Menu
Menu
Menu
Siciliaanse bloemkool met spruitjes

Siciliaanse bloemkool met spruitjes

Dit is een heel simpel en ontzettend lekker gerecht van bloemkool met spruitjes. De Siciliaanse twist is de toevoeging van de saffraan, goede kwaliteit olijfolie en geroosterde pijnboompitten.

Jamie Oliver recept

Dit gerecht is van Jamie Oliver. Ik heb veel van zijn kookboeken, want ik vind hem een fantastische kok. Jammer genoeg maakt hij geen keto recepten, maar het is niet heel moeilijk om zijn recepten aan te passen of om recepten zo te combineren dat ze binnen het keto dieet passen.

Kruisbloemige groente

Crucifere (kruisbloemige) groentes passen sowieso goed op het keto dieet.

Hier kan je meer lezen over de beste keto groentes.

Jamie voegt rozijnen en vrij veel pijnboompitten toe. Rozijnen passen niet binnen het keto dieet en die laat ik er daarom uit. Pijnboompitten kunnen wel, zolang je een kleine hoeveelheid gebruikt. Hier kan je meer lezen over noten, zaden en pitten.

Verder heeft het oorspronkelijke recept weinig vet en dat heb ik dus ook aangepast. Eén van de belangrijkste dingen als je bestaande recepten gebruikt op het keto dieet is daarom het aanpassen van de macro’s. Nu is het niet zo dat voor elk individueel recept de macro’s 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraten hoeven te zijn.

Als ik een maaltijd samenstel dan let ik er vooral op dat de totale macro’s in orde zijn. Dit hoeft trouwens niet voor elke maaltijd hetzelfde te zijn, maar moet per dag natuurlijk wel kloppen.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat macro’s niet voor iedereen hetzelfde zijn en ook per persoon over tijd zullen verschillen. Dit is waarom het een goed idee is als je het keto dieet gedurende langere tijd volgt af en toe je macro’s te checken.

La bella figura

In Italië is ‘La bella figura’ heel belangrijk. Er mooi en verzorgd uit zien – dit geldt voor je uiterlijk, maar ook voor andere dingen, inclusief eten. Vooral als je voor gasten kookt is het belangrijk dat het eten er zo mooi, aantrekkelijk en smakelijk mogelijk uitziet.

Met dit gerecht is dat niet moeilijk! Vooral op de markt kan je tegenwoordig niet alleen witte, maar ook paarse of geel/oranje bloemkool kopen. Door paarse bloemkool met groene spruitjes te combineren krijg je een mooie, kleurrijke schotel.

Saffraan zorgt voor een lekkere geur en smaak en de geroosterde pijnboompitten maken deze schotel ook net iets specialer.

Siciliaanse bloemkool met spruitjes

Siciliaanse bloemkool met spruitjes

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 305kcal

Ingrediënten

  • 30 gram pijnboompitten
  • 500 gram bloemkoolroosjes
  • 350 gram spruitjes
  • 1 pakje saffraan (draadjes of poeder)
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
  • Vet een ovenschaal met een beetje olijfolie in.
  • Leg de pijnboom pitten op een schoteltje (zonder vet) en zet het 5 minuten in de voorverwarmende oven. Zodra de pijnboompitten goudkleurig (liefst niet bruin) zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
    pijnboompitten
  • Maak de bloemkool schoon en snij het in roosjes. Doe de bloemkool in een ingevette ovenschaal.
    Bloemkool in roosjes verdelen
  • Maak de spruitjes schoon of gebruik ontdooide diepvriesspruitjes en halveer ze. Verdeel de gehalveerde spruitjes over de schaal.
    Spruitjes halveren en bij de bloemkool doen
  • Los de saffraan poeder of draadjes op in 1 eetlepel warm water.
    Italiaanse saffraanpoeder
  • Meng het saffraanwater met de olijfolie (je hoeft het niet heel erg te mengen, maar meer zodat je het goed over de hele schotel kan verdelen) en schenk over de groentes.
    Saffraan en olijfolie over de groente schenken.
  • Bak in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Zodra de groente gaar zijn strooi je de pijnboompitten erover heen. De groente is gaar als je er met een vork in kan prikken, zonder dat de groente uit elkaar valt.
    Siciliaanse bloemkool met spruitjes

Nutrition

Calorieën: 305kcal | Bruto koolhydraten: 15g | Eiwit: 6g | Vetten: 27g | Fiber: 6g | Netto koolhydraten: 9g | Macro vetten: 64% | Macro eiwitten: 14% | Macro koolhydraten: 21%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
Het Grote Keto Kookboek

Het Grote Keto Kookboek

In het Grote Keto Kookboek vind je 85 keto-recepten die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn. Alle recepten zijn makkelijk te volgen, en je kunt kiezen tussen zeer uitgebreide maaltijden, of snelle maar toch vullende maaltijden.

In dit boek kan je ook lezen hoe het keto dieet precies werkt, wat je wel en niet kan eten en drinken, wat keto griep is en nog veel meer. Ook kan je vinden waarom het keto dieet niet alleen goed is voor gewichtsverlies maar ook een heleboel andere gezondheidsvoordelen heeft en hoe het je helpt om emotioneel beter in je vel zitten. Verder vind je handige tips en interessante weetjes over ingrediënten en kooktechnieken.

cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​