Keto bloemkool-broccolitaart

Deze bloemkool-broccolitaart past vooral goed binnen het vegetarische keto dieet, als je minder eiwitten eet vergeleken met het standaard keto dieet. Om in ketose te komen en te blijven, gaat het niet alleen om de hoeveelheid koolhydraten maar ook de som van de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten. Als je dus minder eiwitten eet, kan je wat meer koolhydraten eten.

Keto bloemkool-broccolitaart: laag in eiwitten

Deze keto bloemkool-broccolitaart is relatief laag in eiwitten als je het vergelijkt met vlees of visgerechten. Bovendien is het aantal netto koolhydraten relatief hoog. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, zeker niet als je het vegetarische keto dieet volgt, al dan niet gecombineerd met intermittent fasting.

Vaak wordt gedacht dat hoe meer eiwitten je eet, des te beter. Dit klopt niet, je moet natuurlijk voldoende eiwitten hebben en de hoeveelheid eiwitten moeten aangepast zijn aan jouw specifieke behoefte, maar meer is zeker niet beter. Veel mensen krijgen eerder te veel dan te weinig eiwitten binnen.

Als je wilt kijken wat jouw eiwitbehoefte is, kan je hier meer informatie vinden. Als je net met het keto dieet begint, kan het een goede optie zijn om mee te doen aan één van de Keto Challenges, je krijgt dan namelijk twee weekmenu’s met boodschappenlijsten. Al het rekenwerk is al voor je gedaan, bovendien krijg je dagelijkse begeleidings e-mails en WhatsApp support, waar je vragen kunt stellen.

Hoog in vetten

Op het keto dieet probeer je zoveel mogelijk van nature vetter eten te eten. Op deze manier is het niet moeilijk om de meeste calorieën uit vetten te halen. Op het vegetarische keto dieet zou je misschien denken dat je vooral plantaardige oliën gebruikt. Dit is niet zo, want juist die oliën hebben een aantal specifieke nadelen. Hier kan je daar meer over lezen. Gelukkig zijn er wel degelijk een aantal gezonde vetten, zoals extra vierge olijfolie, extra vierge kokosolie, extra vierge avocado olie en natuurlijk roomboter. Verder kies je bij voorkeur voor volle zuivelproducten.

Dit is waarom je deze keto bloemkool-broccolitaart met een witte saus maakt. Deze saus zorgt er voor dat je taart voldoende vetten bevat.

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is heel gezond en wordt door velen in Italië als een superfood beschouwd. Traditioneel gemaakte Parmezaanse kaas is echter niet vegetarisch want er wordt dierlijk stremsel gebruikt. Je kan echter alternatieven vinden die met vegetarisch stremsel of met microbieel stremsel worden gemaakt en die passen dus prima binnen het vegetarische keto dieet.

Keto Bloemkool-broccoli taart

Keto bloemkool-broccolitaart

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch, Lunch
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 12g
Calorieën: 767kcal

Ingrediënten

Witte saus

  • 150 ml slagroom
  • 150 gram roomkaas
  • 150 ml mascarpone
  • 100 gram jonge kaas
  • 0.25 theelepel nootmuskaat
  • snufje peper

Vulling

  • 400 gram bloemkool
  • 400 gram broccoli
  • 60 gram roomboter

Korst

  • 25 gram amandelmeel
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° Celcius.

Groenten koken

  • Was de broccoli en snij in stukken. Doe in een pan met water en breng aan de kook. Kook de broccoli in ongeveer 20 minuten zodat het helemaal gaar is en makkelijk gepureerd kan worden. 
    Broccoli helemaal gaar koken
  • Maak de bloemkool schoon en snij in stukjes zodat je niet te grootte bloemkoolroosjes krijgt. De steel van de bloemkool zelf (dus niet de bladeren, maar het wit in het midden) kan je ook in kleine stukjes snijden. Doe dan in een pan met water en kook 7minuten – de bloemkool is nu voorgekookt, maar nog steeds wel stevig. Laat de bloemkool nu uitlekken en doe het dan in een met boter ingevette ovenschaal.
    Bloemkoolroosjes
  • Zodra de broccoli goed gaar is, het in een vergiet laten uitlekken en dan in een kom doen. Pureer de broccoli met een staafblender totdat je een gladde puree hebt. 
    Broccoli pureren met een staafblender

Witte saus

  • De jonge kaas kan je raspen of in plakken snijden. Ik zet mijn steelpan op mijn keukenweegschaal en voeg dan één voor één de ingrediënten toe, waarbij ik daar tussen in de keukenweegschaal steeds weer even op nul zet.
    plakken kaas in keto bechamelsaus
  • Weeg alle ingrediënten voor de witte saus en doe in de steelpan met de jonge kaas.
    keto bechamel glutenvrij
  • Laat de kaas op matig vuur smelten en roer af en toe even door. Je wilt een mooie gladde saus krijgen. 
    Bechamelsaus op matig vuur
  • Zodra de kaas is gesmolten en je een mooie gladde saus hebt, doe je het gas uit. 
    keto bechamel saus

Bloemkool-broccoli taart in de oven

  • Doe de saus bij de broccoli en meng door totdat je een gladde saus voor je quiche hebt. Schenk dit mengsel nu over de voorgekookte bloemkoolroosjes in de ingevette ovenschaal. 
  • Maak nu keto paneer meel door de Parmezaanse kaas te raspen en met het amandelmeel te mengen. Ik gebruik hier naturel amandelmeel voor – dit is gemaakt van bruine amandelen, vandaar de bruine kleur. Je kan ook gewoon amandelmeel gebruiken. 
    Keto paneermeel maken
  • Verdeel het keto paneermeel over de bloemkool-broccoli taart en bak de taart dan in 45 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Je moet met een vork door de bloemkool heen kunnen prikken.
    Bloemkool broccolitaart in de oven

Voedingswaarden

Calorieën: 767kcal | Bruto koolhydraten: 17g | Eiwit: 23g | Vetten: 70g | Sodium: 767mg | Kalium: 753mg | Vezel: 5g | Vitamine A: 2882IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 138mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 121µg | Calcium: 530mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 130µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 55mg | Fosfor: 397mg | Selenium: 11µg | Zink: 2mg | Netto koolhydraten: 12g | Macro Vetten: 80% | Macro Koolhydraten: 9% | Macro Eiwitten: 12%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.