keto koken met een slowcooker

Slowcooker

De slowcooker is terug van weggeweest! Vooral als je ’s ochtends vroeg de deur uit moet en ’s avonds moe en/of laat thuis komt is de slowcooker je vriend!

Je kan de slowcooker zowel voor zomerse gerechten (lekkere tomatensaus of tomatensoep) als winterse stoofgerechten, zoals Maleisische keto runderstoofpot of keto kip Tikka Masala of natuurlijk beef bourguignon, gebruiken.

Zelf vind ik hem vooral ’s winters een echte uitkomst! Je bespaart jezelf veel tijd en energie en dat maakt het weer veel makkelijker om je ook daadwerkelijk aan het keto-dieet te houden.

Het is helemaal niet gek dat mensen kant-en-klaar eten willen of naar de Chinees of afhaalpizza of snackbar gaan als ze moe en hongerig thuiskomen. Wees dit voor, bescherm jezelf en zorg dat je eten al klaar staat of plan iets snels en makkelijks, zoals een recept van mijn 15 minuten maaltijden.

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker is een elektrische pan met een keramische schaal en een glazen deksel. Kijk uit met kinderen, want hij wordt heel heet aan de buitenkant.

Toch is een slowcooker super veilig. Je doet ’s ochtends je ingrediënten in de slowcooker (je kan je spulletjes ’s avonds al klaarzetten) en ’s avonds is je eten klaar en ruikt je huis helemaal lekker naar je stoofpotje.

Doordat de slowcooker een deksel heeft, verdampt de vloeistof bijna niet en kookt het eten dus niet droog. Het bakt ook niet aan.

In het algemeen kies je uit de lage of de hoge setting, afhankelijk van wanneer je het eten klaar wilt hebben (ik geef dit ook per recept aan).

Hoeveel vloeistof doe je in de slowcooker?

In de slowcooker verdampt er maar heel weinig vloeistof. Het is dus niet nodig om heel veel vocht toe te voegen. Als je zorgt dat de slowcooker tot halverwege met vocht is gevuld is dat voldoende.

Toch voeg ik vaak extra vocht toe, vooral als ik vlees of gevogelte met bot/beenderen in de slowcooker kook. Ik gebruik het extra vocht dan als een bouillon. Je krijgt dan dus twee gerechten: je schept het vlees en de groenten uit de slowcooker. Ik haal de botjes er dan uit en die vries ik in om later nog een keer te roosteren en op te breken om nogmaals een bouillon van te maken en het vocht wat je overhoudt gebruik ik ook al als bouillon. Je kan het een paar dagen in de koelkast bewaren of natuurlijk invriezen. Zo’n bouillon heeft heel veel smaak en is veel gezonder dan bijvoorbeeld drinkbouillon.

Eten uit een slowcooker is altijd precies goed

Het eten kookt meerdere uren (zoals vroeger) en krijgt daarom een heerlijke smaak. Zelfs als het er langer dan verwacht in blijft, geeft dat niks.

Dus elk stoofpotje kan je prima in je slowcooker maken! Eventueel maak je er dan nog wat keto-rijst bij. Keto rijst is bloemkoolrijst, die je makkelijk van te voren kan maken en dan invriezen. Je hoeft het dan alleen even de magnetron te zetten of een paar minuten te bakken in wat boter of kokosvet en klaar. Of je zorgt dat je een lekkere puree in de vriezer hebt die alleen even de magnetron in moet. Je kan natuurlijk ook konjac rijst gebruiken.

In de tijd dat jij een douche neemt of je telefoontje checkt heb je een heerlijke complete maaltijd!

Een slowcooker kiezen

Ik heb zelf deze Crockpot slowcooker en hij bevalt mij heel goed. Hij is heel eenvoudig in gebruik, de keramische schaal en de deksel kunnen gewoon in de vaatwasser. Het is een bekend en bewezen merk en dat is toch een fijn idee aangezien hij bij mij ’s winters heel vaak dag in dag uit de hele dag aanstaat.

Ik raad je wel aan om de juiste maat te nemen, want hij werkt het beste als hij aardig vol is. Dus ga niet voor een hele grote maat als je een klein gezin hebt, dat is gewoon niet nodig en werkt bovendien minder goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *