frittata met artisjokken

Frittata met artisjokken

Deze frittata met artisjokken is heel geschikt als lunch, uitgebreid ontbijt of brunch voor één persoon, maar als je op zoek bent naar iets met minder calorieën dan kan je de hoeveelheid voor één persoon halveren. Het is dan wel belangrijk dat je alle ingrediënten halveert, want zo hou je de macro’s constant.

Intermittent fasting

Zelf vind ik deze frittata met artisjokken vooral geschikt als je fat-adapted bent en intermittent fasting doet. Het heeft hier namelijk de juiste macro’s en juiste hoeveelheid calorieën voor.

Ben je nog niet (helemaal) fat-adapted of zou je graag onder begeleiding met intermittent fasting willen beginnen? Schrijf je dan in op de fat-adapted challenge.

Parmezaanse kaas

Ik maak deze frittata met artisjokken met Parmezaanse kaas. Echte Parmezaanse kaas heet Parmigiano Reggiano. In Italië wordt deze kaas als een superfood beschouwd en daar is een goede reden voor. Hier kan je daar meer over lezen.

Parmezaanse kaas is echter nooit vegetarisch, want het wordt met dierlijk stremsel gemaakt, anders mag het geen Parmezaanse kaas heten. Dit geldt overigens voor heel veel kazen, zowel buitenlandse kazen als een heel aantal Nederlandse (boeren) kazen. Je kan de Parmezaanse kaas natuurlijk door een vegetarische kaas vervangen. Kies bij voorkeur een vegetarische kaas die mooi smelt, zoals bijvoorbeeld Parrano (verkrijgbaar bij de Jumbo). Parrano is net als Parmezaanse kaas ook hoog in eiwitten.

frittata met artisjokken

Frittata met artisjokken

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch, Vegetarisch keto ontbijt, Lunch, Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Porties: 1 persoon
Netto koolhydraten: 9g
Calorieën: 833kcal

Ingrediënten

  • 120 gram artisjokharten (uitgelekt, ½ blik)
  • 3 eieren
  • 50 gram Parrano
  • 50 gram mozzarella (uitgelekt, ½ zakje)
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel gemalen peper
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
  • Vet een ovenschaaltje in met een beetje olijfolie.
  • Laat de artisjokharten uitlekken en snij in een paar plakken.
    stukken artisjokhart in vergiet
  • Laat de mozzarella uitlekken en snij in plakken.
    mozzarella in plakken snijden
  • Klop de eieren goed los in een kom en voeg dan de rest van de olijfolie, peper en zout toe en meng er doorheen.
    eieren loskloppen
  • Rasp de Parmezaanse kaas en voeg de helft aan het eierbeslag toe.
  • Leg wat plakken artisjok en mozzarella op de bodem van je ovenschaaltje.
    leg wat mozzarella en artisjokken op de bodem van de ingevette schaal
  • Giet het eierbeslag in het ovenschaaltje.
    Giet het eierbeslag in het ovenschaaltje
  • Voeg de rest van de artisjokken en mozzarella toe.
  • Strooi de rest van de Parmezaanse kaas er overheen. Bak in 25-30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
    Strooi de rest van de Parmezaanse kaas er overheen.
  • Als je een metalen saté prikker in de frittata duwt, moet hij er mooi schoon uitkomen (er mag geen beslag meer aan kleven).
    Check met een saté prikker of de frittata gaar is

Voedingswaarden

Calorieën: 833kcal | Bruto koolhydraten: 10g | Eiwit: 44g | Vetten: 68g | Sodium: 1403mg | Kalium: 227mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 1054IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine D: 3µg | Vitamine E: 6mg | Vitamine K: 19µg | Calcium: 329mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 66µg | IJzer: 3mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 27mg | Fosfor: 439mg | Selenium: 49µg | Zink: 3mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 74% | Macro Koolhydraten: 5% | Macro Eiwitten: 21%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.