Keto broodjes

Keto bolletjes

Deze keto bolletjes zijn echt heel lekker, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Op zich is het niet veel werk om deze keto bolletjes te maken, alleen moeten ze best lang in de oven. In mijn oven bak ik ze zeker 60 minuten en soms langer.

De buitenkant is dan heel krokant en de binnenkant moet zacht maar wel helemaal droog zijn. Dit kost tijd.

Door op de onderkant van het bolletje te kloppen kan je kijken of hij gaar is. Het moet een hol geluid geven.

Handmixer

Het is belangrijk dat je het deeg kort met een handmixer mixt. Ik heb het ook zonder handmixer gemaakt en dat kan wel, maar ze worden iets minder luchtig.

Kleine bolletjes

Je maakt deze keto bolletjes met amandelmeel. Amandelmeel bevat geen gluten en daardoor rijzen deze bolletjes niet veel. Ik combineer baksoda met azijn om ze iets te laten rijzen, maar verwacht niet dat het bolletje verdubbelt in volume, zoals bij gewoon brood. De grootte van het bolletje nadat je het gebakken hebt is heel vergelijkbaar met de grootte van het bolletje voordat je het in de oven doet.

Sesamzaad of maanzaad

Wat deze keto bolletjes net wat specialer maakt, is de toevoeging van sesamzaad of maanzaad. Als je ze even met gesmolten roomboter insmeert blijven de zaadjes mooi plakken.

Serveer met roomboter

Deze bolletjes zijn relatief laag in vet en het is dus een goed idee om ze met wat roomboter te serveren om de juiste macro’s te bereiken.

Keto broodjes

Keto bolletjes

5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Keto brood (glutenvrij), Lunch, Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 3g
Calorieën: 180kcal

Ingrediënten

Broodjes

  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram psyllium (LivingGreens of Notenshop)
  • 5 gram baksoda (of 7,5 gram bakpoeder)
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 eetlepel witte keukenazijn
  • 2 eiwitten
  • 125 ml water
  • 0.5 eetlepel sesamzaadjes
  • 0.5 eetlepel maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
  • Breng het water aan de kook in een steelpannetje of waterkoker.
  • Meng het amandelmeel, psyllium, baksoda en zout door elkaar heen.
    Droge ingrediënten door elkaar mengen
  • Splits de eieren. Hier kan je zien hoe je een ei splitst. Voeg de eiwitten en de azijn toe aan de kom met droge ingrediënten. Voeg ook de helft van het kokende water toe. Gebruik een handmixer (met deeghaken of gewone gardes) om het beslag goed (maar niet heel lang) door elkaar te mengen en voeg de rest van het kokende water toe terwijl je aan het mixen bent. Je wilt dat het beslag stevig genoeg wordt om bolletjes van te maken. Zodra je dat punt bereikt heb stop je met mixen.
    Met een handmixer mengen
  • Het beslag moet stevig genoeg zijn om in een broodvorm op een snijplank gelegd te worden.
    Je moet stevig deeg hebben
  • Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron. Het moet goudgeel blijven.
    roomboter smelten
  • Verdeel het beslag nu in het juiste aantal broodjes en maak elk stuk deeg in een bolletje. Ik maak heel kleine bolletjes. Ik maak zes kleine bolletjes met 100 gram amandelmeel, maar je kan ook vier grotere bolletjes maken.
    Verdeel in porties
  • Smeer elk bolletje in met wat roomboter met een kwastje.
    Bolletje met boter insmeren.
  • Strooi nu maanzaad over de helft van de bolletjes en sesamzaad over de andere helft van de bolletjes.
    Bestrooi het bolletje met sesamzaad of maanzaad
  • Bak de bolletjes in het midden van de voorverwarmde oven in zo'n 60 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant klopt. Als ze niet hol klinken, moet je ze langer bakken. Zet ze dan desnoods lager in de oven of draai de oventemperatuur naar 160° Celsius zodat de bovenkant niet te hard wordt. Deze bolletjes hebben echt tijd nodig om ook van binnen goed droog te worden. Het is dus geen snel proces.
    Keto bolletjes

Voedingswaarden

Calorieën: 180kcal | Bruto koolhydraten: 11g | Eiwit: 7g | Vetten: 13g | Sodium: 519mg | Kalium: 82mg | Vezel: 8g | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Calcium: 89mg | Koper: 1mg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 9mg | Fosfor: 16mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 3g | Macro Vetten: 62% | Macro Koolhydraten: 23% | Macro Eiwitten: 15%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.