Keto diet

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is op het moment heel populair, heel fijn natuurlijk maar het betekent wel dat veel dingen ‘keto’ genoemd worden die toch echt niks met het keto dieet te maken hebben. Dus wat is het keto dieet? Veel mensen denken dat je op het keto dieet geen groente en fruit kan eten. Dit klopt niet.

Of mensen denken dat je bij het keto dieet tekorten krijgt omdat je geen graanproducten eet. Dit klopt ook niet. Het keto dieet is een strikte versie van een koolhydraatarm dieet.

Je eet dus wel koolhydraten, alleen veel minder koolhydraten dan op een standaard Westers dieet. Doordat je weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam op zoek naar een andere brandstof, namelijk vet. Aanvankelijk vet uit je voeding, maar zodra je in ketose bent, vooral ook door lichaamsvet te verbranden. Dit is waarom je op het keto dieet heel goed kan afvallen zonder honger te hebben.

Wat betekent ‘keto’?

Wat is het keto dieet?

Het woord ‘keto’ verwijst naar ketonen. Je lever kan ketonen maken door (lichaams) vet te verbranden.

Ketonen zijn kleine brandstofmoleculen die je hele lichaam als brandstof kunnen gebruiken. Vooral voor je hersenen zijn ketonen een ideale brandstof. Je spieren kunnen namelijk ook direct op vet werken, maar je hersenen kunnen alleen op glucose of ketonen werken.

Ketose

ketonen als brandstof

Het doel van het keto dieet is om in ketose te komen en te blijven. Als je lever ketonen maakt dan ben je in ‘ketose’.

De snelste manier om in ketose te komen is door te vasten – dus door helemaal niks te eten. Maar je kan natuurlijk niet lange tijd gaan vasten.

‘Fast-mimicking’ dieet

Het keto dieet is heel speciaal. Wat is het keto dieet en waarom is het zo speciaal vraag je je misschien af, wel het keto dieet heeft de voordelen van vasten (dus niet eten), zoals bijvoorbeeld gewichtsverlies, maar zonder dat je ook echt hoeft te vasten! Je kan natuurlijk niet oneindig lang vasten, maar je kan wel heel lang het keto dieet volgen. Veel mensen kiezen er voor om het keto dieet in een keto leefstijl te maken, vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Het keto dieet wordt daarom ook wel een ‘fast-mimicking’ dieet genoemd. Voor je stofwisseling lijkt het in zekere zin of je aan het vasten bent, alleen eet je wel degelijk. Je eet zelfs totdat je verzadigd bent (dus je eet geen kleine porties om te kunnen afvallen op het keto dieet).

Je komt in ketose door minder dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Het keto dieet is geen uithongeringsdieet zoals de meest calorie-beperkte diëten. Je haalt namelijk het merendeel van je energiebehoefte uit vetten. Juist doordat je lever die vetten kan verbranden kom je in ketose, je wordt dan een ‘vetverbrander‘.

Je wordt niet van de ene op de andere dag direct een goede vetverbrander. Het is voor je lichaam best een grote omschakeling van glucose als brandstof naar vetten als brandstof. Dit omschakelingsproces duurt bij de meeste mensen zo’n 2-3 maanden.

Afvallen

lichaamsvet verbranden

Je lichaam kan alleen vet gaan verbranden, als je insuline niveau heel laag is. Zodra insuline heel laag is gaat je lichaam niet alleen vet uit je voeding maar ook lichaamsvet verbranden en het doet dit 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit is waarom je op het keto dieet niet eens hoeft te gaan sporten om af te vallen.

Gezondheidsvoordelen

Het keto dieet is dus een heel goede manier om af te vallen, maar er zijn ook nog een heel aantal andere (gezondheids)voordelen. Je lichaam heeft nu opeens toegang tot een continue voorraad energie in de vorm van lichaamsvet gekregen.

Dit is waarom je je op het keto dieet niet hongerig voelt en geen pieken en dalen meer hebt in je energie niveau, maar gedurende de hele dag constante energie hebt. Het is ook waarom je hersenen veel beter kunnen functioneren en je bijvoorbeeld veel beter kan concentreren. Vaak ga je veel beter in je vel zitten, want door pieken in je bloedsuikerniveau kan je heel humeurig worden.

Bovendien zijn ketonen een heel pure brandstof voor je hersenen. Dit is waarom het keto dieet bij een heel aantal hersenaandoeningen wordt toegepast. Dit is natuurlijk helemaal niet zo vreemd, want het keto dieet was ontwikkeld om kinderen met ernstige epilepsie te behandelen. Hier kan je daar meer over lezen.

Toch duurt het even voordat je al die voordelen krijgt. Het is een enorme overschakeling voor je lichaam. Misschien eet je al jarenlang een dieet met heel veel koolhydraten, misschien eet je op dit moment heel vaak een kleine portie op een dag, dat ga je op het keto dieet helemaal veranderen. Je gaat je koolhydraten strikt beperken tot maximaal 20 gram koolhydraten per dan en je gaat maximaal drie keer op een dag eten (dus niet snacken) en dat kan. Dat kan zonder honger te hebben! De makkelijkste manier om deze overgang te maken is via de Keto Challenge. Je krijgt dan 2 kant-en-klare weekmenu’s en dagelijkse begeleidings e-mails, bovendien heb je WhatsApp support voor als je vragen hebt. Je kan kiezen uit drie verschillende Challenges: standaard, vegetarisch of zonder varkensvlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon