Menu
Menu
Menu
vermoeidheid op het keto dieet

Waarom het keto dieet ongezond zou zijn …

Het keto dieet is ongezond, dat hoor je in de media, van de mensen om je heen en misschien zelfs van sommige artsen, voedingsdeskundigen en diëtisten. Als je dan gaat kijken waar zo’n zienswijze op gebaseerd is, dan kom je er al snel achter dat er heel veel verschillende ideeën zijn wat het keto dieet nauw eigenlijk is.

Dit is eigenlijk ook niet zo heel vreemd, zo heb je het medische keto dieet, het keto dieet om af te vallen, dirty keto, clean keto, etc.

Het keto dieet is ongezond, omdat …

Het artikel wat ik laatst las waarin wordt gezegd dat keto heel ongezond is, noemde de volgende redenen:

  • je valt alleen maar af omdat je heel weinig calorieën eet
  • je eet heel éénzijdig
  • nare bijwerkingen

Te weinig calorieën

calorieën beperken

Het eerste misverstand is dat je op het keto dieet afvalt omdat je weinig calorieën eet.

Op vrijwel elk standaard dieet is dit inderdaad het geval, maar juist het keto dieet is de uitzondering!

wat zijn macro's

Op het keto dieet krijg je zo’n 75% (of meer) van je dagelijkse energiebehoefte (calorieën) uit gezonde vetten.

Juist vetten bevatten veel calorieën. Zo bevat 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwitten slechts 4 kcalorieën, terwijl 1 gram vet maar liefst 9 kcalorieën bevat. Het keto dieet is dan ook absoluut geen dieet laag in calorieën. 

Zeker als je met het keto dieet begint dan eet je in het algemeen meer dan 2000 kcalorieën per dag. Als je het keto dieet langere tijd volgt dan kan het zijn dat je wat minder calorieën eet, vooral als je het keto dieet combineert met intermittent fasting. Toch kan je het keto dieet niet vergelijken met calorie beperkte diëten. Je probeert namelijk om te zorgen dat je maaltijden juist voldoende calorieën bevatten en je wilt zeker niet minder dan zo’n 1200-1400 kcalorieën per dag eten en bovendien wil je je energiebehoefte van dag tot dag variëren.

Eénzijdig eten

Keto voedingsdriehoek

Het tweede argument is dat het keto dieet heel ongezond is want je zou heel éénzijdig eten.

Het voorbeeld dat wordt genoemd is dat je geeneens twee appels zou kunnen eten. Maar waarom zou je? Het is niet dat appels zo boordevol voedingsstoffen zitten, je kan veel beter groenten en vlees eten, die bevatten veel meer voedingsstoffen. 

Meer voedingsstoffen

Keto diet

Juist het keto dieet bevat veel meer gezonde voedingsstoffen omdat je pure, natuurlijke voeding eet. Je eet dus wel degelijk koolhydraten, maar je belangrijkste bronnen van koolhydraten zijn niet suiker,zoetigheid en bewerkt eten, maar groenten en noten, zaden en pitten.

Bovendien is het een groot misverstand dat de meeste voedingsstoffen in koolhydraten zitten. Juist op het keto dieet is de kans dat je vitamine en mineralen tekorten oploopt heel erg klein. Hier kan je daar meer over lezen.

Vitamine D tekort en trage stofwisseling

De reden dat veel mensen vitamine en mineralen tekorten ontwikkelen is dat veel van onze voeding heel bewerkt is. Hierdoor bevat de voeding nog maar weinig vitamines en mineralen. Die worden vervolgens kunstmatig aan voedingsmiddelen toegevoegd, maar ons lichaam kan vitamines en mineralen in die vormen vaak niet erg goed opnemen. Het gaat dan ook vaak om slimme marketing en het heeft dan ook meestal niks met gezonde voeding te maken.

Meer vezels

Avocado bevat veel vezels

Veel mensen die naar het keto dieet overschakelen eten juist meer groente dan ze eerst deden. De meeste mensen die het keto dieet volgen krijgen dus meer vezels door hun voeding binnen, dan mensen die veel bewerkt eten op het standaard westerse dieet eten.

Nare bijwerkingen van het keto dieet

Tot slot wordt gezegd dat het keto dieet allemaal nare bijwerkingen heeft.

Vermoeidheid op het keto dieet

Ben je net naar het keto dieet overgeschakeld en voel je je heel moe, energieloos? Tijdens de overschakeling naar het keto dieet kan het zijn dat je weinig energie hebt en je moe voelt.

vermoeidheid op het keto dieet

Het is een enorme overschakeling voor je lichaam om in plaats van koolhydraten als belangrijkste brandstof, vetten te moeten gaan verbranden om aan energie te komen. Bovendien eet je op het keto dieet 2-3 keer per dag en eet je dus niet de hele dag door. Dat is ook een grote overschakeling.

Je krijgt dus niet langer de hele dag door een stoot suiker binnen om weer even wat energie te hebben. Juist de hele dag door eten maakt dat je je altijd maar hongerig voelt en gewichtsproblemen krijgt.

Toch zal je zien dat als je volhoudt, je juist veel meer energie krijgt. Ketonen zijn een pure brandstof, waardoor je hersenen beter kunnen werken en je een groter uithoudingsvermogen krijgt. Dit is waarom juist endurance sporters, zoals bijvoorbeeld marathonlopers vaak overschakelen naar het keto dieet.

Je moet alleen wel je lichaam de tijd geven om de omschakeling te maken. Bij de meeste mensen duurt het 2-3 maanden voordat je keto-adapted (fat-adapted) bent.

Toch is het een beetje hypocriet om te denken dat dit alleen het geval is bij het keto dieet. Juist van calorie-beperkte diëten is bekend, dat de mensen die ze volgen zich naar, koud, moe, futloos voelen. Dit komt omdat de kans groot is dat op een calorie-beperkt dieet je stofwisseling gaat vertragen. Daar hoef je in elk geval op het keto dieet niet bang voor te zijn (tenminste als je het op de juiste manier volgt).

Slechte adem & het keto dieet

nare bijwerkingen

Een andere nare bijwerking van het keto dieet die vaak genoemd wordt is slechte adem. Gedurende de overschakeling van suiker naar vet als belangrijkste brandstof, moet je lichaam gaan leren om ketonen effectief te gebruiken. Dat duurt dus een aantal maanden. Gedurende die eerste tijd scheidt je vrij veel ketonen uit, ook via je adem en dit veroorzaakt een slechte adem. Dit is dus alleen in de beginfase. Het goede nieuws is echter dat het keto dieet veel beter voor je gebit is. Juist suiker en producten hoog in zetmeel veroorzaken tandbederf en daardoor ook slechte adem. Dit is een heel ander probleem, wat niet uit zichzelf weggaat!

Niet voor iedereen

Het keto dieet is voor de meeste mensen een heel goed dieet om af te vallen of als gezonde leefstijl. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het keto dieet afgeraden. Het kan namelijk de stofwisseling van de baby beinvloeden.

Als je onder behandeling van een arts bent en/of medicatie gebruikt, is het heel belangrijk dat je altijd eerst met je arts over legt. Het keto dieet kan bijvoorbeeld bepaalde medicatie versterken of verzwakken.

Bovendien zijn er bepaalde ziektes waarbij het eten van bepaalde voeding de ziekte kan verergeren, dit geldt bijvoorbeeld voor ijzerstapelingsziekte. Lees daarom ook de disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​