Menu
Menu
Menu
alcohol op het keto dieet

5. Alcohol op het keto dieet

Kan je koolhydraat-arme alcohol op het keto dieet drinken? Kom je uit ketose door alcohol? Kan je afvallen terwijl je alcohol drinkt? Dit zijn veelgestelde vragen over alcohol op het keto dieet.

Uit ketose door alcohol?

Op het keto dieet kan je best af en toe alcohol drinken. Een glaasje wijn of een glaasje sterke drank bevat weinig koolhydraten en je zal hierdoor niet uit ketose komen. Als je echter bier of cocktails gaat drinken, dan is de kans dat je uit ketose komt wel heel groot. Het is dus belangrijk om te weten welke soorten alcoholische dranken koolhydraa-tarm zijn.

Alcohol en gewichtsverlies

Als je het keto dieet volgt omdat je wilt afvallen is alcohol niet een heel goed idee, tenzij je het bij hoge uitzondering een keertje drinkt.

Er zijn drie redenen waarom zelfs koolhydraat-arme alcoholische dranken toch je gewichtsverlies zullen vertragen:

  1. je lichaam ziet alcohol als vergif en je lever gaat dus eerst alcohol verwerken voordat het doorgaat met koolhydraten en vet verbranden. Door het drinken van alcohol vertraag je dus je vetverbranding.
  2. alcohol is een heel geconcentreerde vorm van energie. Ook koolhydraat-arme alcohol bevat veel calorieën. Energie die je niet gebruikt, wordt opgeslagen als vet.
  3. Van alcohol krijg je trek. De kans dat je dus gaat ‘overeten’ of de verkeerde dingen gaat eten neemt toe. Als je bovendien aangeschoten bent, worden je eigen grenzen minder duidelijk en je kan minder helder nadenken. De kans dat je de ‘verkeerde’ dingen gaat eten wordt veel groter. Bovendien is de kans dat je aangeschoten wordt veel groter als je het keto dieet al enige tijd volgt en flink bent afgevallen. Je lichaam gaat dan veel sterker op de alcohol reageren, hou hier dus ook rekening mee.

Welke alcohol kan je drinken op het keto dieet?

sterke drank op het keto dieet

Niet alle alcohol is hoog in koolhydraten.

Vooral sterke drank (drank met een hoog alcohol percentage (40% of hoger)), zonder toegevoegde suiker en smaakjes kan laag in koolhydraten zijn.  Je kan dit soort dranken dan ook op een keto dieet drinken.

een glas champagne kan op het keto dieet

Je kan ook best een glas wijn of champagne nemen en toch in ketose blijven. Probeer de hoeveelheid wel in de gaten te houden. Een glas van 150 ml is een ‘ouderwets’ wijnglas en is dus niet heel groot. 

Bier en dranken met toegevoegde smaakjes of cocktails kan je vrijwel nooit op het keto dieet drinken, want je zal er door uit ketose komen.

Koolhydraat-arme alcohol

Keto alcohol

Sterke drank

Een glaasje sterke drank bevat heel weinig koolhydraten en kan dus passen binnen het keto dieet. Likeur daarentegen niet, want likeur bevat veel meer koolhydraten.  De volgende soorten sterke drank zijn koolhydraat-arm:

Whisky op het keto dieet
  • jenever
  • whisky
  • tequila
  • rum
  • cognac
  • brandy
  • wodka

Wijn en champagne

Champagne, droge witte wijn en rode wijn bevatten per 150 ml glas 2 gram koolhydraten.

Wijn op het keto dieet

Toch hangt het een beetje van het soort wijn af. Pinot Noir, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en de meeste Rosé bevatten 3 gram koolhydraten per glas. Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay bevatten 4 gram koolhydraten per glas en zoetere wijnen meer. Riesling bevat al gauw 6 gram koolhydraten per glas.

Deze hoeveelheden hangen bovendien af van het jaar en waar de wijn vandaan komt, het is dus moeilijk om met precieze getallen te komen.

Bier

Bier op het keto dieet

Bier is problematisch op het keto dieet. Het is niet voor niks dat je van veel bier een bierbuik krijgt! 

Een 250 ml glas pils bevat 7,5 gram koolhydraten. De meeste andere soorten bier bevatten per 250 ml meer dan 10 gram koolhydraten.  Hier kan je daar meer informatie over vinden.

Kijk helemaal uit met alcoholvrij bier. Dat is namelijk vaak een mix van bier en limonade. Het bevat dus juist heel veel koolhydraten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
Het Grote Keto Kookboek

Het Grote Keto Kookboek

In het Grote Keto Kookboek vind je 85 keto-recepten die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn. Alle recepten zijn makkelijk te volgen, en je kunt kiezen tussen zeer uitgebreide maaltijden, of snelle maar toch vullende maaltijden.

In dit boek kan je ook lezen hoe het keto dieet precies werkt, wat je wel en niet kan eten en drinken, wat keto griep is en nog veel meer. Ook kan je vinden waarom het keto dieet niet alleen goed is voor gewichtsverlies maar ook een heleboel andere gezondheidsvoordelen heeft en hoe het je helpt om emotioneel beter in je vel zitten. Verder vind je handige tips en interessante weetjes over ingrediënten en kooktechnieken.

cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​