tonijnmaaltijdsalade

Tonijn maaltijdsalade

Deze klassieke keto tonijnmaaltijdsalade is zo klaar, gezond en lekker.

In deze maaltijdsalade combineer je tonijn, eieren en mayonaise. Zo krijg je voldoende eiwitten en vetten binnen om je verzadigd te voelen. Dit is dus een ideale salade als je net met het keto dieet begint en de overschakeling aan het maken bent naar drie maaltijden per dag zonder tussendoortjes.

Vooral als je de overschakeling naar vetverbrander nog aan het maken bent en dus nog niet fatadapted bent, is het belangrijk dat je extra vetten eet om je verzadigd te voelen.

Je doel is om ongeveer 75% van je dagelijkse calorie-behoefte in gezonde vetten te eten. Dit is meer zoals mensen vroeger aten, de hele rage om vetarm te eten is namelijk heel recent. En hand in hand met vetarm eten ging het toevoegen van suiker (in verschillende vormen) aan zo’n 80% van de producten die je in de supermarkt tegenkomt. Ook dit is heel recent – dit begon in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw en niet lang daarna begon de obesitas crisis.

Lang is ons verteld dat je van vet eten dik wordt, maar dit is niet waar. Onze (over) grootouders wisten als dat je juist van koolhydraten dik wordt. Dit is waarom ganzen die vetgemest worden voor ganzenlever vol gevoerd worden met granen. Als ze een vervette lever van vet zouden krijgen, dan zou je ze vet voeren, maar dat werkt dus niet.

Extra avondeten voor lunch

Deze salade kan je natuurlijk ook prima mee naar werk nemen. Alleen zou ik de eieren voor de volgende dag gewoon in 8 minuten hard koken in een pan met kokend water. Laat ze dan afkoelen (eventueel onder de koude kraan) en pel ze en voeg ze aan je lunchdoos toe. Bewaar in de koelkast tot de volgende dag.

tonijnmaaltijdsalade

Tonijnmaaltijdsalade

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: 15 minuten maaltijd, Vis, maaltijdsalade
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 963kcal

Ingrediënten

  • 240 gram tonijn Bijvoorbeeld tonijn in (vleugje) water
  • 8 eieren
  • 400 ml mayonaise
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 struikjes Little Gem salade
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel azijn

Instructies

Eieren pocheren

  • Breng een ruime pan met water aan de kook om straks de eieren in te pocheren. In plaats van pocheren kan je de eieren ook gewoon koken. Als je wilt koken, dan leg je de eieren in het kokende water en laat je ze 8 minuten koken.
  • Als je de eieren wilt pocheren dan voeg je een eetlepel azijn aan de pan met kokend water toe. Zet het vuur wat lager zodat het water zachtjes kookt.
  • Gepocheerde eieren zijn nog zacht vanbinnen en zijn dus warm het lekkerst. Als je extra maakt voor lunch dan zou ik de eieren voor de lunch in 8 minuten in de schaal hard koken in kokend water.
  • Breek een ei in een kopje en laat het zachtjes in het kokende water glijden. Laat het 4 minuten pocheren. Als je een ruime pan hebt dan kan je meerdere eieren tegelijk pocheren. De truc is om het water zachtjes te laten borrelen, zodat het ei mooi bij elkaar blijft. Haal het gepocheerde ei met een bakspaan met gaatjes uit de pan zodat het kan uitdruipen.
    tonijnmaaltijdsalade

Salade

  • Als je zelf mayonaise wilt maken, doe dit dan eerst. Het recept is voor 2 personen, dus als je dit recept voor 4 personen maakt moet je een dubbele portie mayonaise maken. Je kan dit het beste in 2x doen in plaats van 1x een grote hoeveelheid.
    Keto mayonaise maak je zelf!
  • Haal met een zesteur de zest van de citroen or gebruik een rasp. Meng de citroenzest door de mayonaise. Zet de citroenmayonaise in de koelkast.
    Met een zesteur de citroen raspen
  • Haal de bladeren voorzichtig van de Little Gem salade zodat ze niet scheuren. Was ze en dep ze droog of gebruik een slacentrifuge. Rangschik ze op een schaal.
    Little Gem slabladen op een schaal leggen
  • Als je tonijn in water hebt, laat de tonijn dan uitlekken. Leg de tonijn op een hoop midden op de sla.
    Tonijn in een vleugje water
  • Was de bleekselderij, dep droog en snij in kleine stukjes. Verdeel over de schaal met sla.
    Bleekselderij in kleine stukjes snijden
  • Was de tomaatjes, dep ze droog en halveer ze. Gebruik ze als garnering.
    Cherry tomaten halveren
  • Snij de citroen in plakjes of kwarten en gebruik om de salade mee te garneren.
  • Leg de gepocheerde eieren op de schaal en serveer met mayonaise.
    Tonijnsalade met gepocheert ei

Nutrition

Calories: 963kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 32g | Fat: 89g | Saturated Fat: 15g | Cholesterol: 380mg | Sodium: 1029mg | Potassium: 743mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g | Vitamin A: 152.3% | Vitamin C: 36.9% | Calcium: 12.5% | Iron: 21.8%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *