Sockeye zalm

Wilde zalm of gekweekte zalm

Op het keto dieet probeer je ervoor te zorgen dat je voldoende Omega 3 vetzuren in verhouding tot Omega 6 vetzuren via je voeding binnenkrijgt. Één van de redenen hiervoor is dat Omega 3 vetzuren helpen met het tegengaan van chronische ontstekingen en veel ziekten, zoals hersenaandoeningen, kanker, diabetes type 2, beginnen als chronische ontstekingen. Hier kan je daar meer over lezen.

Vette vis eet krill

krill

Vette wilde vis, zoals wilde zalm, eet vooral algen en schelpdiertjes (krill). Algen en schelpdiertjes bevatten veel Omega 3 vetzuren en bovendien de sterke anti-oxidant astaxanthine.

Deze combinatie is waarschijnlijk één van de redenen waarom vette vis zo gezond is. Astaxanthine zorgt ervoor dat de vis een mooie roze kleur krijgt. Hoe meer astaxanthine de vis gedurende zijn leven eet, des te donkerder het vlees van de vis wordt. Dit is waarom sommige wilde zalm lichtroze is en andere wilde zalm donkerrood. 

Wilde of gekweekte zalm

Wilde zalm bevat veel meer astaxanthine dan gekweekte zalm. Vooral wilde Sockeye zalm: 100 gram wilde Sockeye zalm levert maar liefst 4,5 gram astaxanthine. Dit is 4x zoveel als de hoeveelheid in gekweekte zalm.

Dit is niet het enige verschil. De bron van de astaxanthine in wilde zalm zijn micro-algen. Deze micro algen worden gegeten door krill en garnalen, die op hun beurt worden gegeten door de zalm.

Gekweekte zalm krijgt visvoer met daaraan toegevoegde astaxanthine. Deze astaxanthine wordt vaak via een synthetisch proces gemaakt uit aardolie. Synthetische astaxanthine geeft zalm een mooie roze kleur en is veel goedkoper. Het veel duurdere natuurlijke astaxanthine wordt meestal gebruikt voor supplementen voor mensen en dus niet voor gekweekte vis. Hier kan je daar meer over lezen (in het Engels).

Kwekerijen

gekweekte zalm

Wilde zalm is duur. De meeste zalm in de supermarkt komt dan ook uit grote kwekerijen. De zalm zit met tienduizenden tegelijk in grote net kooien in open zee voor de kust. 

De vis is gestresst, leeft dicht op elkaar en heeft vaak last van parasieten, zoals zeeluis, en van allerlei ziektes. De vis wordt daarom met pesticiden tegen de zeeluis en anti-biotica tegen ziektes behandeld.

Aquaculture Stewardship Council (ASC)

In 2010 is de Aquaculture Stewardship Council opgericht. Deze organisatie checkt dat gecertificeerde zalm (ASC op de verpakking) komt van zalmkwekerijen die milieu verantwoord te werk gaan. Ze controleren ook op zeeluisniveau en dat de vissen genoeg ruimte hebben om in te zwemmen. Ze promoten het gebruik van niet-medicinale oplossingen in plaats van antibiotica. Dit klinkt natuurlijk goed, maar er is wel een keerzijde.

Plantaardig voer voor een vleeseter

In een ASC gecertificeerde kwekerij zal de zalm slechts beperkt last hebben van zeeluizen (goed!), krijgt de zalm geen antibiotica (goed!) en krijgen de vissen voer dat voor een groot deel uit plantaardige bronnen wordt gemaakt zodat de zeebodem onder en rond de bassins niet verontreinigd.  Dit betekent echter dat deze zalm veel minder Omega 3 vetzuren bevat, vooral vergeleken met wilde zalm, en dat is niet goed.

Het voedingsadvies is om minimaal één keer per week vette vis, zoals zalm, te eten. Dot zou er voor kunnen zorgen dat je op die manier voldoende Omega 3 vetzuren binnen krijgt. In gekweekte zalm zijn de Omega-3-niveaus afhankelijk van het soort voer dat de zalm te eten krijgt.

Omega 3 in vegetarische zalm?

Hier kan je lezen wat de zalm in Noorse kwekerijen te eten krijgt. Dit voer is 70% plantaardig, terwijl zalm een carnivoor is. De zalm krijgt visvoer met minder vismeel erin en meer eiwitten afkomstig van granen en oliehoudende zaden, zoals sojabonen. Gekweekte zalm bevat dan ook minder Omega 3 vetzuren en meer Omega 6 vetzuren.

Wilde zalm is duur en moeilijk verkrijgbaar

wilde zalm

Wilde zalm is een goede bron van Omega 3 vetzuren en natuurlijke oxidanten zoals astaxanthine. Het heeft veel minder last van zeeluis en wordt natuurlijk niet met pesticides of anti-biotica behandeld. Wilde zalm is dus een totaal ander product met heel andere gezondheidsvoordelen dan gekweekte zalm

Je kan wilde zalm herkennen aan het feit dat het steviger vlees heeft. Wilde zalm heeft meer spieren omdat het veel en ver moet zwemmen en het de kans krijgt om tegen de stroom in te zwemmen en te springen.

Gekweekte zalm is papperiger

Gekweekte zalm is slapper en papperiger. De kleur zegt vaak niet veel, omdat gekweekte vis kleurstof in de vorm van (meestal synthetische) astaxanthine krijgt.

Welke zalm kopen

Als je zalm koopt, om een betere balans tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren te krijgen, kies dan voor wilde Pacifische zalm uit Alaska. Er zijn 5 soorten wilde zalm verkrijgbaar:

  1. Sockeye
  2. King
  3. Keta (ook Chum genoemd)
  4. Pink
  5. Coho

Het gebied waar deze wilde zalm gevangen wordt, behoort tot de best beheerde visserijgronden van de wereld. Daarom mag er uitsluitend in de maanden juni tot september en alleen op door de overheid vastgestelde tijden wilde zalm gevangen worden. Alle zalm uit Alaska is gecertificeerd met het MSC-keurmerk voor duurzame visserij.

Roze zalm of Sockeye

Vooral dieprode Sockeye zalm is heel populair, heel lekker, maar ook heel duur. Een veel goedkoper en gezond alternatief is Pink. Pink zalm (roze zalm) wordt hoofdzakelijk in blik verkocht en is heel betaalbaar en toch een goede bron van Omega 3 vetzuren.

Heel lekker als je een maaltijdsalade met zalm wilt maken, maar je kan het natuurlijk ook prima aan je roerei toevoegen. Een ander makkelijk en lekker gerecht met Pink is zalmmousse.

Dirk verkoopt bijvoorbeeld Great Ocean Roze zalm, voor een fractie van de prijs van gerookte Sockeye.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.