keto dieet tegen griep

Keto dieet tegen dodelijke griep


Kan het keto dieet tegen gevaarlijke griep, zoals het Coronavirus, werken? Een recent onderzoek van Yale University toont aan dat de manier waarop het lichaam vet verbrandt om ketonen te produceren, het immuunsysteem kan activeren om het griepvirus beter te bestrijden door de activering van speciale immuuncellen.

Deze studie was gepubliceerd op 15 november 2019 in Science Immunology. De studie vergelijkt de reactie op een dodelijk griepvirus tussen muizen op een keto dieet en muizen op een koolhydraatrijk dieet. In deze muizenstudie wordt aangetoond dat het keto dieet tegen dodelijke griep kan helpen beschermen. Dit is momenteel natuurlijk extra relevant met de uitbraak van het mogelijk dodelijke Coronavirus. Niet alle soorten griep zijn even gevaarlijk en het Coronavirus hoort in de groep gevaarlijke virussen thuis.

Activering van speciale immuuncellen

De onderzoekers ontdekten dat het keto dieet gamma-delta T-cellen in de longen activeert. Deze speciale T-cellen waren nog niet eerder in verband gebracht met het griepvirus.

Ze ontdekten dat deze cellen een rol spelen in de reactie van je immuunsysteem op ernstige griep. Doordat deze immuunsysteemcellen geactiveerd worden, wordt de slijmproductie uit luchtwegcellen in de longen verbeterd en die kunnen het virus dan beter vangen. Muizen die een koolhydraatrijk dieet kregen zagen geen toename in de afgifte van deze speciale immuunsysteemcellen en hadden daardoor een grotere kans om aan griep te overlijden.

Keto-adapted

Alleen muizen die volledig keto-adapted waren, hadden de speciale immuuncellen om het dodelijk griepvirus te bestrijden. Dit suggereert dat het nemen van exogene ketonen (keton supplementen, MCT olie) zonder dat je stofwisseling zelf ketonen produceert niet werkt.

Ook bij mensen?

Dit onderzoek werd bij muizen uitgevoerd, want je kan mensen natuurlijk niet met een dodelijk griepvirus gaan infecteren. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of het keto dieet ook mensen tegen een heel gevaarlijk griepvirus kan beschermen.

Coronavirus

Echter met de uitbraak van het Coronavirus in China en mogelijk andere landen, zou het keto dieet je mogelijk kunnen helpen te beschermen. Er is niks anders wat momenteel werkt, geen vaccinaties en geen anti-virals, dus het lijkt me het proberen waard.

Je moet het Coronavirus dan wel voor zijn, je moet dus zorgen dat je goed in ketose blijft en fat-adapted (keto-adapted) bent, voordat je aan het Coronavirus wordt blootgesteld. Er is geen bewijs dat het keto dieet kan helpen zodra je het virus al hebt. Bovendien zijn er natuurlijk geen garanties, het is meer een kwestie van baat het niet, schaadt het niet.

Anecdotisch ‘bewijs’

Zelf heb ik wel gemerkt dat sinds mijn man en ik het keto dieet volgen (2016), we geen griep meer hebben gehad. Dit terwijl mensen om ons heen wel degelijk last van griep hebben, dus we komen wel met het virus in contact. Dit is natuurlijk anecdotisch en dus niet wetenschappelijk bewijs. Bovendien zijn we zo ver ik weet, niet in contact geweest met heel gevaarlijke griepvirussen, zoals het Coronavirus, sinds we het keto dieet volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.