignons, knoflook, tijm en majoraan aan de ui toe. Roer door en laat op een hoger vuur een minuut of vijf bakken. De champignons gaan dan een deel van hun vocht verliezen.
  • Zodra de champignons mooi bruin zijn, het champignon-ui mengsel in de slowcooker doen of in een kom apart zetten.
  • Doe 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en voeg het gehakt toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en bruin het gehakt aan alle kanten op matig - hoog vuur. Zodra het gehakt vocht begint te verliezen het vuur hoger draaien en af en toe roeren.
  • Was de aubergines en snij in de lengte doormidden. Haal het vruchtvlees uit de aubergines. Ik gebruik een ijslepel (meloenlepeltje kan ook). Snij het vruchtvlees in stukken. Wikkel de buitenkanten van de aubergines in keukenfolie en leg in de koelkast. Je kan deze aubergines later met de saus vullen en in de oven bakken.
  • Was de pepertjes en snij in de lengterichting doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij de pepertjes in kleine stukjes. Check hoe scherp ze zijn om te bepalen hoeveel je wilt toevoegen. Scherpe pepers ruik je al als je ze fijn snijdt en als je ze aan een hete pan toevoegt komt een soort damp vrij. Je kan ook voorzichtig je vinger likken waarmee je het gesneden pepertje hebt aangeraakt. Voeg zoveel de hoeveelheid toe naar smaak, de scherpte zal toenemen als het gerecht langer kookt.
  • Voeg het aubergine-vruchtvlees, de fijngesneden pepertjes en het blaadje laurier aan het gehakt toe en laat een minuut of vijf meekoken op matig-hoog vuur (vuur dus wat lager draaien).
  • Was de tomaten en snij in stukken.
  • Zodra het gehakt en het aubergine vlees gegaard zijn, de pan van het vuur halen en het gehaktmengsel in de slowcooker doen of als je geen slowcooker gebruikt, in de kom met ui-champignons en apart zetten.
  • Nu de laatste 2 eetlepels olijfolie in de braadpan verwarmen en dan de stukken tomaat toevoegen. Als je pruimtomaten gebruikt, zal je merken dat de tomaten helemaal uitelkaar vallen aangezien deze tomaten speciaal voor tomatensaus zijn. Laat de tomaten op een laag-matig vuur ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg de tomatensaus nu aan de slowcooker toe en schep alles goed doorelkaar heen. Als je de saus binnen 4 uur klaar wilt hebben, zet de slowcooker dan op hoog. Als je de saus tussen de 4-10 uur klaar wilt hebben, zet de slowcooker dan op laag. Als je geen slowcooker gebruikt, alles nu bijelkaar in de braadpan doen en door elkaar mengen. Kook nog 30 minuten op een laag vuurtje, zodat het blijft pruttelen en de saus indikt.

Gevulde aubergines

  • Verwarm de oven voor op 200º celsius.
  • Haal de aubergines uit de koelkast en uit de keukenfolie. Bestrijk zowel de buitenkant als de binnenkant van de aubergine met een beetje olijfolie.
  • Doe de aubergines in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet in de voorverwarmde oven en bak de aubergines in 20 minuten gaar.
  • Je kan de aubergines nu vullen met de saus en er wat geraspte kaas overstrooien. De kaas kan je eventueel onder de grip laten smelten. Lekker met een salade of bloemkool/konjac rijst.

Notities

 

Nutrition

Calorieën: 395kcal | Bruto koolhydraten: 16g | Eiwit: 25g | Vetten: 26g | Fiber: 6g | Netto koolhydraten: 10g | Macro vetten: 43% | Macro eiwitten: 41% | Macro koolhydraten: 16%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​