Keto fruit

2. Fruit op het keto dieet

Fruit op het keto dieet is voor veel mensen één van de lastigste dingen. Je bent misschien gewend om elke dag fruit te eten. Nu begin je misschien nog elke dag met ontbijtgranen en fruit of met een smoothie met fruit.

fruit als bron van vitamines

De overstap naar het keto dieet zal dan wel even wennen zijn.

Je hebt misschien al jarenlang gehoord dat fruit heel gezond is. Dat fruit een goede bron van vitamines is.

Fruit bevat veel suiker

Fruit is om te beginnen helemaal niet zo gezond. Fruit zit vol met (vruchten) suiker. Dit is waarom we het zo lekker vinden. Fruit is het snoep van de natuur.

Zo zag een banaan er oorspronkelijk uit

Het fruit dat we tegenwoordig eten is heel anders dan het fruit van vroeger. Fruit van nu is veel zoeter, bevat geen of weinig pitten en veel minder vezels. Bovendien wordt fruit ook steeds groter, dus je porties worden steeds groter.

Het plaatje hiernaast laat zien hoe een banaan er oorspronkelijk uit zag.

sinaasappels zijn helemaal niet de beste bron van vitamine C

Als je aan vitamine C denkt, denk je misschien aan sinaasappels of tropisch fruit (ananas, guave, etc.). Daar zit een hoop marketing achter! Dat is hoe al die flessen met vers of houdbaar sinaasappelsap verkocht kunnen worden.

Toch zijn sinaasappels helemaal niet de beste bron van vitamine C en bovendien zitten ze vol met suiker.

Vruchtensap (vers of houdbaar) is nog een stuk slechter, want daar zitten geen vezels meer in (nee ook niet als er stukjes inzitten) en sap zonder vezels is voor je lichaam gewoon suikerwater. Cola bevat nog minder suiker.

Broccoli en paprika’s, dat zijn veel betere bronnen van vitamine C en bovendien bevatten ze veel minder suiker.

Fruit op het keto dieet

Verreweg het meeste fruit is te hoog in koolhydraten voor een keto dieet. Dit betekent dat je er of een piepklein beetje van eet of accepteert dat je uit ketose komt.

Als je snel wilt afvallen en de gezondheidsvoordelen van ketose wilt hebben, wil je natuurlijk proberen om de hele tijd in ketose te blijven. Toch zijn er wel een aantal soorten fruit die je op het keto dieet kan eten, al moet je je portiegrootte nog steeds in de gaten houden.

Wat is koolhydraatarm fruit?

Waar denk je aan bij koolhydraatarm fruit? Er zijn niet heel veel soorten koolhydraatarm fruit. Met koolhydraatarm fruit wordt fruit bedoeld dat minder dan 5 gram netto koolhydraten per 100 gram bevat.

Een aantal bosvruchten vallen in deze categorie en kunnen daarom met mate op het keto dieet gegeten worden.

Keto fruit

Rode en witte aalbessen

Aalbessen bevatten weinig koolhydraten

Aalbessen zijn heel koolhydraatarm, ze bevatten dus heel weinig vruchtensuiker (en relatief veel vezels).

Vooral als je net met het keto dieet begint zal je deze vruchten misschien een beetje zuur vinden smaken.

Rode en witte aalbessen bevatten 0 gram netto koolhydraten. Dat zou suggereren dat je er oneindig veel van zou kunnen eten op een keto dieet en dat is natuurlijk ook weer niet zo, vandaar dat ik ze op 1 gram netto koolhydraten heb gezet.

Frambozen & zwarte bessen

frambozen passen binnen het keto dieet

Frambozen passen binnen het keto dieet. Ze zitten wel net op de grens, want ze bevatten 5 gram netto koolhydraten per 100 gram. Dus je moet je portie niet te groot maken.

Zwarte bessen (ribes, waar cassis van gemaakt wordt) kunnen ook en net als frambozen, zitten ze wel net op de grens met hun 5 gram netto koolhydraten per 100 gram.

Koolhydraatrijker fruit

Bosbessen of blauwe bessen zijn veel zoeter en die passen dan ook niet echt binnen het keto dieet, tenzij je er echt maar heel weinig neemt. Hetzelfde geldt voor alle andere soorten fruit, dus meloen, appels, peren, tropisch fruit, hebben te veel koolhydraten om op het keto dieet te eten.

Als je toch af en toe wat ander fruit wilt eten, heb je twee opties:

  1. eet heel erg weinig (koop bijvoorbeeld diepvries-fruit, zodat je echt een heel klein beetje kan nemen)
  2. accepteer dat je niet langer in ketose bent, maar zorg dat je dan zo snel mogelijk opnieuw in ketose komt (laat het dan dus een uitzondering zijn)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.