Menu
Menu
Menu
Kort of lang vasten

Kort of lang vasten

Wil je gaan vasten?

Als je gaat vasten, dan eet je tijdens de periode dat je aan het vasten bent helemaal niet en je drinkt alleen water of koffie of thee (zonder enige toevoeging. dus geen suiker, melk etc).

Je drinkt dus hoofdzakelijk water en als je een watervast doet, drink je uitsluitend water. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt, zodat je lichaam afvalstoffen makkelijk kan afvoeren (je lichaam kan zo ontslakken, ontgiften).

Sportvasten, waarbij de vruchtensap blijft drinken gedurende de vast, beschouw ik dus niet als vasten. Vruchtensap is trouwens suikerwater, het zit vol met vruchtensuiker en bevat geen of heel weinig vezels. Een afrader dus als het om je darmflora gaat!

 

Kort of lang vasten?

Je kan op twee manieren vasten. Je kan namelijk voor een korte periode vasten of voor een lange vast kiezen.

Als je tussen de 18 uur en 72 uur vast, beschouw ik dit als een korte vast. Intermittent fasting (af en toe maaltijden overslaan) behoort tot ‘kort vasten’. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen.

Een lange vast is alles langer dan 72 uur (3 keer een etmaal). Voor de meeste mensen is een week ongeveer het maximale om te vasten. Langer is in het algemeen ook echt niet nodig.

Als je voor het eerst gaat vasten, dan raad ik aan om te beginnen met een korte vast. Je kan het altijd uitbreiden naar een langere vast, mocht je dat willen.

Is vasten gezond?

Als je gezond bent, kan je door vasten nog gezonder worden. Zowel een korte vast als een lange vast hebben hun eigen gezondheidsvoordelen.

Korte vast: goed voor je darmflora

Een korte vast geeft je darmen rust, waardoor je je darmflora kan verbeteren en dat komt niet alleen je darmen, maar ook je immuunsysteem en je psychische gezondheid ten goede.

Bovendien helpt het natuurlijk met afvallen en om van een vervette lever af te komen.

Een korte vast is makkelijker, vooral als je nog nooit gevast hebt. Het is ook makkelijker in te passen in je sociale leven.

Langere vast: autofagie

Een langere vast, bijvoorbeeld 5-7 dagen activeert autofagie.

Autofagie is een heel belangrijk en bijzonder proces, waarbij je lichaam grote schoonmaak gaat houden. Het gaat namelijk kapotte of beschadigde cellen afbreken om zo onderdelen te kunnen hergebruiken. Aangezien kapotte cellen tot van allerlei ziekten (inclusief kanker) kunnen leiden, is dit heel belangrijk. Bovendien helpt een langere vast natuurlijk ook met afvallen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​