Ga terug
+ servings
Tomaten-aubergine saus 30

Italiaanse tomaten-auberginesaus

4 personen
10 minuten
30 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 200 gram champignons
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 rode pepers
  • 3 takjes oregano (0.5 eetlepel gedroogd kan ook)
  • 3 takjes tijm (0.5 eetlepel gedroogd kan ook)
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout

Voedingswaardes

Calorieën: 584kcal
,
Eiwitten: 26g
,
Bruto koolhydraten: 16g
,
Netto koolhydraten: 10g
,
Vetten: 47g
,
Macro vetten: 72%
,
Macro koolhydraten: 11%
,
Macro eiwitten: 18%

Instructies

  • Pel de ui en snij in kleine stukjes.
    Groene snijplank met in stukjes gesneden rode ui
  • Verhit ⅓ deel van de olijfolie in een braadpan en zodra de olie heet is, de ui toevoegen. Ongeveer 5 minuten op matig vuur fruiten totdat de ui zacht wordt.
    Braadpan met gefruite ui
  • Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet deze dan nu aan op 'hoog', zodat hij kan voorverwarmen.
    Slowcooker op hoog
  • Met het brede vlak van een mes de teentjes knoflook plat duwen. Je kan dan het vliesje er heel makkelijk afhalen. Snij de knoflook in kleine stukjes.
  • Maak de champignons schoon met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier. Snij ze in stukjes.
    Groene snijplank met stukjes champignons
  • Was de tijm en majoraan. Ik laat de takjes heel. Je kan in plaats van verse kruiden ook gedroogde tijm en gedroogde majoraan gebruiken. Voeg de champignons, knoflook, tijm en majoraan aan de ui toe en maak op smaak met peper. Laat 10 minuten op matig vuur garen met de deksel half op de pan.
    Grote braadpan met champignons en kruiden
  • Zodra de champignons mooi bruin zijn, het champignon-ui mengsel in de slowcooker doen of in een kom apart zetten zodat je braadpan kan gebruiken voor het gehakt. Je kan natuurlijk ook een andere braadpan voor je gehakt gebruiken.
  • Doe de rest van de olijfolie in de braadpan en voeg het gehakt toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en bruin het gehakt aan alle kanten op matig - hoog vuur. Zodra het gehakt vocht begint te verliezen het vuur hoger draaien en af en toe roeren.
    Braadpan met rundergehakt
  • Was de aubergine, dep droog en snij in blokjes.
    Snijplank met in stukjes gesneden aubergine
  • Was de pepertjes en snij in de lengterichting doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij de pepertjes in kleine stukjes. Check hoe scherp ze zijn om te bepalen hoeveel je wilt toevoegen. Scherpe pepers ruik je al als je ze fijn snijdt en als je ze aan een hete pan toevoegt komt een soort damp vrij. Je kan ook voorzichtig je vinger likken waarmee je het gesneden pepertje hebt aangeraakt. Voeg zoveel de hoeveelheid toe naar smaak, de scherpte zal toenemen als het gerecht langer kookt.
    Witte snijplank met in stukjes gesneden chili peper
  • Voeg het aubergine-vruchtvlees, de fijngesneden pepertjes en het blaadje laurier aan het gehakt toe en laat een minuut of tien meekoken op matig-hoog vuur (vuur dus wat lager draaien).
    Braadpan met gehakt, aubergine en chili peper
  • Zodra het gehakt en het aubergine vlees gegaard zijn, de pan van het vuur halen en het gehaktmengsel in de slowcooker doen of als je geen slowcooker gebruikt, in de kom met ui-champignons en apart zetten.
  • Doe het gehaktmengsel nu bij de braadpan met champignons als je deze saus op het fornuis maakt of doe het in de slowcooker als je een slowcooker gebruikt.
    Tomaten-aubergine saus 3
  • Voeg de tomatenstukjes uit blik toe en roer door. Laat nog 10 minuten garen op het fornuis of 4 uur op de lage stand in de slowcooker.
    Tomaten-aubergine saus 1
  • Haal de takjes en het laurierblad uit de saus voordat je serveert.
    Tomaten-aubergine saus 30