suiker en het immuunsysteem

Suiker en het immuunsysteem

Er is inmiddels heel veel onderzoek dat heeft laten zien dat suiker op verschillende manieren je immuunsysteem verzwakt. Dit geldt vooral voor toegevoegde suikers in bewerkt eten. Op het keto dieet gooi je verschillende suikers vaak allemaal op één hoop, omdat ze allemaal veel te veel koolhydraten bevatten.

Echter als je naar suiker en het immuunsysteem kijkt, dan maakt het voor je immuunsysteem wel degelijk uit wat voor soort suiker je binnenkrijgt. Voor je immuunsysteem is het eten van een heel stuk fruit (tenzij je diabetes hebt) geen probleem, maar het eten van koek en snoep, wel.

Suiker en het immuunsysteem

Er zijn waarschijnlijk drie manieren waarop de consumptie van suiker leidt tot een verzwakt afweersysteem, namelijk:

  • impact op witte bloedcellen
  • chronische ontstekingen
  • tekorten aan voedingsstoffen

Impact op witte bloedcellen

Suiker beïnvloedt hoe witte bloedcellen bacteriën en virussen aanvallen.

Dit onderzoek laat zien dat slechts 75 gram suiker al een duidelijke invloed heeft op je afweersysteem. Op het keto dieet is dit een hoop suiker en je zou er door uit ketose komen. Voor de meeste mensen is dit echter helemaal niet zo veel. Als je een blikje Coca Cola en een Starbucks Latte drinkt, zit je er waarschijnlijk al over heen. Het is dus heel aannemelijk dat veel mensen voldoende suiker consumeren om (onbewust) hun immuunsysteem te onderdrukken.

Suiker heeft een langdurige impact op je afweersysteem

Het onderzoek laat zien dat je afweersysteem reeds binnen 30 minuten na consumptie van de suiker en vervolgens voor een periode van 5 uur verzwakt blijft!

Suiker vermindert de effectiviteit van je witte bloedcellen met zo’n 40%

De impact op je immuunsysteem als je zoetigheid is niet alleen langdurig (zo’n 5 uur) maar het heeft ook een enorm grote impact op je witte bloedcellen. Hun activiteit kan met 40% verminderen, dus je halveert hun activiteit bijna! In dit onderzoek kan je daar meer over lezen.

Witte bloedcellen hebben tot taak om bacteriën maar ook virussen (zoals COVID-19) onschadelijk te maken. Waarschijnlijk is één van de redenen dat suiker zo schadelijk is, dat het de plek van vitamine C kan innemen. Je immuunsysteem heeft vitamine C nodig, maar suiker lijkt qua structuur hierop. Als gevolg komt er suiker in je witte bloedcellen en hierdoor komt er minder vitamine C in je witte bloedcellen. Vitamine C helpt je witte bloedcellen om indringers onschadelijk te maken, maar suiker niet. Hier kan je daar meer over lezen.

Chronische ontstekingen

Als je regelmatig suikerrijke producten eet, is de kans groot dat je last krijgt van chronische ontstekingen. Hier kan je daar meer over lezen.

Dit is al helemaal zo als je last van overgewicht hebt. Vetcellen zijn vaak chronisch ontstoken cellen. Chronische ontstekingen leiden tot beschadigde cellen. Onderzoekers hebben laten zien dat zodra mensen minder suiker consumeren, ze veel minder last van chronische ontstekingen hebben.

Suiker is ook al in meerdere onderzoeken direct met luchtweg infecties en bijvoorbeeld astma in verband gebracht. COVID-19 is een luchtweg infectie, het slaat op de longen en leidt tot chronische ontstekingen in de longen. Hier kan je meer lezen over hoe suiker consumptie kan leiden tot chronische ontstekingen in de luchtwegen.

Vitamine – en mineralentekorten

Als je veel bewerkte producten, hoog in suiker, eet, is de kans veel groter dat je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkeld. Je zal dit soms niet eens merken.

Suikerrijke producten zijn vaak hoog bewerkt en bevatten geen of heel weinig essentiële voedingsstoffen. Toch bevatten ze wel veel calorieën en verdringen ze de behoefte om voedsel dat wel veel voedingsstoffen bevat te eten.

Om maar een voorbeeldje te noemen: in Amerika zijn PopTarts heel populair als ontbijt. Qua voedingsstoffen is dat natuurlijk wel wat anders dan gebakken eieren met spek of roerei met zalm. Soortgelijk, in Nederland zijn patat en kroketten heel populair, dat is qua voedingsstoffen helemaal niks vergeleken met kippenlevertjes met bloemkoolpuree.

Dat is echter niet het enige. Suiker kan ook de opname van vitamines en mineralen verstoren. Zo beïnvloedt suiker de opname van calcium en magnesium. Het kan ook leiden tot een tekort aan chroom, een tekort aan koper en een tekort aan vitamine E in het bloed. Er is ook steeds meer bewijs dat een hoge suikerconsumptie kan leiden tot een vitamine D tekort. Dit is zeker nu heel belangrijk, want er is ook steeds meer bewijs dat vitamine D een belangrijke rol speelt in het tegengaan van luchtweginfecties (COVID-19 is een luchtweginfectie).

Zo min mogelijk suiker/snelle koolhydraten

Op het keto dieet eet je sowieso hoegenaamd geen suiker, want je kan domweg niet in ketose blijven als je te veel suiker eet. Het is echter heel goed mogelijk dat je huisgenoten wel suiker eten. Juist in deze tijd, kan het een goed idee zijn als ook zij de hoeveelheid suiker die ze eten gaan verminderen.

Een belangrijke stap in de goede richting kan al zijn om alle simpele suikers door complexe suikers te vervangen. Dus je kan snoep en koek vervangen door een heel stuk fruit, ook de zoetere soorten fruit die je op het keto dieet niet kan eten, maar die voor je huisgenoten al een goede stap naar een gezondere leefstijl kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor andere vormen van snelle koolhydraten, een goede stap kan zijn om de portiegroottes af te bouwen en bijvoorbeeld minder pasta, minder rijst en meer groenten en vlees te serveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.