Keto Kersen clafouti

Keto kersen clafouti

Kersen clafouti is een heerlijke koolhydraat-arme, Franse kersentaart.

Perfect als je wat te vieren hebt! Heerlijk met een toef ongezoete slagroom. Je kan natuurlijk wel wat vanille essence door je slagroom doen. Vanille (net als kaneel) is een natuurlijke zoetmaker.

Kersenclafouti: kersen met amandelmeel

In deze kersenclafouti zit natuurlijk geen bloem of tarwemeel. Juist door geen gewoon meel maar amandelmeel te gebruiken is hij nog veel smakelijker, want kersen en amandelen zijn een supercombinatie!

Superveelzijdig: nagerecht, bij de koffie of thee, ontbijt, naar werk/school

Deze kersen clafouti is lekker als nagerecht, maar ook als ontbijt met een kopje koffie of thee of als lichte lunch.

Je kan het ook makkelijk meenemen naar school of werk, want het is mooi stevig.

Bovendien kan kersenclafouti ook goed ingevroren worden.

Natuurlijke zoetstoffen?

Als je een zoetere versie wil, kan je 1/4 van een kleine banaan (gepureerd) toevoegen. Dat is ongeveer 30 gram banaan. Het aantal koolhydraten gaat dan wel flink omhoog (ongeveer 18 gram netto koolhydraten per portie!).

Je kan hier natuurlijk mee experimenteren en wat minder banaan toevoegen.

Zelf volg ik het keto dieet nu 2 jaar en ik heb gemerkt dat je steeds minder behoefte aan extra zoetstof krijgt. Je gaat dingen zoet vinden, die je eerst helemaal niet zoet vond. Je smaakt verfijnd dus.

Bovendien denk ik dat door de toevoeging van zoetstof, je het moeilijker maakt voor jezelf. De kans dat je dan naar zoetigheid blijft verlangen is groter en de kans dat je dan dus dingen met suiker gaat eten wordt dan ook groter.

Dit is voor mij dan ook een reden om geen stevia in mijn recepten te gebruiken. Bovendien vind ik dat stevia een bittere nasmaak veroorzaakt.

Neem een klein stukje

Je moet jezelf of heel goed beheersen en een klein stukje eten (je kan de rest heel goed invriezen, vries dan bijvoorbeeld kleine porties in) of je accepteert dat je wel koolhydraat-arm maar  een dag even niet ketogeen eet.

Dat laatste is wat ikzelf doe. En het is dan wel belangrijk om er echt van te genieten, ga je dus niet schuldig voelen! Geniet ervan en de volgende dat beperk je je koolhydraten weer tot strict 20 gram per dag of vast je een aantal uur.

Veel bak en eetplezier!ontbijt

Keto Kersen clafouti

Kersen clafouti

4 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Vegetarisch keto ontbijt, Nagerecht, Gebak, chocolaatjes en koekjes, Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 12 personen
calorieën: 138kcal

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 240 ml kokosmelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel vanille extract
  • 0.5 theelepel amandel extract
  • snufje zout
  • 2 eetlepels ghee of roomboter
  • 300 gram kersen ontpit, zonder steeltje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175º celsius. Zorg dat de eieren en kokosmelk op kamertemperatuur zijn. Zoniet, leg de eieren 10-15 minuten in een bakje met warm kraanwater en zet het blikje kokosmelk ook in een bakje met warm water.
  • Het blikje kokosmelk goed schudden voor dat je het opent en afmeet.
  • Doe de kokosmelk, eieren, amandelmeel, snufje zout, vanille en amandel extract, en de bakpoeder in een hoge beker voor een staafmixer of in een keukenmachine. Meng goed door elkaar en laat dan 10 minuten staan zodat het bakpoeder kan werken (je ziet dan kleine belletjes).
  • Was de kersen en dep droog met keukenpapier. Haal de steeltjes eraf indien nodig. Ontpit de kersen boven een kom, zodat je het kersensap kan opvangen.
  • Gebruik ghee (of roomboter) om een ovenschaal in te vetten en giet het beslag in de ingevette ovenschaal.
  • Strooi de ontpitte kersen en het kersensap gelijkmatig over het beslag.
    Beslag van de kersen-clafouti
  • Zet in de oven en bak tussen de 30-40 minuten totdat het gaar is.
  • Je kan checken of de clafouti klaar is door er met een saté prikker in te prikken. Als de saté prikker er schoon uit komt, is de clafouti klaar. Als er nog beslag aan de saté prikker kleeft, moet de clafouti nog even verder bakken (extra 5 minuten en dan opnieuw checken!).

Notities

Maar 5 gram netto koolhydraten per portie!
 
 

Nutrition

Calorieën: 138kcal | Bruto koolhydraten: 6g | Eiwit: 5g | Vetten: 11g | Fiber: 1g | Netto koolhydraten: 5g | Macro vetten: 52% | Macro eiwitten: 24% | Macro koolhydraten: 24%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.