Menu
Menu
Menu
Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas

De enige échte Parmezaanse kaas is Parmigiano Reggiano.

In de supermarkt kan je ook andere soorten vinden, zoals Grano Padano, Parrano, etc. maar dat zijn totaal andere producten en mogen niet Parmezaanse kaas genoemd worden. Ze hebben totaal niet dezelfde kwaliteit als de officiële Parmigiano Reggiano.

Echte Parmezaanse kaas is duur. Dit komt doordat het op een heel speciale manier gemaakt moet worden en minimaal 1-2 jaar moet rijpen. Geen snel product dus. Er wordt dan ook heel wat kaas verkocht als Parmezaan wat het niet is. Om zeker te zijn dat je echte Parmezaanse kaas hebt is het beter om altijd een stuk kaas in plaats van geraspte kaas te kopen.

Beschermd product

Parmigiano Reggiano is een beschermd product en mag alleen in een klein gebied ten Noorden van Bologna volgens een heel precieze manier gemaakt worden. De echte Parmezaan komt uit Parma, Modena, Reggio Emilia, Mantua en Bologna.

Je kan deze kaas herkennen doordat ‘DOP’ op de verpakking staat, dat is het speciale Italiaanse keurmerk.

Hoe weet je dat je echte Parmezaan hebt?

De echte Parmezaan is sterk van smaak en vrij zout, als het dit niet is, is het geen echte Parmezaanse kaas.

Deze kaas wordt met slechts drie ingrediënten gemaakt: melk, zout en stremsel. Als je andere ingrediënten op de verpakking ziet staan is het geen echte Parmezaanse kaas.

Parmigiano Reggiano: bijzondere melk

De melk die wordt gebruikt is afkomstig van vier koeienrassen. Het meest bekende koeienras is de vacche rosse, een zeldzaam ras van rode koeien waarvan er maar 3.000 zijn.

Je denkt misschien dat alle melk hetzelfde is, maar dit is totaal niet zo. De samenstelling van melk wordt bepaald door het soort koe en wat de koe eet.

De melk die wordt gebruikt om Parmigiano Reggiano te maken, komt van koeien die hoofdzakelijk hooi of gras eten. Bovendien moet dit hooi of gras lokaal zijn (dus uit dit gebied komen).

Dit is belangrijk want in dit gebied bevat het hooi en gras drie bepaalde specifieke bacteriën. Deze bacteriën zorgen er onder meer voor dat Parmezaanse kaas lactosevrij is. Ze fermenteren namelijk alle melksuikers. Bovendien zorgen deze bacteriën er voor dat Parmezaanse kaas makkelijk verteerbaar is. En deze bacteriën geven de Parmezaanse kaas ook prebiotische en probiotische eigenschappen.

Goede bron van calcium

Onderzoek heeft uitgewezen dat Parmigiano Reggiano bovendien een heel goede bron van calcium is en daarom een belangrijke rol speelt in het vormen en houden van gezonde botten en tanden. Dit geldt ook voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Daarom wordt Parmezaanse kaas in Italië ook speciaal aan die groepen aanbevolen.

Bovendien is deze kaas rijk aan nog veel meer vitamines en mineralen, zoals: fosfor, zink, koper, magnesium, kalium en vitamine A, B6, B12 en K2.

Goede bron van eiwitten en vetten

Het is bovendien een heel goede bron van eiwitten en vetten. Zo bevat 100 gram maar liefst 35,8 gram eiwit! Het is daarmee de meest eiwitrijke kaas.

Het bevat bovendien 29% vet, dus in een stuk van 100 gram zit 29 gram vet. En een deel van deze vetten zijn Omega 3 vetten.

Parmezaanse kaas als bron van Omega 3

Een deel van de vetten in Parmezaanse kaas komen in de vorm DHA en EPA. Juist dit zijn de twee vormen van Omega 3 die ons lichaam goed op kan nemen.

Dit is bijzonder, want normaal vind je maar heel weinig Omega 3 in zuivel en vleesproducten.

100 gram kaas bevat zo’n 190 mg Omega 3 vetzuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.
cookie

De informatie op keto-recepten.nl is niet bedoeld als medisch advies. Als je dit website gebruikt, bevestig je hiermee dat je de disclaimer gelezen hebt en hiermee akkoord gaat. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat dit website zo soepel mogelijk draait en om informatie te verzamelen om de content van het website zo goed mogelijk aan de bezoekers aan te passen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.​