schenk de jus over de rollade

Runderrollade

Je hebt wat tijd nodig om deze runderrollade rustig te laten garen in de pan of in de oven. Toch is het eigenlijk heel weinig werk, het vlees heeft ontzettend veel smaak doordat je rollade met een goede kwaliteit rundvlees maakt.

Gewicht en baktijd

Een rollade van 500 gram heeft een minimale braadtijd van 30 minuten. Voor elke extra 500 gram reken je een extra 20 minuten daar boven op.

Kerntemperatuur

Om je runderrollade precies zo te krijgen als je wilt heb je een vleesthermometer nodig. Een vleesthermometer is sowieso een goede investering, want het kost niet veel en je vlees is dan altijd op z’n best.

Ik wil mijn runderrollade graag tussen rare en medium-rare (dat is flink roze en hier en daar nog wat rood van binnen). Het midden van de rollade moet dan een kerntemperatuur van 50°-55° Celsius bereiken.

Als je je rollade echt medium-rare wilt, dan wil je een kerntemperatuur tussen 55°58° Celsius en als je je runderrollade medium wilt hebben dan is de kerntemperatuur 60°-63°. Persoonlijk zou ik niet voor een hogere kerntemperatuur kiezen, dan is een ander stuk vlees misschien een betere keuze.

De bovenstaande temperaturen gelden dus voor een runderrollade. Als je hoge kwaliteit vers vlees hebt hoef je dat niet helemaal gegaard te eten. Vlees dat ik niet helemaal gaar haal ik altijd bij de slager, supermarktvlees gaar ik wel altijd helemaal.

De temperaturen zijn natuurlijk anders als je een varkensrollade of kiprollade gebruikt. Vooral met kip, maar eigenlijk ook met varkensvlees, moet je zorgen dat je vlees voldoende gegaard is, want het kan campylobacter en/of salmonella bacteriën bevatten en daar kan je flink voedselvergiftiging van krijgen.

Toegevoegde vetten

Ik gebruik een hoop roomboter in dit recept. Ik doe dit om de juiste macro’s te bereiken. Kijk dus niet gek op als je een heleboel braadvet in de pan hebt. Dit schenk je over de rollade als jus. En als je de rollade met gekookte of gestoomde groente serveert, dan kan je deze jus over de groente schenken.

In het algemeen gebruik je extra vetten bij de meeste soorten rundvlees, omdat ze van nature niet genoeg vet bevatten. Zo serveer ik vaak een kruidenboter bij biefstuk. Dit is niet bij alle soorten vlees nodig, want sommige soorten vlees bevatten van zichzelf al veel vet, zoals bijvoorbeeld spare ribs of speklappen. Dit is dan ook één van de redenen dat je op het keto dieet een normale portie eiwitten eet en niet heel veel eiwitten, zoals op bijvoorbeeld het Atkins dieet.

runderrollade

Runderrollade

4.50 van 2 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vlees
Keuken: Nederlands
Bereidingstijd: 40 minuten
10 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 593kcal

Ingrediënten

  • 750 gram runderrollade
  • 150 gram roomboter
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit de boter met de olijfolie in een ruime braadpan en roer door elkaar heen, zodat de boter niet verbrandt.
    Boter en olijfolie verwarmen
  • Strooi wat zout en peper over de rollade. Schroei de rollade aan alle kanten dicht op hoog vuur. De rollade moet dus aan alle kanten bruin zijn.
    Runderrollade aan alle kanten dichtschroeien
  • Zet het vuur nu naar matig en leg de deksel op de pan. Hoe lang je de rollade braadt hangt af van het gewicht en hoe gaar je hem wilt. Je kan de tijden in de blog bij dit recept vinden.
  • Als de rollade de kerntemperatuur bereikt heeft, uit de pan halen en op een snijplank leggen. Dek hem af met aluminiumfolie en laat hem 10 minuten rusten.
  • Doe een scheutje water bij de boter in de pan en schraap eventuele aanzetsels los van de bodem van de pan. Zet het vuur laag en laat de jus 10 minuten heel zachtjes doorkoken.
  • Verwarm een serveerschaal voor in de oven op 50° Celsius.
  • Haal nu de draadjes van de rollade af en snij de rollade in dunne plakken.
    Touwtjes losknippen
  • Rangschik de plakken op de voorverwarmde serveerschaal en schenk een deel van de jus er over. De rest kan apart erbij geserveerd worden. Als je na de maaltijd jus over hebt, doe dat dan in een bakje in de koelkast en voeg het morgen aan je maaltijd toe.

Voedingswaarden

Calorieën: 593kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 42g | Vetten: 47g | Sodium: 373mg | Kalium: 648mg | Vitamine A: 937IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 13mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 4µg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 9µg | Calcium: 45mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 26µg | IJzer: 4mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 45mg | Fosfor: 412mg | Selenium: 52µg | Zink: 8mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 71% | Macro Koolhydraten: 1% | Macro Eiwitten: 28%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.