wel of geen supplementen

Wel of geen supplementen?

Is het nodig om dagelijks supplementen te slikken? Zonder vitaminen en mineralen kan je niet leven. Je hebt ze nodig om gezond te blijven. Het zijn microvoedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij heel veel verschillende processen in je lichaam.

Zowel een tekort als een overschot is slecht voor je. Bovendien is het belangrijk dat je vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt.

Dit is dan ook een belangrijke reden om heel voorzichtig te zijn met supplementen. Met vitaminen en mineralen is het zeker niet zo dat je kan zeggen ‘baadt het niet, schaadt het niet’!

Ziekten door een tekort

Vroeger kwamen ook in Nederland vitamine en mineralen tekorten regelmatig voor. Die tekorten veroorzaakten ziekten zoals scheurbuik (vitamine C tekort), beriberi (vitamine B1 tekort) en Engelse ziekte (vitamine D en calcium).

Tegenwoordig komen deze ziekten niet meer voor in Nederland. Desondanks lopen bepaalde groepen een groter risico op een vitamine en/of mineralen tekort. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen met ernstig overgewicht vaker een tekort hebben. Ook als je een bepaalde voedselallergie hebt zou dit kunnen leiden tot een tekort en vegetariërs moeten ook extra oppassen.

Wel of geen supplement?

Als je denkt dat je een tekort hebt, kan je dit via een bloedonderzoek laten testen. Toch is dit niet altijd heel betrouwbaar, want een bloedonderzoek is een momentopname. Het laat dus zien dat op dat moment je wel of niet een tekort hebt.

De beste manier om te zorgen dat je geen tekorten krijgt of als je een tekort hebt om hier iets aan te doen is door zelf te koken en gevarieerd te eten. Gelukkig zitten de meeste  vitamines en mineralen in tal van verschillende voedingsstoffen.

In Nederland hebben we voor een groot deel van het jaar niet heel veel zon en daarom is het advies van de Gezondheidsraad dat bepaalde groepen mensen extra vitamine D nemen. Toch is dit advies inmiddels omstreden.

Verschillende studies hebben laten zien dat een vitamine D supplement de kans vergroot op een te hoog calciumgehalte in zowel je bloed als urine. Hierdoor neemt niet alleen je risico op nierstenen toe, maar ook op een hartinfarct door calciumafzetting in de vaatwand van het hart. Dit zou het gevolg kunnen zijn van de wisselwerking tussen vitamine D en vitamine K. Als je te veel vitamine D binnenkrijgt leidt dit tot een lager vitamine K niveau. Normaal gesproken zal je via natuurlijke voeding en zonlicht niet te veel vitamine D binnenkrijgen, maar op het moment dat je supplementen gaat slikken dan is dit wel degelijk mogelijk.

Ook hier geldt dus weer dat het veel beter is om te zorgen dat je lichaam voldoende vitamine D heeft door een combinatie van gezonde voeding (met voldoende dierlijke vetten) en via zonlicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De content van dit website heeft copyright bescherming.

Koop nu de Keto Prep lijst!

Koop nu de Keto Prep lijst!

Met deze Keto Prep lijst ben je op alles voorbereid. Je hebt voor meerdere weken voldoende boodschappen in huis.

Op deze lijst vind je niet alleen etenswaren, maar ook huishoudelijke producten en medicijnen.

Met deze Keto Prep lijst ben je op alles voorbereid. Je hebt voor meerdere weken voldoende boodschappen in huis.

Op deze lijst vind je niet alleen etenswaren, maar ook huishoudelijke producten en medicijnen.