Menu
Menu
Menu
stevia plantje

1. Wat is stevia?

Stevia is ontzettend populair. Je kan stevia als een soort suikerkristallen, een poeder, een vloeistof of gemengd met andere zoetstoffen zoals bijvoorbeeld erythritol kopen.

Het komt onder veel verschillende merknamen, bijvoorbeeld Truvia, PureVia, SweetLeaf, Greensweet, Splenda, Avanz Stevia extract, NOW Better Stevia, Stevia-in-the-Raw.

Het stevia plantje

stevia plantje

De officiële naam van de stevia plant is ‘Stevia rebaudiana’. Dit plantje wordt al meer dan 1500 jaar gebruikt door de Guaraní-volkeren in Zuid-Amerika, die het ‘zoet kruid’ noemden. De blaadjes worden in zowel Brazilië als Paraguay al honderden jaren gebruikt, bijvoorbeeld in thee en medicijnen.

In veel tuincentra in Nederland kan je steviaplantjes kopen. Als je zo’n blaadje proeft valt het op dat het véél en véél zoeter dan suiker is en een heel bittere nasmaak heeft. Niet echt heel lekker dus en je zal hier dan ook echt niet heel veel van gebruiken. De gedroogde blaadjes kan je als poeder online kopen, maar het is dus niet zo vreemd dat dit niet heel populair is.

Wat maakt stevia zo zoet?

Er zitten een aantal stofjes in de blaadjes van het stevia plantje die voor de hele zoete smaak zorgen, deze stofjes zijn verschillende soorten steviolglycosiden.

De zoetstof stevia wordt gepromoot als een ‘natuurlijke’ zoetstof. De zoetstof gebruikt niet het hele stevia plantje zoals het in de natuur voorkomt, maar gebruikt twee bepaalde steviolglycosiden: stevioside en rebaudioside A. Vooral rebaudioside A wordt gebruikt, want dat is ietsje minder bitter dan stevioside.

Rebaudioside A is namelijk al in een piepkleine hoeveelheid mier en mierzoet. Het plantje bevat zo’n 10% steviolglycosiden en de kant-en-klare stevia producten bevatten 80-90% steviolglycosiden.

Hoe wordt stevia gemaakt?

Het is heel moeilijk om de steviolglycosiden uit de blaadjes te isoleren. Een ingewikkeld chemisch proces dat uit zo’n 30 stappen bestaat. Vervolgens moeten deze stofjes dan ook nog in een bruikbare zoetstof gemaakt worden. Om de doseerbaarheid te vergemakkelijken wordt daarom een ‘drager’ toegevoegd. Er komt dus nogal wat bij kijken!

In dit proces kunnen afhankelijk van de producent verschillende chemicaliën worden gebruikt. In de patenten is gepubliceerd welke producent wat gebruikt, zo gebruiken sommige producenten ethanol en andere producenten methanol.

Zitten er koolhydraten in ‘stevia’?

In pure stevia zitten geen koolhydraten, maar de stevia in de winkel bevat ook een ‘drager’ om de doseerbaarheid mogelijk te maken. Als je de etiketten leest zal je zien dat aan sommige producten ‘maltodextrine’ is toegevoegd. Dit zijn koolhydraten. Hierdoor raak je dus uit ketose.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​