Lang vasten

Langer vasten: 24-72 uur

Waarom zou je 24 of zelfs 36 of 72 uur willen vasten?

Er zijn een aantal redenen waarom je langer dan 24 uur wilt vasten, zoals:

  • een hardnekkig gewichtsplateau doorbreken
  • snel in ketose komen
  • snel afvallen
  • lichaam ontgiften/ontslakken

24, 36, 72 uur vasten

Als je nog nooit eerder gevast hebt, dan is het een beter idee om eerst een keer een kortere vast te proberen. Je zal zien dat als je al gewend bent aan korter vasten het helemaal niet zo moeilijk is om dit verder uit te breiden.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je lichaam in staat is om zijn eigen lichaamsvet te verbranden. Dat zorgt er namelijk voor dat je het goed vol kan houden en geen honger hebt en dat je lichaam toegang tot brandstoffen (je lichaamsvet) heeft.

Lees dus wel mijn disclaimer voordat je gaat vasten Als je onder behandeling van een arts staat en/of medicijnen gebruikt, bespreek het dan altijd eerst met je arts. Bepaalde aandoeningen zoals diabetes kunnen er namelijk voor zorgen dat je door te vasten in keto acidose raakt en dit is heel gevaarlijk. Dit is ook de reden waarom je niet moet gaan vasten als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Vasten om weer snel vetverbrander te worden (keto-dieet)

Als je het keto dieet volgt, maar een uitspatting hebt gehad en jezelf aan koolhydraten te goed hebt gedaan, dan kan je gaan vasten om weer snel in ketose te raken.  Zodra je weer in ketose bent kan lichaam weer goed lichaamsvet gaan verbranden en kan je dus weer doorgaan met snel en gezond afvallen.

Je hoeft natuurlijk niet te vasten om in ketose te komen. Als je je goed aan het keto-dieet houdt (zonder te vasten) kom je natuurlijk ook in ketose, maar dat gebeurt pas als je alle glycogeen, die opgeslagen is in je lever en spieren, verbrand hebt. Voor sommige mensen is dit heel snel (24-36 uur), maar bij andere mensen kan dit veel langer duren.

Dit kan je dus aanzienlijk versnellen door 36-72 uur te gaan vasten. Door met ketostix je urine te meten, weet je meteen wanneer je in ketose bent en dan kan je overschakelen naar het keto dieet.

In mijn geval kan ik door 36 uur te vasten al weer in ketose raken. Zo makkelijk kan het dus zijn.

Cheat day

Vasten kan dus ook helpen als je het keto dieet wilt volgen, maar ook af en toe een ‘cheat day’ wil doen. Met een cheat day bedoel ik dus een dag (of een maaltijd, een cheat meal) waarbij je je niet aan het keto dieet houdt en dus (veel) meer koolhydraten eet.

Dit kan natuurlijk een verjaardag of een ander feestje zijn. Maar het kan ook een vaste dag per week zijn. Bijvoorbeeld je vaste dag dat je met je vrienden uitgaat.  Voor sommige mensen kan een cheat meal of een cheat day een uitkomst zijn. Ze kunnen dan namelijk toch het keto dieet volgen op een manier die in hun sociale leven past. En dat maakt dan weer dat ze het makkelijker kunnen volhouden.

Je moet zelf kijken of dit voor jou het wel of niet makkelijker maakt. Zelf lijkt mij dit heel lastig, want ik denk niet dat ik zo van mijn suikerverslaving af was gekomen. Ik kies er dan ook voor om niet een regelmatige cheat dag te hebben. Toch heb ik ook wel gelegenheden waarbij ik me niet aan het keto dieet houd, maar dat zijn voor mij toch wel uitzonderingen. Het fijne is dan wel dat je er volop van kan genieten, zonder je schuldig te voelen en daarna met behulp van vasten weer heel snel in ketose bent.

Hoe langer je vast, hoe voorzichtiger je je vast moet breken

Als je langer vast, moet je wel zorgen dat je je vast ook ‘breekt’. Je kan niet na 3 dagen vasten, jezelf meteen helemaal vol gaan proppen. Dan krijg je gegarandeerd buikpijn. Je neemt dan dus eerste een kleine lichte maaltijd, bijvoorbeeld een kleine salade of een handje noten. Pas na zo’n 30 minuten, neem je weer wat. Even weer opbouwen dus.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *